sâmbătă, 23 mai 2009

Un singur pamant pentru toti. O zi a constiintei 5 iunie Ziua Mondiala a Mediului

Intunecarea Globala
Viitorul Alimentatiei
Pamantenii

Conferinta Natiunilor Unite privind Mediul Înconjurator, Stockholm, 5-16 iunie 1972
La prima Conferinta Mondiala din domeniul protectiei mediului, de la Stockholm, au participat delegati din 114 state, între care şi România. La aceasta Conferinta, desfaşurându-se sub lozinca „Un singur Pamânt” se proclama ziua de 5 iunie Ziua Mondiala a Mediului.
Printre numeroasele documente ale acestei manifestari de amploare, a fost adoptat Planul de actiune privind protectia mediulului, ce contine 109 recomandari adresate statelor, privind protectia mediului.
Acest plan, fiind fara forta juridica obligatorie, lasa in dispozitia conducerilor statelor sa dispuna si sa pune în aplicare prin adoptarea unor reglementari nationale în concordanta cu aceste texte.
Astfel, acest plan a condus la adoptarea ulterioara a altor masuri, la nivel international, regional sau national, cum ar fi, de exemplu, Carta marilor (Protectia Marii Baltice, Protectia Marii Negre), Protectia Antarcticii etc.
Documentul principal al acestei conferinte este Declaratia finala asupra mediului, porneşte de la premisa ca omul este, în acelaşi timp, creatorul şi distrugatorul ambiantei care îi ofera suportul fizic al vietii şi posibilitatea de a se dezvolta din punct de vedere social, intelectual, moral şi spiritual.
Totodata, declaratia finala subliniaza legatura organica dintre protectia mediului şi progresul economic şi social al popoarelor, în contextul eliminarii efectelor negative ale subdezvoltarii.


Discrepantele economice o problema acuta a omenirii.
Decalajele economice dintre state ridica complexe şi acute probleme întrebari, dar si invita la reflectii şi scenarii(ipoteze), privind evolutia societatii viitoare, in care sunt anajati în modalitati şi cu responsabilitati diferite pe politicieni şi guvernanti, pe economişti şi sociologi, pe preşedintii şi diplomati precum si a unor institutii suprastatale şi internationale.
Problema cresteri numarului populatiei Terrei în urmatorii douazeci de ani de la 6,5 miliarde de locuitori, cat numara în prezent (1 ian. 2005), la peste 8 miliarde, ridica numeroase probleme referitoare la asigurarea hranei, locuintelor, locurilor de munca, educatiei, sanatatii dar si de ordinul securitatii indivizilor.
Intre sfidarile lumii economice de astazi se numara, pe de o parte, liberalizarea pietelor, a comertului international, a circulatiei capitalului, tehnologiilor, informatiilor, capabile sa genereze o creştere economica fara precedent, iar pe de alta parte, scena internationala aduce cu sine si o lume a inegalitatilor economico-sociale.
Scindarile lumii au loc într-un context in care decalajul între tarile puternic industrializate şi majoritatea tarilor în dezvoltare, între categoria cea mai bogata şi categoria cea mai saraca care se adânceşte continuu.
Astfel statele bogate nu renunta si nu vor renunta la pozitiile dominante ale pietei la fel cum atingerea intereselor proprii. Ele promoveaza o politica protectionista prin intermediul barierelor tarifare, prin subventionarea claselor de productie de prima necesitate, a agriculturii, mentinând subordonarea tarilor slab dezvoltate şi conducand liberalizarea pietelor în favoarea lor.
Scena politica internationala a fost împartita din tot timpul, traditional, în state care se afla într-o zona a „polisului modern” (detin monopolul) şi state în cursul integrarii, accederii la acel monopol. Avand in vedere ca dezvoltarea economiei nationale a statelor s-a facut si se face diferit de la o tara la alta tot timpul datorita unui complex de factori si cauze, putem spune ca aducerea la un punct de egalitate a tuturor statelor pentru realizarea premisei in calea democratizatii lumii devine un deziderat inrealizabil deoarece este un fenomen dificil de controlat, iar prin amploarea si consecintele sale, este una din problemele la care nu s-au gasit solutii.

