miercuri, 9 februarie 2011

Sa rada o lume intreaga de ei

ASR Printul Paul de Romania un impostor nerecunoscut

Chiar daca faxurile cu invitatii la nunta printului William au inceput sa curga in directia capetelor incoronate din intrega Europa, exista o familie regala care fost, cel putin pana in prezent, trecuta cu vederea de invitatiile facute de Regina, scrie cotidianul Daily Mail.
Este vorba de printul Paul de Romania, 63 de ani, si sotia sa, printesa Lia, o americanca divortata de origine romana, nascuta in Detroit.
Potrivit Daily Mail, lui Paul, educat la Colegiul Millfield din Somerset (Anglia), ii place sa aminteasca ca este primul membru al familiei sale care s-a intors sa traiasca in Romania in timpurile moderne. Prietenii sustin insa ca el - si mai ales sotia sa cu ambitii sociale, printesa Lia( 61 de ani) - va fi extrem de dezamagit daca nu vor fi invitati la nunta. Cu siguranta, scrie Daily Mail, cei doi ar fi adus un plus de culoare listei de oaspeti.
Inteleapta, Regina a refuzat o invitatie la nunta lor de la Bucuresti, in 1996. La acel moment, tatal lui Paul, printul Carol (Mircea Grigore Carol Lambrino, autointitulat printul Carol de Romania, fiul regelui Carol al II-lea si al lui Zizi Lambrino n.red. )a declarat ca Lia 'nu este potrivita sa fie un membru al familiei regale'.
Tatal lui Paul facea aluzie la trecutul plin de culoare al Liei, care a inclus o amenda de 75.000 dolari pentru spalare de bani in SUA.
Casatoria celor doi a durat insa, iar anul trecut a fost incununata de nasterea unui fiu, pe care Lia l-a descris drept un 'mic miracol', datorat 'binecuvantarilor stiintei moderne'. .....

Baconschi: "Am apreciat ca dl. Wauquiez a largit un pic cadrul" discutiilor despre Schengen

Teodor Baconschi a evitat luni sa comenteze declaratiile ministrului francez pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez, care a spus, in weekend, ca aderarea Romaniei la Schengen ar putea interveni peste doi ani, dar a salutat ca oficialul francez a recunoscut importanta relatiilor bilaterale. El a mai vorbit si despre relatiile particulare ce leaga Romania si Franta, spunand ca pentru Paris blocarea aderarii Romaniei la Schengen "e o decizie grea si dificila pe plan afectiv" si marturisind ca "nu se simte bine" atunci cand comunica despre acest lucru cu "prietenii din Romania".
"Romania e o tara cu care avem legaturi afective si de prietenie extrem de profunde. Romania e o tara francofona cu care am construit multe lucruri de-a lungul istoriei", a declarat Wauquiez, inainte de a adauga: "Chiar daca Romania este una dintre tarile europene cu care avem extrem de multe lucruri in comun, nu putem lua insa aceasta decizie numai pentru a fi pe placul guvernului roman. Recunosc ca nu e usor. Comunic cu prietenii din Romania si nu ma simt bine, stiu ca pentru ei nu e deloc placut sa auda astfel de mesaje. Am convingerea insa ca nu e in interesul Romaniei si Bulgariei sa aiba parte de o aderare pripita si apoi sa fie criticate de toata lumea", a explicat oficialul francez.
Intrebat cum comenteaza declaratia lui Laurent Wauquiez de la RFI, potrivit careia aderarea Romaniei si Bulgariei ar putea avea loc abia peste doi ani, seful diplomatiei romane, Ministrul Baconschi, a evitat sa dea un raspuns direct, concentrandu-se asupra altor aspecte ale afirmatiilor oficialului francez.
"Declaratia domnului Wauquiez nu este o noutate, Franta nu s-a opus niciodata, in principiu, aderarii la Schengen", a spus Teodor Baconschi. "Am apreciat faptul ca domnul Wauquiez a largit un pic cadrul, reamintind importanta pentru ambele parti a acestor excelente relatii bilaterale si cred ca acest lucru creeaza o buna baza pentru a reveni la ansamblul subiectelor de pe agenda bilaterala, care au fost putin neglijate in ultima vreme, intrucat ne-am concentrat exclusiv si excesiv asupra pozitiilor celor doua tari in privinta chestiunii Schengen", a adaugat ministrul roman de externe.
Administratia americana a ezitat indelunga vreme in timpul revolutiei anti-Mubarak din Egipt, inainte de a se plasa de partea demonstrantilor. In cazul Iranului, lucrurile stau altfel.



