miercuri, 9 iulie 2008

Reuniunea la nivel înalt a statelor puternic industrializate G8


Scris de Catrinel Preda
Reuniunea la nivel înalt a statelor puternic industrializate dovedeşte neputinţa Clubului celor bogaţi de a găsi soluţii pentru problemele cu care se confruntă lumea de astăzi

Politicienii au învatat între timp sa vanda micile progrese în politica ecologica drept mari succese, remarca TaGES aNZEIGER din Zürich referitor la Reuniunea Grupului G8 din Japonia. La Paris LR FIGaRO constata ca  puternicii lumii nu au raspunsuri la explozia pretului petrolului si alimentelor, la criza financiara si încalzirea climei. Clubul celor bogati nu se poate salva decat prin primirea rapida în randurile lui a tarilor cu viitor, China,India, Brazilia, Mexicul si africa de Sud. Pentru La REPUBBLICa din Roma, Reuniunea G8 de la Toyako marcheaza sfarsitul unei epoci, cea a lui George Bush junior, fapt ignorat însa de cei prezenti, Ziarul se întreaba daca membrii G8 chiar mai pot sa creada ca sunt, asa cum se spune în buletinele de stiri, „cei mai puternici din lume”. Fiecare document al Grupului G8 este doar un balon de sapun, scrie la Londra THE INDEPENDENT. În Japonia G8 a dat dovada de o incredibila lipsa de forta si  energie fara de care modificarile fatale ale climei nu vor putea fi oprite. Exista asadar „o viziune comuna” a Grupului G8 în materie de protectia climei, noteaza cu ironie BRAUNSCHWEIGER  ZEITUNG. Printre marile si controversatele fenomene ale globalizarii este si acela ca lumea se deschide si se apropie tot mai mult si în acelasi timp nu poate coopera mai strans. america, cel mai poluant stat al planetei ramane si cea mai  teribila egoista, parand a se conduce conform dictonului,”dupa noi potopul”.
 
BERLINER ZEITUNG critica decizia de stationare a scutului american antiracheta pe teritoriul Cehiei si regreta ca Bush a decis chiar de la începutul mandatului sau nefericit sa revina la politica iluzorie a anilor 60 ai secolului trecut, ca lumea ar putea fi salvata prin înarmare.
 
Pactul privind migratia adoptat de ministrii europeni de interne si de justitie la Cannes se dovedeste a fi un pact încheiat cu diavolul, considera NEUES DEUTSCHLaND din Berlin. Lumea bogata primeste cu drag fortele de munca bine calificate din tarile sarace, fara sa se gandeasca la vinovatia ei. În timp ce comunitatea statelor prospere poarta razboaie pentru a-si asigura sursele de energie, ea refuza victimelor acestor razboaie dreptul la azil, lasand  totodata tarile sarace fara putine forte calificate de care au atata nevoie.
 
Un strigat indignat vine si din partea ziarului LÜBECKER NaCRICHTEN privitor la concedierile în masa anuntate de concernul de tehnologie si electronica Siemens. Din nou, scrie ziarul victimele sunt angajatii de-o viata mai ales ai concernului confruntati peste noapte cu preocuparea managerilor de a instituit un regim de austeritate în pofida castigurilor de miliarde. Cine mai poate întelege o asemene politica?.
 
Oprimarile din Tibet si  încalcarea drepturilor omului în China au fost date uitarii. Bush si Sarkozy vor participa la inaugurarea Jocurilor Olimpice. arma respectarii drepturilor omului se dovedeste a fi un tigru de hartie fata de interesele economice ceea ce se confirma acum din nou, remarca sub titlul „Europa a capitulat în fata Chinei”, LES DERNIERES NOUVELLES d’ ALSACE.

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.