Cauzele dezvoltarii economice asimetrice.
Exista numeroase conceptii cu privire la cauzele subdezvoltarii: ¬ Starea de subdezvoltare reprezinta doar o intarziere a dezvoltarii a tarilor in curs de dezvoltare: teoria privind stadiile dezvoltarii economiei a lui W.W.Rostow prezentata in lucrarea „The Stages of Economic Growth: A Non-Communist Manifesto” teoria din care rezulta ca in dezvoltarea tarilor avansate s-au atins 5 cele stadii: societati traditionale, pregatirea conditiilor pentru expansiunea economica , expansiunea economica, marsul spre maturitate, consumul de masa.
Tarile in curs de dezvoltare se afla in una din primele 3 etape, in general in conditia a doua-a, de a exporta de a fi participant pe piata , iar cele subdezvoltate in prima, adica isi asigura o productie destinata consumului intern. ¬
Ca multe alte situatii subdezvoltarea este un produs, rezultat al intregului dezvoltarii, in sensul ca multe tari s-au dezvoltat pe seama ramanerii in urma a altora.
Profesorul Celso Fustado considera “subdezvoltarea este un proces istoric autonom si nu o etapa prin care au trebuit sa treaca in mod necesar economiile care au atins deja un nivel superior de dezvoltare” .
Plecand de la aceasta paradigma concluzionam, spune profesorul, cum de aici au rezultat doua modalitati de explicare a cauzelor subdezvoltarii:
a) subdezvoltarea ar fi rezultatul dominatiei si exploatarii coloniale, de catre foste state tutelare si astfel au aparut 2 mari categorii:
State puternic dezvoltate sau bogate si state mai putin bogate sau sarace.
Primele s-au castigat statutul de dominator al pretei asigurandu-si o cota importanta din piata si continua sa exploateze pe cele sarace, prin schimbul economiei internationale;
b) cauzele subdezvoltarii decurg din efectele de dependenta, care au rezultat dintr-un complex de factori si conditii obiective: evolutia economiei mondiale.
Economistii Samir Amin şi Gunder Frank argumenteaza cum ca subdezvoltarea este rezultatul direct al colonialismului şi al extinderii capitalismului pe plan mondial. Avand in vedere faptul ca nu toate statele pot patrunde in mod egal pe piata confera justificarea gererala si selectia jucatorilor in bataliilor competitionale.
Cauzele interne: resursele naturale si umane, factorii economici si politici. Resursele umane au fost si raman unul din factorii principali ce argumenteaza cresterea sau scaderea economica a unui stat. Factorii economici: structura diversificata a economiei, la dimensiunea redusa a economiei si investitii interne, la eficienta scazuta a acumularii, la dimensiunile insuficiente ale pietei interne, la posibilitatile proprii, de finantare a cresterii, insuficienta sau absenta mediului economic necesar.
Dezvoltarea a fost grav afectata de natura unor regimuri politice dictatoriale, programele de dezvoltare au avut efecte dezechilibrante. Cauzele externe: se refera la o multitudine de conditii, factori, mecanisme economice care au obstructionat dezvoltarea acestor tari pe masura posibilitatii: asuprirea coloniala, deposedarea de bogatiile naturale, razboaie de cotropire, practicarea de schimburi inechitabile pe piata mondiala, politici financiar - monetare defavorabile pentru tarile slab dezvoltate si in curs de dezvoltare. Politici si strategii de dezvoltare a tarilor ramase in urma economic.