Prostia predominanta de la varful Administratiei de la Casa Alba

Pe fundalul protestelor , sefa diplomatiei americane, Hillary Clinton, a imbratisat imediat telurile opozitiei Iraniene, cerand regimului de la Teheran sa respecte dreptul la opinie si demonstratie.
In fapt Departamentul de Stat de la Washington a lansat cu o zi inaintea demonstratiilor un serviciu Twitter in limba farsi, fiind evident ca isi reia eforturile de subminare a regimului teocratic din Iran.
La numai cateva ore dupa ce s-a aflat de recentele demonstratii din Iran, sefa diplomatiei americane, Hillary Clinton, a elogiat curajul adversarilor regimului. "Ce vedem astazi in Iran este o dovada a curajului poporului Iranian si o acuzatie adusa regimului ipocrit Iranian", a spus ea. In luarea sa de pozitie, Clinton a declarat ca sprijina telurile opozitiei, cerand o schimbare de sistem in Republica Islamica. "Credem ca sistemul politic din Iran trebuie sa manifeste deschidere pentru revendicarile opozitiei si societatii deschise."
afirmatiile sefei Departamentului de Stat American marcheaza o schimbare a strategiei administratiei Obama, care isi propusese sa nu se amestece in probeleme interne ale Iranului, de teama sa nu aduca prejudicii miscarii de democratizare din aceasta tara. In plus, presedintele Barack Obama a crezut la inceputul mandatului sau ca va putea negocia cu liderii de la Teheran, mai ales in chestiunea programului atomic Iranian. Seful Casei Albe declarase atunci: "Daca tari ca Iranul vor renunta la pozitia lor agresiva, noi le vom intinde o mana prieteneasca". Si s-a vazut in actiunea Sefei diplomatiei americane, Hillary Clinton, cat de prieteneasca a fost mana de ajutor ce subminase autoritatea de pe teritoriul Iranului.
In timp ce, sub admistratia George W. Bush, ajutoarele finaniare acordate opozitiei din Iran crescusera la peste 60 de milioane de dolari, Obama a refuzat intr-o prima faza sa acorde orice ajutor material adversarilor puterii de la Teheran.
Abia dupa ce regimul a reprimat brutal miscarea de democratizare, in vara anului 2009, la Washington s-a putut constata o schimbare de strategie. Seful casei albe declara in imprejurarile de atunci: "SUA si comunitatea internationala sunt socate si ingrozite de represalii, de violenta fizica si arestarile din ultimele zile. Condamn ferm aceste actiuni. Poporul Iranian are dreptul inalienabil de a se intruni si a-si exprima opinia."
In paralel, administratia americana a inasprit sanctiunile impotriva Teheranului, din cauza programului nuclear pe care persanii il desfasoara. Dar nimeni nu va tine cont de aceste masuri asa zise inasprite ce incalca orice conventie internationale si sunt anuntate in mod unilateral de catre SUA.
Spre deosebire de regimul Mubarak din Egipt, care s-a bucurat de decenii de ajutoare militare generoase din partea americii, Iranul intampina ostilitate la Washington de la revolutia islamica incoace. Se dorese sa se intareasca cum prin cele patru runde de sanctiuni inaintate catre Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite de catre SUA si vor fi masurile punitive luate in plus de SUA, UE si alte state, ce vor aduce un enorm prejudiciu economiei Iraniene.
In fapt administratia SUA nu a reusit sa se impuna in fata liderulului OPEC care este in prezent Iranul.
Pe fundalul recentelor transformari din Egipt si Tunisia, administratia americana ataca hotarata sa intervina in interesul sau considerand un sprijin al miscarii de democratizare a statelor. Incepand de duminica trecuta, Departamentul de Stat de la Washington se amesteca prin intermediul unor mesaje Twitter in limba farsi, in dialogul dintre diversele grupari de opozitie. In cel mai recent mesaj, puterii de la Teheran i se cere sa garanteze poporului Iranian dreptul de a demonstra, acelasi drept pe care egiptenii si l-au cucerit la Cairo.


Dr. Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.