sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Cuvantarea domnului Ambasador.Prof.univ.dr.Constantin Vlad cu ocazia primiri Premiului International Nicolae Titulescu


Asa cum spuneam parafrazand oarecum pe celebrul Bogdan Petriceicu Hasdeu, timpul indiferent cum, se va scurge, iar peste noi totii trec anii si peste toate acestea istoria va remarca momentul. Petrecem momente remarcabile in care putem bucura sufletul nostru prin contributia la binele generatiilor viitoare. De aceea ar trebui accentuata eleganta faptelor istorice. Cu acesta ozazie speciala am onoarea sa reamintesc cuvantarea exelentei sale a domnului Ambasador.Prof.univ.dr.Constantin Vlad cu ocazia primiri Premiului International Nicolae Titulescu - Bucuresti, 22 septembrie 2008.

Stimate domnule Presedinte al Fundatiei Europene "Nicolae Titulescu", Doamnelor si Domnilor,

     Acum doi ani ma simteam onorat pentru ca lucrarea „Diplomatia Secolului XX”, pe care o consider cartea vietii mele, aparea sub egida prestigiosului for stiintific românesc si international reprezentat de Fundatia Europeana Titulescu. Asemenea sentimente ma încearca cu atât mai mult astazi când activitatea mea de diplomat e socotita vrednica a primi premiul international, la fel de prestigios, Nicolae Titulescu. O  recunoastere în sensul ca ai facut si ceva bun în viata e cu atât mai pretioasa cu cât vine în ani târzii, când  servitutile vârstei merg mâna în mâna cu ignorarea, marginalizarea si chiar uitarea sociala, mereu mai acut resimtite. Va multumesc din inima domnule Presedinte Nastase, Dumneavoastra si membrilor Consiliului Fundatiei Europene Titulescu, în aceste momente solemne si emotionante pentru mine pe care, marturisesc, nu le mai credeam posibile. Multumesc totodata, foarte mult, scriitorului si diplomatului Ion Brad pentru cuvintele  magulitore rostite despre mine si distinsei doamne Georgeta Filitti pentru caldura cu care le-a dat citire aici. Aceleasi multumiri se îndreapta catre domnul director George Potra, pentru aprecierile exprimate.  Poate pe unele dintre aceste cuvinte si aprecieri nu le meritam, dar stiu ca au fost spuse cu sinceritate si, recunosc, mi-au facut bine.
` Onorata asistenta,
      Pregatindu-ma  pentru întâlnirea de astazi, initial m-am gândit sa va  ofer câteva date despre activitatea mea diplomatica. Am înteles însa ca, procedând astfel, n-as fi facut altceva decât sa repet informatii din curriculum vitae, demult  publice. De aceea, mi se pare mai potrivit sa vorbesc putin despre ceea ce consider a fi un veritabil crez de  viata si de conduita care, n-am nici o îndoiala, a însufletit întregi generatii de diplomati români.
      În acest sens, încep prin a mentiona ca m-am format intelectual în primul deceniu postbelic, atunci când tavalugul din Est se pornise sa stinga tot ceea ce era românesc în simtirea si constiinta, în modul de a fi, în traditiile, prezentul si viitorul neamului vietuind de milenii pe aceste meleaguri. Atunci, filonul, mai bine zis fiorul national si nimic altceva mi-a salvat sufletul si mintea, ca si multor, foarte multor alti români. În ceea ce ma priveste, copilarisem într-un colt de Oltenie, unde acest fior n-avea forta de traire proprie ardelenilor, care cunoscusera atrocitatile ocupatiei hortiste. El era însa prezent – difuz, putin utopic, dar cu atât mai puternic, mai încapatânat. Nu crescusem între „Miticii” de la Sud de Carpati, pe drept ironizati si dispretuiti, ci între vechi regateni asemanatori celor care se jertfisera pentru cucerirea independentei tarii si mersesera de doua ori la razboi  pentru Ardeal - lucru ce se uita prea usor astazi. Un strabunic cazuse la Plevna, iar tatal meu, ranit la Marasesti, facuse parte din detasamentele Armiei Române care înfrânsesera, luni de zile, trufia Budapestei. Pe un asemenea fundal, credeam cu tarie în destinul românesc al tarii. Nu spun ca, pregatind un doctorat în filozofie, nu i-am citit cu interes pe Plehanov si Cernâsevski. M-am aplecat însa asiduu asupra lui Vasile Conta, D.D. Rosca, asupra nelinistei ce razbate  pretudindeni de sub limbajul criptic al unui filozof de profunzimea si originalitatea lui Lucian Blaga. Am citit dintr-o rasuflare tot ceea ce aveam la îndemâna din Vasile Pârvan si Nicolae Iorga. Ma fascinau biografiile unor mari diplomati straini, dar ma întorceam mereu la Alecsandri, Kogâlniceanu, Bratieni, Take Ionescu si, mai ales, la inegalabilul  Titulescu. Ei erau ai nostri. Ei erau ai mei. Am salutat primele semne ale unei redesteptari nationale la Bucuresti, am scris despre natiune si perenitatea valorilor nationale, cu prelungirile lor în principiile si normele dreptului international.