O zi a constiintei
“Intreaga lume a exprimat a ingrijorarea fata de pierderea …” asa incep toate stiriile din intreaga lume, stirii ce tind sa absorba atentia si crezul fiecaruia dintre noi .
Moartea suferinta unui semen al nostru sau a mai multora, oameni fiind, ar trebui sa adune laolalta sentimente si reactii unanime ale comunitatii pentru indepartarea acelui pericol si readucerea climatului de dinaintea evenimentului.
Dar de la a spune pana la a face este o distanta mult prea mare . Spunand aceste lucruri putem readuce in atentia dumneavoastra cazuri concrete ale lipsei de atidudine din partea comunitatiilor.
Spunem si intelegem ca natura din care ne aflam provenienta este mediul vital al existentei umane. Cu toate acesea participam cu entuziazm la distrugerea acestuia.
Romania a fost si ramane un bun consumator al produselor modificate genetic.O piata amorsa pentru totate produsele in special cele importate din piata Occidentala. Desi ministerul mediului in conformitate cu cerintele proximitatii europene scoate un strigat sugrumat de incadrare prin Ordin nr. 973/21.08.2008 privind gestionarea activitatilor de utilizare in conditii de izolare a microorganismelor modificate genetic, putem indentifica o abordare incurajatoarel in cea ce priveste consumismul de la compania Montanto. Dezvoltandu-se ,in Romania, prin proiectele BIOTECH si AGRAL devine o realitate regasita la tot pasul, o prioritate nationala care inlocuint incurajator productia traditionala ce avea la baza semintele dezvoltarii naturale. Desigur introducerea plantelor modificate genetic (PMG) in agricultura a fost o revolutie care promitea multe beneficii omenirii. O marire a productiei, utilizind acelasi teritoriu si aceleasi segment de plante, parea sa fie o solutie ideala pentru criza de resurse ce se contureaza.
Dar ca totdeauna exista si reversul acestor modificarii. Acum este dovedibil, ca cea ce consideram sa aduca linistea a multor oameni se poate transforma in cea mai odioasa crima savarsita de interventia umana.
Efectele plantelor modificate genetic ar putea fi mult mai rele decat s-a spus pana acum, a declarat profesorul Gilles – Eric Seralini, specialist în biologie moleculara. Ca unul dintre primii cercetatori ai lumii care au avertizat populatia asupra efectelor organismelor modificate genetic (OMG) profesorul Gilles – Eric Seralini ne dovedeste ca asigurarea hranei prin consumul acestor plante modificate genetic poate fi considerat ca o otravire permanenta a populatiilor.
Intr-o conferinta de presa a Greenpeace, cercetatorul spunea cum guvernele lumii si companiile producatoare de plante transgenice incearca sa ascunda semnele de toxicitate ale organismelor modificate genetic. El a incercat sa demonstreze cu argumente stiintifice ca organismele modificate genetic, produse si comercializate de compania Montanto pentru alimentare si furajare, sunt toxice.
Compania Montanto produce 90% din culturile modificate genetic din intrega lume, iar rezultatele obtinute in urma testarilor facute de Consiliul Stiintific pentru Cercetarea Independenta de Inginerie Genetica, coincid cu rezultatele expuse de profesorul Gilles – Eric Seralini.
O concluzie a testelor poate fi transpusa in cateva cuvinte care sa ne aduca in cunoastere rezultatele negative ale viitorului. Deoarece aceste plante, organisme modificate genetic, contin si pesticide, organismele modificate genetic pot cauza cancer, boli nervoase, disfunctii sexuale, de reproducere si pot afecta întregul sistem imunitar.
Astfel, putem sa ne inchipuim, o planeta pamant ce este populata de o numerozitate de specii, bolnave, ce se grabesc sa apuna. Dorinta suprematiei speciei umane a fost din totdeuna existenta in gandirea acestei speci, dar din aceleasi ratiuni avem si obligatia de a alege, de a decide si de a controla actiunile in scopul pastrarii echilibrului planetei. Oricum primul pas este informarea. Viitorul poate dovedi rezultatele actiunilor noastre si ne va judeca pentru acestea.
AUTOR: Darius Stan

Un comentariu:

Destainuiri ale prezentului spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.