marți, 1 decembrie 2009

O noua pata in istoria omenirii. Razboiul din IRAQ





A inceput ancheta publica britanica privind razboiul din Irak

O controversata ancheta publica privind razboiul din Irak a inceput saptamana aceasta, in contextul criticilor potrivit carora comitetul celor cinci membri nu isi va indeplini unul dintre cele 5 teluri - judecarea legalitatii conflictului.
“Nu suntem o instanta”, a declarat presedintele Sir John Chilcot, un fost functionar civil de rang inalt. El a continuat:”Nu suntem nici o ancheta si nici o investigatie legala. Nimeni nu este judecat aici. Nu putem determina vinovatia sau nevinovatia. Doar o instanta poate face acest lucru.”
Cotidianul britanic Guardian citeaza spusele unui important judecator, a carui identitate nu a fost dezvaluita, conform carora comitetul nu va putea sa determine legalitatea razboiului intrucat nu este format din avocati sau judecatori.
“Daca aceasta ancheta dorea sa exprima o opinie cu autoritate in ceea ce priveste legalitatea, ar fi fost nevoie de un membru legal si foarte important”.
“Comitetului ii lipseste calificarea necesara pentru a discuta despre legalitate”, citeaza cotidianul o alta personalitate importanta.
Premierul britanic Gordon Brown a promis Investigatiei Chilcot acces extins la documentele guvernamentale, inclusiv cele secrete. Comitetul a inceput sa studieze muntele de acte cand a fost infiintat in iunie, iar in luna iulie a inceput sa intervieveze familiile functionarilor ucisi si trupele care s-au intors recent din Irak. Raportul comitetului este asteptat la sfarsitul anului 2010 sau inceputul anului 2011.
Aceasta este ultima dintr-o serie de anchete asupra razboiului din Irak si asupra inexistentei armelor de distrugere in masa (WMD). Anchetele au ajuns la concluzii mixte.
In 2003, Comitetul pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului britanic, nu a descoperit presiuni exagerate din partea guvernului asupra unui dosar predat Parlamentului, dosar care a devenit baza inceperii invaziei in Irak. In acelasi an, Comitetul pentru Securitate si Informatii a prezentat informatii neconcludente in ceea ce priveste evaluarea corecta a WMD.
In iulie 2004, Butler Review a aratat ca acuratetea informatiilor privind WMD era “serios afectata”.
Ancheta independenta a lordului Hutton, publicata in ianuarie 2004, a indicat faptul ca guvernul nu a avut intentia sa pacaleasca publicul cu dosarul din septembrie 2002.
O ancheta olandeza asupra legalitatii razboiului din Irak, in al carei comitet de 7 persoane se afla doi importanti avocati europeni, este si ea in curs de desfasurare. Desi olandezii nu au luptat in acest razboi, ei au acordat sprijin statelor implicate, potrivit spuselor premierului de atunci al Marii Britanii, Tony Blair.
Ancheta olandeza a inceput in luna februarie, iar raportul este asteptat pentru inceputul anului 2010.

Gordon Brown va propune Commonwealthului inscaunarea unui rege catolic
Primul ministru britanic, Gordon Brown, se va consulta, vineri, in Trinidad (Caraibe) cu colegii lui din Commonwealth cu privire la posibilitatea de a abroga o lege veche de trei secole, care interzice ca un catolic sa ocupe tronul Angliei, transmite, joi, Efe.
Anuntul in acest sens este prezentat joi de ziarul "The Daily Telegraph", potrivit caruia monarhia britanica pare a fi deschisa in acest moment la o posibila schimbare constitutionala in acest sens.
Conform asa-numitei "Legi de Instaurare" (Act of Settlement), membrii familiei regale britanice nu se pot converti la catolicism si nici nu se pot casatori cu o persoana de aceasta religie, fara a renunta la ordinea succesiunii la tron.
De asemenea, aceasta lege stabileste ca barbatii au intaietate in fata femeilor pe linia de succesiune, ceea ce inseamna ca printesa Ana se afla in urma fratilor mai mici, Andrew si Edward, si a fiilor acestora.
Legea care interzice ascensiunea la tron a unui catolic a fost data cu ocazia asa-numitei Revolutii Glorioase, din 1688, cand catolicul Iacob al II-lea a fost rasturnat in favoarea protestantului Wilhelm de Orania. Actul a fost ratificat ulterior prin Legea de Instaurare.
"Este important sa discutam aceasta modificare cu toti membrii Commonwealth, inclusiv cu tari precum Australia si Canada", a explicat liderul laburist.
Un deputat, liberal-democratul Evan Harris, a incercat sa determine o schimbare legislativa chiar anul acesta, insa initiativa sa nu a avut succes, fiind respinsa de guvern.
Potrivit lui Harris, "toate partidele Camerei Comunelor sunt de acord cu faptul ca discriminarea impotriva printeselor si a sotilor catolici nu are sens, si ca limbajul utilizat in Legea de Instaurare este jignitor".

Seful AIEA: Negocierile cu Iranul ating un punct mort
Seful agentiei nucleare a ONU sustine ca cercetarile sale asupra acuzatiilor ca Iranul a incercat sa produca arme nucleare au atins un “punct mord”, deoarece Teheranul nu coopereaza.
Seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, sustine ca Iranul nu a facut nici un pas in ultimul timp pentru a calma temerile legate de programul sau nuclear. El sustine, de asemenea, ca este dezamagit ca Iranul nu a fost de acord cu o propunere sustinuta de ONU, pe baza careia Teheranul ar urma sa trimita uraniul in strainatate pentru imbogatire.
ElBaradei a facut acest comentarii joi, la Viena, in fata comitetului de conducere al AIEA.
Miercuri, ElBaradei a respins cererea Iranului pentru schimbarea acordului de imbogatire a uraniului. El a declarat ca cererea Teheranului pentru un schimb simultan de uraniu pentru combustibil de reactor, pe teren iranian, nu este o optiune.
El a declarat ca transportul uraniului in afara Iranului este fundamentala pentru usurarea temerilor internationale ca Iranul dezvolta arme nucleare.
Comentariile lui ElBaradei au fost facute intr-un moment in care cele sase puteri mondiale au cerut Iranului sa accepte acordul pentru imbogatirea uraniului.
Miercuri, ministrul german de externe Guido Westerwelle a declarat ca tara sa, Franta, Rusia, China, Anglia si Statele Unite au trasat o rezolutie AIEA care cere Iranului sa ofere mai multe informatii despre centrul de imbogatire a uraniului, in prealabil secret, din apropierea orasului Qom. Reprezentantii au prezentat rezolutia la intalnirea AIEA din Viena.
Iranul a respins acuzatiile Occidentului ca foloseste programul nuclear civil ca si o acoperire pentru dezvoltarea de arme atomice. Consiliul de Securitate al ONU a impus trei seturi de sanctiuni impotriva Iranului pentru refuzul sau de a opri imbogatirea uraniului.

Autor: Damian Robin

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.