sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Acorduri, parteneriate strategice si ciocniri ale civilizatiilor



Venezuela si Iran au incheiat un parteneriat strategic
Presedintii Venezuelei, Hugo Chavez, si Iranului, Mahmud Ahmadinejad, au anuntat ca tarile lor au incheiat un parteneriat strategic. Cu ocazia unei intrevederi la nivel inalt, desfasurata la Caracas, ahmadinejad a declarat ca rolul jucat de seful statului venezuelan in tarile americii Latine este "vrednic de admiratie". De partea cealalta, Chavez a declarat despre oaspetele sau, ca este un "gladiator al luptei antiimperialiste". iran si Venezuela se numara printre adversarii cei mai inversunati ai SUa si ai israelului. Venezuela este ultima etaba a vizitei lui ahmadinejad in america Latina. anterior, el a fost oaspetele Braziliei si Boliviei.
Presedintele Venezuelei Hugo Chavez si cel iranian Mahmoud Ahmadinejad au lăudat ieri alianta lor "anti-imperialistă", cu ocazia unei întrevederi la Caracas. Ce hram poartă prietenia celor doi "anti-imperialisti"?
 "Esti un gladiator al luptelor anti-imperialiste", i-a spus textual Chavez lui Ahmadinejad înainte de a începe reuniunea de lucru cu omologul său iranian. Aceasta fiind premisa discutiilor, liderul venezuelean a anuntat că el si prietenul său gladiator, vor lansa în foarte scurt timp o primă legătură aeriană directă între capitalele Teheran si Carascas.
Linie aeriană directă
Întru consolidarea relatiei de prietenie care îi leagă si pentru că prietenia presupune îndeobste apropiere, după semnarea, ieri la Caracas, a zeci de acorduri de cooperare cu omologul său iranian, Hugo Chavez a precizat că ar fi vorba despre "un zbor fara escala Caracas-Teheran". Responsabilă de buna punere în practică a deciziei tătucului venezuelean si a "gladiatorului" iranian este compania Mahan Air, al cărei sediu se află în capitala iraniană.
"Tot ceea ce am semnat este semnul unei lumi noi, a cooperării sud-sud", a declarat presedintele Venezuelei, un lider nationalist de stanga, care se considera si noul sef al tuturor regimurilor stangiste din America Latina.
Presedintii celor două state au semnat, tot ieri, si o serie de alte acorduri de cooperare în domenii precum electricitatea, mediul, agricultura ori constructiile. Şi mai interesant este însă detaliul privitor la programul atomic iranian, Chavez luând în mai multe rânduri apărarea Teheranului.
Israelul, atacat verbal
Acelasi Hugo Chavez a profitat încă o dată de vizita prietenului iranian pentru a înfiera Israelul, care ar fi, conform spuselor liderului venezuelean "bratul criminal al imperiului yankeu". "Ce a zis presedintele Israelului, noi o considerăm a fi o amenintare", a mai spus Chavez. Potrivit unei mai vechi declaratii a presedintelui statului evreu, Shimon Peres, "zilele lui Chavez si ale lui Ahmadinejad la putere sunt numarate". 
Chavez a rupt relatiile cu Israelul în acest an. De asemenea, el a fost lăudat de lumea musulmană după ce a calificat ofensiva militară din Gaza ca fiind un "genocid". În plus, membrii OPEC, Venezuela si Iran, conduse ambele de regimuri antiamericane s-au apropriat din ce în ce mai mult în ultimii ani. Aproprierea dintre cele două state si mai ales teama pentru legăturile lor ar putea fi insa supraevaluată, cred unii analisti politici.

Herman Van Rompuy a fost ales presedinte al Consiliului European
 
Premierul belgian Herman Van Rompuy este primul politician care va ocupa postul de presedinte al Consiliului European. El se pronunta pentru o Europa unita, dar nu si unitara.
 
Herman Van Rompuy este un maestru al compromisurilor. La rugamintea regelui albert al ii al Belgiei, Van Rompuy a ajuns la putere in tara cu 10 luni in urma, unde a reusit sa aplaneze conflictele din marea coalitie de la Bruxelles.
initial, premierul belgian crestin-democrat ar fi dorit sa ramana in functie pana la urmatoarele alegeri din iunie 2011, insa soarta a hotarat altfel. Şefii de stat si de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene si-au dorit un negociator iscusit la carma comunitara si s-au decis sa-l numeasca pe Van Rompuy ca prim presedinte al Consiliului European.
Cu doar cateva zile inaintea alegerii sale in functie, Van Rompuy declarase: "Viitorul presedinte al Consiliului European trebuie sa fie un adept convins al Uniunii Europene. El trebuie sa respecte institutiile comunitare. Echilibrul dintre ele este adeseori precar iar presedintele Consiliului European trebuie sa fie cineva care cauta sa gaseasca o cale de compromis in negocierile cu cele 27 de state membre."
Herman Van Rompuy este persoana potrivita pentru functia de presedinte al Consiliului European, considera sefii de stat si de guvern ai tarilor comunitare. Premierul belgian provine dintr-un stat fondator al Uniunii si care este, in plus, membru al zonei euro. Van Rompuy este membru al taberei conservatoare, care ceruse cu insistenta ocuparea postului de presedinte al Cosiliului European. Mai mult, prin exercitarea functiei de premier al Belgiei, Van Rompuy are experienta necesara in conducere politica pentru a prelua mult ravnita functie. Dar poate cel mai important aspect al alegerii sale este simplul fapt ca nu deranjeaza pe nimeni. Un presedinte al Consiliului European prea prezent pe scena politica a Uniunii nu ar fi fost bine vazut de sefii de stat si de guvern ai tarilor comunitare.
Ca urmare, Van Rompuy este omul potrivit la locul potrivit, mai ales tinand cont ca premierul belgian a declarat adeseori ca pledeaza pentru o Europa unita, dar nu si unitara.
"Uniunea nu este doar o idee abstracta care exista doar in afara granitelor Europei. Spatiul comunitar este suma statelor membre", a conchis Van Rompuy.
Romania si ciocnirea dintre civilizatii
 
