miercuri, 10 august 2011

Din cauză că mai trăim...


Sa invatam de la cei ce au supravietuit bucuria simpla a vietii.
Pe data de 12 mai 2008 un cutremur de pământ extrem de puternic a lovit localitatea Wenchuan din provincia Sichuan. Circa 70.000 de locuitori şi-au pierdut viaţa, peste 17.000 de persoane fiind date dispărute. Sute de mii de oameni au devenit invalizi, iar casele a milioane de oameni au fost distruse. Au trecut trei ani de atunci. Cum arată zonele afectate de seism? Cum se desfăşoară activităţile de reconstrucţie în aceste zone? Populaţia sinistrată s-a mutat în locuinţe noi? Dragi prieteni, astăzi vă invităm să facem o vizită oamenilor de rând din Shifang şi Deyang, oraşe din Sichuan care au fost devastate grav de dezastrul din 2008.

Povestea : Din cauză că trăiesc, fericirea revine la mine

"Îmi amintesc mereu de cumplita scenă. Este o clipă care decide viaţa şi moartea unui om."

La poarta unui liceu din oraşul Shifang aşteaptă punctual, ca de obicei, doamna Bian Gangfen, o femeie micuţă, ca s-o aducă pe fetiţă acasă după programul de zi de la şcoală. Este greu de imaginat că doamna Bian era aşa de aproape de moartea când s-a produs cutremurul din anul 2008. Ea a fost îngropată în dărămăturile clădirii timp de 124 de ore şi a fost salvată în a şasea zi după producerea marelui cutremur. Gândul care a ţinut-o în viaţă şi a ajutat-o să învingă toate dificultăţile pentru a supravieţui este fiica ei, Luoting.

"Atunci eram extrem de îngrijorată pentru ea. Era elevă în clasa a 4-a. Sala de curs se afla la ultimul etaj al clădirii. Avea doar 9 ani. Mi-am spus că fetiţa e aşa de mică, că nu poate trăi fără mama ei."

Din fericire, şcoala unde învăţa Luoting, fiica doamnei Bian, n-a fost afectată grav de seism. Ea a scăpat teafără de acest dezastru. Dar soţul doamnei Bian a fost rănit grav când acesta încerca să salveze un coleg în timpul cutremurului.

Deşi s-a confruntat cu moartea, doamna Bian Gangfen se consideră însă un om foarte norocos pentru că cei trei membri ai familiei sale trăiesc în continuare.

"Noi am scăpat de un dezastru aşa de mare! Trebuie să trăim în fiecare zi cu bucurie.
Guvernul nu ne-a abandonat niciodată. În fiecare lună primim o subvenţie de la bugetul de stat. Pentru noi nimic nu mai este important. Dorim doar să trăim o viaţă fericită în viitor. Asta ne interesează."

Doamna Bian Gangfen a spus că autorităţile au construit case noi pentru sinistraţi. Peste puţin timp familia ei se va muta într-un nou apartament.

Din cauză că trăiesc, trebuie să trăiesc mai bine...

În oraşul Deyang se găseşte un centru de recuperare pentru cei răniţi în cursul seismului din Wenchuan. În prezent, circa o mie de invalizi sunt trataţi gratuit aici pentru adaptarea la proteză. Doamna Liu Chunyan este una dintre aceştia, cutremurul de pământ lăsându-o fără picioare.

"Când eram blocată în ruine, nu am aşteptat o consecinţă atât de gravă. După ce am ajuns la spital, mi-au fost amputate picioarele. Am considerat că nu are niciun sens să mai trăiesc în această lume. Sunt încă tânără, nu vreau să fiu invalidă. Soţul meu este şi el tânăr. Nu poate să trăiască aşa cu mine. Am vrut să-mi pun capăt zilelor după ce aranjez treburile în familie."

Cu ajutorul unui prieten, Liu Chunyan a venit la acest centru de recuperare. Aici visul ei a devenit realitate. După câteva luni de tratament ea a putut să stea în picioare, sprijinită de proteze.

"La început nu am putut să merg. Tremuram pe proteze şi îmi era foarte frică. Cu multă răbdare, medicii de aici m-au ajutat să încerc. Mi-au zis să nu mă tem, ei mă vor însoţi. Am ascultat sfaturile lor şi am început să merg din ce în ce mai bine. "

În timpul discuţiei, se vedea permanent un zâmbet pe faţa lui Liu Chunyan. Ea a găsit un motiv de a-şi continua viaţa.

"De fapt, eu am greşit atunci, pentru că soţul meu m-a îngrijit foarte bine şi cu multă atenţie. Medicii m-au încurajat să trăiesc. Sunt foarte multe persoane care au devenit invalide ca mine în urma cutremurului. Acum ei duc o viaţă normală. Statul a plătit enorm pentru salvarea şi tratarea oamenilor ca mine. Trebuie să trăim în continuare, nu putem să dezamăgim guvernul şi oamenii care ne ajută şi ne iubesc. Dacă dorim să mai trăim, trebuie să trăim mai bine, mai frumos!"

Poate că noi nu putem simţi durerile sinistraţilor care au pierdut totul în urma dezastrului, nu putem cunoaşte cum au trecut peste toate greutăţile greu de imaginat, dar aceşti oameni ne-au explicat prin zâmbetele simple şi privirile neabătute ce înseamnă fericirea pentru un supravieţuitor. Ei au înlăturat ruinile de pe pământ şi din inimă, au construit case noi şi au început o viaţă nouă.
Mai important este că ei au găsit motivul de a merge mai departe în această lume - ei mai trăiesc...


Sursa : CRI Romania

2 comentarii:

Anonim spunea...

Va multumesc pentru acest post care imi aminteste ca exista suferinta mai mare decat ceea ce simt oamenii uneori... Incerc si eu sa traiesc de azi pe maine si sa ma bucur de fiecare raza de soare.
Dar uneori nu mai am putere...
Unde gasiti forta sa scrieti aceste povesti extraordinare?

Carucioare spunea...

E greu..ma bucur ca exista oameni care simt!


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.