luni, 19 ianuarie 2009

Statele est-europene, inclusiv Romania, s-ar putea confrunta cu miscari sociale

Sursa: Mediafax 20 Ianuarie 2009
Statele est-europene, in principal Romania, Bulgaria si tarile baltice, s-ar putea confrunta cu miscari de protest in primavara, pe fondul crizei economice globale si efectelor acesteia, scrie The Guardian.

"Afectate dur de criza economica, tari precum Bulgaria, Romania si statele baltice risca instabilitate politica si miscari sociale, chiar si o amplificare a tensiunilor rasiale. Potrivit estimarilor recente, economiile statelor est-europene, care au avut cresteri notabile in ultimii zece ani, se vor limita la cresteri de maxim 5 la suta anul acesta, in timp ce inflatia ar putea atinge 13 la suta. Multi experti se tem ca Romania, care a aderat la Uniunea Europeana in 2007, ar putea fi urmatoarea tara care s-ar confrunta cu miscari sociale", noteaza Guardian.

"Peste cateva luni vor iesi oameni in strada, aproape sigur", afirma Luca Niculescu, un analist politic de la Bucuresti. "In fiecare zi auzim ca o fabrica se inchide sau isi muta locatia in strainatate. Avem un nou guvern care nu s-a dovedit prea eficient. Ne-am obisnuit cu cresteri economice importante. Este un cocktail exploziv", explica Niculescu.

"Criza economica ar putea crea probleme serioase clasei de mijloc. Se va observa o diminuare a cuantumului
impozitelor platite statului, situatie care va crea probleme mari bugetului. Numarul angajatilor bugetari va scadea, iar salariile lor vor fi din ce in ce mai mici", confirma Marius Oprea, consilier al fostului Cabinet de la Bucuresti.

O alta problema este ca multi romani din clasa de mijloc au luat credite ipotecare in euro. In conditiile in care leul se depreciaza, ei isi vor plati ratele din ce in ce mai greu.

Motivele protestelor care au avut loc saptamana trecuta in Bulgaria sunt variate. Studentii au acuzat Guvernul socialist ca nu reuseste sa le garanteze securitatea, iar agricultorii sunt nemultumiti de preturile mici la produse si de accesul dificil la fonduri europene. Tensiunile au fost exacerbate de criza gazelor.

In Letonia, dupa cresterea economica inregistrata in ultimii ani, acum a aparut recesiunea, iar inflatia si somajul sunt in crestere. Increderea in liderii politici a scazut drastic, recunostea saptamana trecuta presedintele Valdis Zatlers, amenintand cu convocarea alegerilor anticipate.

De teama romanilor, sindicatele din Germania cer impunerea unui prag minim de salarizare.

Sindicalistii din Germania cer introducerea unui prag minim de salarizare, de teama ca, dupa intrarea pe piata muncii a romanilor, salariile vor scadea considerabil, anunta Deutsche Welle.

"Inainte de toate ne intereseaza ce se va intampla peste cativa ani, cand Germania va liberaliza piata muncii si vor putea veni si oameni din alte tari aici, sa spunem din Romania unde se castiga in medie 68 de eurocenti pe ora", a declarat un purtator de cuvant al sindicalistilor, Michael Wehran.

Partidul de stanga, candidat la alegerile pentru Bundestag a inaintat o propunere de stabilire a salariului minim, la 8,71 euro pe ora, asa cum este reglementat si in Franta.

Romanii jigniti si in presa engleza - se anticipeaza ca in Romania Tiganilor vor apare revolte de strada

Imaginea Romaniei
Dupa ce romanii au fost facuti praf in presa din Italia, Elvetia sau Spania, fara ca diplomatia romaneasca sa reactioneze, intrucat argumentul oficial a fost acela ca " este sub demnitatea noastra la MAE sa ne coboram la nivelul unor asemenea provocari" ei bine, zilele acestea in mass-media din Marea Britanie, la BBC continua seria unor materiale defaimatoare la adresa romanilor, invocandu-se - si aici.... - faptul ca suntem o natiune de tigani [ cititi aici un material publicat la 17 ianuarie. http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/from_our_own_correspondent/7833138.stm ] .

Cu evidenta bataie de joc, BBC s-a hotarat sa faca audienta, sa culturalizeze natiunea britanica, aratandu-le ca Romania este in evul mediu, o tara plina de tigani, ca traim in carute.
Drumuri neasfaltate şi pline de noroi, copii ale căror plânsete se aud din stradă, câini lătrând întruna şi vecini care se strigă peste gard. Sunt doar câteva dintre detaliile prezentate în articolul publicat de ediţia online a BBC.
Reportajul prezintă viaţa ţiganilor din zonă şi dependenţa acestora de comerţul cu materiale feroase. Şi cum un kilogram de fier a ajuns să valoreze doar câţiva cenţi, rezultatul este în consecinţă .
Asa este prezentata Romania in ochii englezilor !

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.