in Romania se bat cap in cap doua culturi. Una dintre ele, promovata de Traian Basescu, propune un discurs radical pro-reformist. Pozitia diametral opusa e sustinuta de „alianta anti”, in frunte cu Mircea Geoana, conducerea PNL si trusturile lor de presa.
 
La 20 de ani de la caderea comunismului, Geoana si ai sai ne cheama insistent sa revenim la unirea in cuget si simtiri, sub stindardul unui partid postcomunist nereformat, care sa ne scape de Basescu si sa ne re-daruiasca o liniste iliescista. 
Ce-ar fi sa dam crezare acestui din urma discurs? Cum ar putea arata viitorul luminos al Romaniei, daca majoritatea alegatorilor va opta in favoarea acestui discurs?
inca inaintea scrutinului, transformarea tarii intr-un soi de republica bananiera de tip absurdistan aflata sub „dictatura” lui Traian Basescu a facut regrese importante pe sticla televiziunilor „mogulilor”. Cu ajutorul lor alianta anti-Basescu s-a format, oficializat si ne-a asigurat ca va uni tara. Fara Basescu.
in componenta aliantei, afirmasera, in replica, "gurile rele", au intrat in corpore ingredientele – mutual incompatibile – ale tuturor cosmarurilor postcomuniste.
Intr-adevar, n-au lipsit de la apel si de pe frontul marii lupte nici tovarasii Iliescu, Hrebenciuc, Vanghelie, nici magnati gen Dinu Patriciu et. comp., reprezentati de un lider PNL care ar fi votat si cu Vadim sau Becali spre a impiedica un nou mandat al presedintelui.
N-au absentat nemotivat nici „prietenii” lui Vadim din UDMR, care s-au repezit si ei sa participe, alaturi de PRM, la proiectul de „modernizare” politica a Romaniei prin balcanizarea ei definitiva sub girul unui PSD incapabil de reforma, dar foarte dornic „sa construim altceva”. altceva decat Basescu.
Programatic, alianta s-a dovedit, ce-i drept, goala ca imparatul din poveste. Fiindca, dincolo de „jos Basescu”, nu s-a stiut multa vreme daca propusul cabinet Johannis va proceda la reduceri fiscale sau dimpotriva la cresterea impozitelor intru sporirea protectiei sociale. Cu toate acestea, alianta „anti” s-a vadit a fi de o stabilitate iesita din comun.
La multele greseli comise de Basescu se adaugase una deosebit de grava: subestimarea liantului puternic al ciolanului. 
Programul aliantei anti, de revenire la o „presedintie pentru linistea noastra” promisese sa-l plaseze in frunte pe Mircea Geoana. Pentru cazul in care, de prea mult efort, ar risca pe viitor sa-si piarda suflul, multiple sfori din culise ii garantasera liderului PSD un minim de spatiu de manevra si o oarecare capacitate de miscare, fie ea si sacadata.
Pus in scena, alaturi de un imponderabil Klaus Johannis, utilizat ca pion de sacrificiu, lui Geoana i s-a dat astfel sansa de a le oferi sponsorilor sai din umbra  si prietenilor rusi posibilitatea de a se infrupta in lege, alti 4 ani, fara vreo teama de procurorii anticoruptie.
Linistiti au rasuflat si toti fostii securisti si nomenclaturisti cu tot cu uriasele lor pensii speciale si alte privilegii made in PCR, in epoca de aur si in cea de platina ce i-a urmat sub ion iliescu.  
in plus, tuturor „acestor Gica contra” din clasa procurorilor, „provocatorilor” investigand senatori „saraci dar cinstiti” si „scandalagiilor” din DNa precum si tuturor celor ce s-au incapatanat sa dea cu tifla majoritatii parlamentare si liderilor CSM li s-a pregatit disparitia brusca din magistratura. O magistratura chinuita, sarmana, ca hotii de cai, in ultimii ani de catre „rau-voitorii”, „coruptii” si „tiranicii” basescieni.
in ce priveste presa „democratica”, si ea s-ar linisti si ar putea in fine refuza sa permita propagandei „anti” a liderilor extremisti sa se lateasca fara replica pe sticla televiziunilor de stiri „independente”. 
Nu se vor mai gasi multi ziaristi care sa poata puna intrebari „impertinente” dupa cum s-a exprimat jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, dupa ce a fost chestionat de gazetari in legatura cu intalnirea sa, la Dinu Patriciu, cu Sorin Ovidiu Vantu, adrian Nastase si Theodor Melescanu.
Ramane doar o intrebare. Se va potrivi oare socoteala de acasa de la Dinu cu cea din targul romanesc? La 6 decembrie alegatorii isi vor putea spune cuvantul. Dar in linistea mormantala ce-ar putea urma, li se va mai permite oare si pe viitor sa si-l afirme? 

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.