miercuri, 9 februarie 2011

El Fugitivo in varianta australiana Wikileaks

Avocatul sau spune insa ca acuzatiile fac parte dintr-un complot si se teme ca Julian assange ar putea ajunge in Statele Unite. Washington-ul insa nu-l prea poate acuza de nimic, spun unii specialisti in drept.
Nimic altceva nu pare a-l speria mai tare pe Julian assange ca o eventuala extradare a sa in Statele Unite, unde fondatorul site-ului Wikileaks ar putea fi pasibil inclusiv de pedeapsa cu moartea sau o detentie pe termen nedeterminat in inchisoarea de la Guantanamo. Cel putin asta sustin avocatii sai, cu toate ca, pana acum, autoritatile americane nu au cerut extradarea lui assange si nici nu l-au pus oficial sub invinuire pentru vreun delict.

"Pasi ofensivi"
Intr-o prima reactie la publicarea pe site-ul Wikileaks a peste 250 000 de documente secrete, secretarul de stat american, Hillary Clinton, declara ca america face "pasi ofensivi" in directia tragerii la raspundere a celor care se fac vinovati de sustragerea de informatii clasificate. Mai mult, procurorul general, Eric Holder, considera ca actiunile platformei Wikileaks au periclitat securitatea nationala a Statelor Unite, expunand unor riscuri foarte mari vietile americanilor.
Cu toate acestea, toate incercarile americane de a-i intenta un proces lui Julian assange au esuat. Guvernul american a si recunoscut recent ca legea americana a spionajului, care dateaza din 1917, nu poate fi folosita ca parghie juridica viabila impotriva australianului. altfel spus, diseminarea de informatii secrete este "acoperita" de decizii anterioare ale tribunalelor americane, recte de legea privind dreptul la libera exprimare. in acest sens, ministrul american al apararii, Robert Gates, a declarat ca ar fi o exagerare catalogarea actiunilor Wikileaks drept o "amenintare serioasa la adresa politicii externe a Statelor Unite". Mai mult, un raport intocmit de o comisie guvernamentala, a ajuns la aceasi concluzie: "informatiile publicate de site-ul Wikileaks nu au produs aproape deloc daune americii in plan extern".

Justitia americana insista
Si totusi, justitia americana nu s-a dat batuta si a cerut platformei sociale Twitter sa puna la dispozitia autoritatilor din Statele Unite datele personale ale sefului Wikileaks, Julian assange, care ar fi "relevante pentru ancheta penala".
Deocamdata nu exista insa nici un indiciu conform caruia Julian assange si caporalul Bradley Manning, cel care a sustras documente secrete americane si le-a transmis server-ului Wikileaks prin intermediul unei conexiuni criptate, s-ar fi aflat in contact permanent.
Procesul impotriva fondatorului Wikileaks, Julian assange, care ar putea fi extradat de Marea Britanie in Suedia, a intrat in cea de-a doua faza. assange este inculpat de justitia suedeza intr-un presupus caz de viol.
Instanta londoneza trebuie sa decida in privinta extradarii lui Julian assange, in baza unei solicitari exprimate de Suedia, tara in care australianul ar urma sa fie anchetat pentru doua acuzatii de abuz sexual.
Conform informatiilor care au circulat pana acum, in cele doua cazuri, ambele petrecute vara trecuta, assange ar fi facut sex neprotejat, contrar vointei partenerelor sale. in procesul aflat in plina derulare la aceasta ora, la Londra, faradelegile invocate de cele doua femei, numite in fata instantei a si B, sunt "trei atacuri sexuale succesive", respectiv viol.

"Dupa ce au fost depuse respectivele plangeri am mai stat in Suedia cinci saptamani. La acea vreme, procuratura generala suedeza a ignorat acuzatiile", explica assange, inainte de a se prezenta in fata curtii, unde a fost intampinat de un grup de sustinatori, unii imbracati in costume portocalii, de genul celor purtate de catre detinutii de la Guantanamo.
Speculatiile circula in voie in jurul cererii de extradare in Suedia. Una spune ca cele doua femei, cu care assange s-ar fi culcat la interval de 24 de ore, au actionat din gelozie. O alta le plaseaza pe cele doua femei, in schimb, in postura de instrumente ale intereselor unei americi "ranite" de dezvaluirile lui assange, in special de seria de documente diplomatice care au perturbat relatiile internationale ale Statelor Unite.
In vreme ce printre conservatorii de dincolo de Ocean au existat voci care au instigat la asasinarea lui assange, justitiei americane ii lipseste argumentul legal pentru a pune mana pe cel considerat de unii drept erou, iar de altii drept "terorist high-tech":
"Daca ar exista un cap de acuzare valid, puteti paria ca ar fi fost arestat deja, in cele sase luni din urma", comenteaza unul dintre avocatii lui assange, Mark Stephens.
Julian Assange a fost insotit la tribunal de o armata de juristi, intre care baroneasa Helena Kennedy, cunoscuta avocata, specializata in libertati civice, si Bianca Jagger, fosta sotie a solistului trupei Rolling Stones, activista pentru drepturile omului.
"Nu este doar un caz assange. Ne priveste pe fiecare dintre noi, atinge libertatea de opinie si de exprimare, ne atinge dreptul la viata privata si cel fundamental de a ne pronunta liberi", a punctat Jagger, amintind ca assange nu a facut decat sa retransmita informatii pe care le detinea. Geoffrey Robertson, avocatul care a lansat pledoaria apararii in urma cu putine minute, a pus la indoiala onestitatea procesului ce-i va fi intentat lui assange in Suedia, dat fiind ca violurile sunt judecate cu usile inchise.
Intre timp, numele lui Assange apare si pe lista nominalizatilor Nobel pentru Pace. argumentatia: rolul dezvaluirilor WikiLeaks in caderea dictatorului tunisian Ben Ali.

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.