duminică, 4 octombrie 2009

Renasterea autoritatii financiare in secolul XXI







La Pittsburgh s-a semnat actul de renastere al autoritatii financiare

Inceputul dezbaterilor la conferinta internationala de la Pittsburgh Pennsylvania ( SUA) a adus in atentie si un numar mare de protestatari. Cu acesta ocazie si pentru prima data Politia americana utilizeaza arme de ultima tehnologie . Tunuri ultrasonice.

Tema principala a reuniunii G20 de la Pittsburgh este, desigur, stabilizarea pietelor financiare. Dar liderii lumii vor fi confruntati cu o problema mult mai semnificativa: crearea unei noi ordini mondiale

La finele reuniunii G20 care va avea loc joi si vineri la Pittsburgh, sefii de stat si de guvern vor trâmbita cu mare convingere în fata presei internationale ca sunt salvatorii întregii lumi. Pentru presedintele american Barack Obama, summitul G20 este o sansa de a se profila din nou în propria tara, unde, în ultima verme, popularitatea sa a scazut. Pentru cancelarul federal Angela Merkel, reuniunea de la Pittsburgh este ultima aparitie, posibil decisiva în plan electoral, pe scena internationala, înaintea alegerilor parlamentare germane din 27 septembrie.
Ca urmare, putem fi deja de pe acum siguri ca toti liderii politici prezenti la summit vor declara oficial ca reuniunea G20 a fost un succes absolut.
Daca stam însa putin sa ne gândim, revenim imediat la întrebarea cheie: ce au realizat liderii G20 de la prima lor întâlnire din acest an la Washington? Scopul tututor acestor reuniuni a fost clar - reorganizarea pietelor financiare internationale, astfel încât sa se evite pe viitor izbucnirea unei noi crize de proportii.
Iar astazi? Expertii repeta neobosit ca nu s-a învatat nimic din criza financiara. Bancile platesc din nou prime în valoare de milioane managerilor lor, în timp ce majoritatea institutelor financiare încaseaza iarasi câstiguri exorbitante. Continua deci petrecerea ca si cum nu s-ar fi întâmplat nimic?
Pe de o parte da, dar acesta nu este tot adevarul. Câteva din cele mai mari banci au plafonat deja nivelul primelor platite managerilor si îngradesc speculatiile cu mare risc pe piata financiara. În acelasi timp, mai multe tari considerate a fi "paradisuri fiscale" îsi revizuiesc politica monetara.
Toate aceste masuri nu sunt însa suficiente pentru a se reorganiza eficient pietele financiare. În primul rând trebuie pusa o stavila în calea extinderii necontrolate a bancilor. Ele nu au voie sa devina din nou atât de mari si de puternice încât, în cazul falimentului, sa poata destabiliza întregul sistemul financiar international. Dar cum poate fi oprita extinderea institutelor financiare, tinând cont ca cele doua cele mai mari banci din lume provin între timp din China? Este putin probabil ca presedintele Chinei sa aprobe o lege care sa împiedice extinderea bancilor tarii sale.
În plus, se pare ca ne confruntam cu o noua problema. Recesiunea a luat sfârsit - considera analistii. În Statele Unite si Germania, criza este considerata a fi practic depasita, ceea ce reduce presiunile exercitate asupra guvernelor lumii, eliminând urgenta introducerii si impunerii reformelor strict necesare.



Raportul Comisiei Internationale ne arata vinovoatul in conflictului ruso-georgian: Georgia a declansat razboiul din Caucaz




Armata georgiana a tras primele focuri în razboiul din Caucaz din august 2008, potrivit unui raport international asteptat cu mare interes. Potrivit cotidianului german "Süddeutsche Zeitung", aceasta este concluzia comisiei internationale care a analizat circumstantele producerii conflictului ruso-georgian. Raportul arata ca armata georgiana a atacat prima trupele rusesti stationate cu mandat international în Osetia de Sud. Comisia subliniaza însa ca atacurile au urmat provocarilor separatistilor din Abhazia si Osetia de Sud, sprijinite de partea rusa. Raportul, realizat sub conducerea diplomatei elvetiene Heidi Tagliavini, la cererea Uniunii Europene, va fi dat publicitatii miercuri la Bruxelles
Preşedintele georgian, Mihail Saakashvili, a încercat să forţeze mâna preşedintelui Bush declarând CNN că este “în interesul Americii să intervină, nu mai este vorba doar de Georgia aici, e vorba de principiile americane”. Cu toate acestea, e greu de crezut că George W. Bush va face mai mult decât să ceară încetarea violenţelor şi să îşi ofere disponibilitatea de a intermedia negocierile dintre părţi. În nici un caz nu va sări să apere integritatea teritorială a Georgiei cu arma în mână, deşi în statul din Caucaz se mai află încă 100 de militari americani, care pregătesc trupele georgiene. Vremurile când Rusia era un stat slab şi când SUA şi-a stabilit piciorul de pod în Georgia au apus.


Pentru preşedintele georgian, Mihail Saakashvili o mangaiere calda: NATO are datoria sfanta de a-si apara aliatii


Statele Unite au comentat cu prudenta raportul primit miercuri de UE pe tema conflictului ruso-georgian din august 2008, afirmând ca vor sa se concentreze pe viitor.
"Recunoastem ca toate partile au facut greseli si calcule gresite în timpul conflictului, dar dorim sa ne concentram pe viitor. Asteptam atât din partea Georgiei, cât si din partea Rusiei sa respecte acordurile" ce au însotit încetarea focului si "continuam sa ne exprimam sustinerea ferma fata de integritatea teritoriala a Georgiei", a spus purtatorul de cuvânt Philip Crowley.

Secretarul de stat Hillary Clinton l-a sfatuit saptamâna trecuta pe liderul georgian Mihail Saakasvili sa dea dovada de "rabdare strategica" pe chestiunea regiunilor rebele Abhazia si Osetia de Sud, spunând ca "nu exista solutie pe termen scurt pentru aceasta problema".

Presedintele american, Barack Obama, si-a exprimat dorinta de a consolida relatiile dintre NATO si Rusia, dar a subliniat datoriile "sfinte" ale SUA fata de aliatii din NATO, dintre care unii au raporturi delicate cu Moscova. Dupa discutia de la Casa Alba cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, Obama a vorbit despre decizia sa de a revizui proiectul scutului antiracheta. Noul proiect va servi "mai eficient intereselor SUA si ale membrilor Aliantei", a declarat presedintele. El a subliniat în acelasi timp importanta "de a întinde o mâna Rusiei" si dea explora mijloacele în care proiectul antiracheta poate duce la o cooperare între Alianta si Rusia. "Sper sa amelioram nu numai relatiile americano-ruse, ci si cele dintre NATO si Rusia, spunând în acelasi timp ca angajamentele noastre fata de aliatii din NATO sunt sfinte si ca angajamentele noastre conform articolului 5 ramân", a declarat Obama. Articolul 5 spune ca orice atac militar împotriva unui membru NATO este considerat un atac împotriva tuturor membrilor.

Deci, rezultatul este clar in cazul "rabdarii strategice" cei mari nu au timp pentru cei mici iar in aliatele marilor puteri, cei mici sunt doar monezile ce pot asigura shimbul.
Astfel, Georgia, a declansat razboiul impotriva Rusiei ...si se poate.

Autor:Dr.Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.