      Când am pasit pe caile diplomatiei, am realizat repede ca aceste valori sânt singurele ce pot garanta împlinirea destinului românesc al neamului, care, totodata, nu putea fi decât un destin european. Aceasta dimensiune europeana mi se dezvaluia tot mai amplu pe masura ce participam la pregatirea si apoi la        desfasurarea primei Conferinte pentru Securitate si Cooperare în Europa. În acest cadru, pornind de la realitatile Batrânului Continent, aflat în centrul confruntarilor Razboiului Rece, am înteles cât de mari si înradacinate erau obstacolele aflate în calea eliminarii politicii de bloc si manifestarilor de forta, dar si ce potential de negociere, de construire de punti, de întelegere si cooperare rezida în politica de independenta a României, ce posibilitati de deschidere si actiune ofera aceasta politica diplomatiei. Am fost fericit ca, mai multi ani, am putut înscrie modestele mele capacitati în eforturile unei echipe de colegi minunati  si sub îndrumarea unor diplomati de înalta clasa, atasati cu trup si suflet interesului national. Alaturi de asemenea colegi si sub o astfel de îndrumare, am înteles ca, în diplomatie, ethosul national înseamna daruire, cautari continui, de obicei pline de framântari, de tensiune, de întrebari chinuitoare, nopti, multe nopti nedormite, capacitatea de a-ti asuma raspunderi. Ca diplomatia înseamna cultura, inteligenta, trairi autentice, contacte umane în care sa-ti prezinti cât mai bine tara, sa-ti apropii interlocutori dintre cei mai  diversi, nu întotdeauna comozi, sa cultivi prietenii, nu atât    pentru tine ca om, ci în calitatea de reprezentant al tarii. Am fost secondat în aceste stradanii, permanent si statornic, cu discretie, dar cu deplina angajare, de sotia mea Constanta Vlad, fire sociabila si prietenoasa, cu un har deosebit de a se apropia de oameni si a-si apropia oamenii. De aceea, permiteti-mi sa împart cu dânsa bucuria de astazi, sa-i exprim recunostinta pentru tot ceea ce a facut ca eu sa ma învrednicesc de onoarea ce mi se aduce acum.
      Desigur, ca oricine altcineva, am fost si eu sub vremi. M-am simtit mândru când tara mea se manifesta demn în arena mondiala si spunea ceva lumii, desi, personal, nu aveam nici un merit în aceasta privinta. Am suferit când, cu toate ca avea dreptate, nu o putea obtine, în contexte potrivnice ale raporturilor de putere. Am suferit si mai mult când nu avea dreptate, si nu gasea resurse proprii de a se schimba. Dar niciodata n-am ridicat piatra pentru a lovi si n-am mers cu jalba la înalte porti ale timpului. Am încercat sa fac cât mai mult din ceea ce eu credeam  ca e bine. Unii vor spune „bine ai facut”, altii vor considera ca trebuia mers  mai departe. Dar, privind în urma, nu pot sa nu remarc faptul ca, oricine se apleaca fara pareri preconcepute asupra subiectului, va constata ca diplomatia româna, în care se înscriau si stradaniile mele, n-a cunoscut nici un hiatus în slujirea interesului national.
      Si astazi, diplomatia si tara întreaga se afla sub vremi. Din fericire, ele sunt vremi bune. Nu vreau sa devin sententios si patetic, dar afirm ca de noi si numai de noi depinde daca vom fructifica în interesul national actuala sansa istorica. De un lucru sunt sigur: valorificarea acestei sanse nu trece prin negarea ci, dimpotriva prin afirmarea aceluiasi ethos national. Nici calitatea de membru al Aliantei Nord-Atlantice, nici integrarea în Uniunea Europeana nu presupun sa nu fim si sa nu ramâneam noi însine. De altfel, nici o alta tara aflata în conditie similara cu a noastra nu procedeaza într-un alt mod. Sa nu fim, deci, „originali” în aceasta privinta. Sunt convins ca pastrarea si pretuirea a ceea ce este cu adevarat specific natiunii române poate face din România un partener respectat si cautat. Repet, nu cred ca nihilismul îndreptat împotriva propriilor valori ar face parte din fibra noastra nationala. Asa cum nu cred însa ca ethos înseamna îngustime nationala, ca diplomatia se poate acomoda cu improvizatia, inconsecventa, bunul plac, incultura.
      Daca  românii, plictisiti de vesnicele ciorovaieli si ciondaneli politice, suprasaturati de goliciunile, violentele si neamprostia, revarsate zilnic pe tarabele tabloidelor si ale unor mici ecrane; daca acesti români  au simtit câteva batai de inima alaturi de ceea ce un om obisnuit, ca noi, Bogdan Aurescu, împreuna cu echipa sa, a încercat sa faca în ultimele saptamâni pentru România la Haga, aceasta ar fi un semn de normalitate. Mai mult, ar fi o speranta, o sansa. Si, sunt convins ca asa este. În ceea ce ma priveste, am fost si ramân un optimist incorigibil. Cred în potentialitatile de profesionalism si de reusita ale diplomatiei române. Cred în destinul  tarii, pe care-l înteleg în cel mai autentic spirit titulescian, anume un destin deopotriva national, european, cu o larga deschidere spre universalitate.
Va multumesc, 

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.