miercuri, 10 noiembrie 2010

China, o putere aflata pe drumul spre prima pozitie in economia mondiala



Vizita pe care presedintele Chinei, Hu Jintao a avut-o, in Franta marcheaza, cum nu se poate mai graitor influenta crescanda, rolul de superputere cu rol de contrapondere fata de SUA, pe care gigantul asiatic il joaca pe esichierul mondial, atat in plan economic, cat si in plan geostrategic.
Survenind cu numai cateva saptamani inaintea preluarii presedintiei G-20 de catre Franta condusa de un presedinte Sarkozy puternic fragilizat de grevele declansate de reforma pensiilor si de scandaluri de presa precum expulzarea romilor din Balcani sau urmarirea de catre serviciile secrete a ziaristilor, vizita lui Hu Jintao pare planificata pana in cele mai mici detalii.
In primul rand, chestiunea sensibila a acordarii premiului Nobel pentru Pace unui disident total indezirabil pentru Beijing nu va fi abordata de cat cel mult tangential. Apoi, nume grele ale economiei franceze si europene, precum Areva, Total, Airbus, Axa sau Alcatel-Lucent se vor alege cu contracte generoase, de ordinul zecilor de miliarde de dolari sau de euro.
Asadar, economia si interesul electoral pe termen mediu inving fara drept de apel in confruntarea ipotetica pe care eventual ar duce-o cu principiile, inclusiv cu viziunea europeana asupra conceptului de drepturile omului.
De partea cealalta, nici China nu este complet dezinteresata: vizita prezidentiala la Paris survine la numai doua saptamani dupa un turneu european de substanta al premierului Wen Jiabao a carui menire a fost crearea mai multor „capete de pod” pentru investitiile chineze in Europa si crearea unui debuseu comercial alternativa la principalele doua relatii comerciale gigantului asiatic, Japonia si SUA. Nu mai putin semnificativ, gestul chinez in directia Frantei si Europei (pentru ca, printre altele Beijingul a promis si sprijinirea stabilitatii monedei euro prin ajutarea Greciei si Portugaliei) se produce in plina criza a Insulelor Diaoyoutai-Senkaku, disputate cu Japonia si ale conturarii unei cvadruple coalizari de conjuctura intre Tokio, Moscova, New Delhi si Hanoi impotriva ascensiunii tot mai vizibile a Beijingului. Mesajul chinez pentru vecinii asiatici, ca si pentru Rusia este acela ca oricand exista pentru Beijing o contrapondere la relatiile cu ele si ca, pe termen mediu si lung, factorul economic nu lucreaza pentru adversarii Beijingului, ci pentru partenerii lui. Cu consecintele de rigoare in plan politic, racirea relatiilor cu China urmand sa conduca la izolarea adversarilor, nu la cea a Chinei.
Acest lucru l-a subliniat cu cateva saptamani, intr-un interviu, si fostul premier italian, Romano Prodi, care a vorbit despre nefunctionalitatea unor structuri prtecum G-8 si G-20 prin contrast cu un asa-numit grup G-2 format din SUA si China. In cadrul acestui tandem, SUA actualul numar unu mondial, s-ar afla, insa, in viziunea experimentatului lider italian, in pierdere de viteza fata de o China dinamica si viguroasa, aflata, in mod inevitabil pe drumul spre prima pozitie in economia mondiala, chiar daca pana la dobandirea acestui statut ar putea sa mai treaca poate chiar doua decenii. Argumentatia lui Prodi este una pertinenta, daca tinem seama de faptul ca fara piata chineza nici General Motors, nici rivalii sai europeni ori japonezi, precum Volkswagen-Audi, Toyota, Daimler AG, BMV sau Peugeot Citroen nu ar fi reusit sa inregistreze cresteri de profituri ori revenirea de la pierderi la profit. De asemenea, in alte sectoare de varf, precum industria aeronautica sau nucleara, clientii chinezi joaca un rol crucial in batalii precum Boeing-Airbus ori Areva-Rosatom. Iar in domeniul siderurgiei, singurul concurent serios pentru gigantii chinezi ramane holdingul indo-britano-european, controlat de Lakshmi Mittal.

China este, in prezent, „atelierul lumii”, jucand acelasi rol pe care l-au avut britanicii in era revolutiei industriale.

Si nu doar atat, China isi sporeste influenta in cadrul FMI
China este pe cale sa devina a treia putere din cadrul Fondului Monetar international, dupa Statele Unite si Japonia, dupa un plan "istoric" aprobat de consiliul de administratie al institutiei, a anuntat directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn. Potrivit oficialului, aceasta pozitie va permite Chinei sa isi asume "responsabilitati" mai mari in ceea ce priveste economia globala.
Planul FMI "ar putea influenta comportamentul autoritatilor chineze", care "si-au dorit sa fie mai bine reprezentate in cadrul institutiei, lucru care demonstreaza ca le pasa si ma astept sa fie constienti de importanta rolului lor", a mai adaugat Strauss-Kahn.
Ministrii Finantelor din grupul G20 au ajuns, pe 23 octombrie, la un acord care prevede sporirea puterii statelor cu o dezvoltare dinamica in cadrul FMI. In timp ce puterea unor tari precum China, Brazilia sau Coreea de Sud va creste, alte tari ar urma sa cedeze doua locuri in board-ul FMI.
Resursele fluctueaza- incercare esuata
Pretul petrolului a inregistrat o crestere pe pietele asiatice, pe fondul masurilor anuntate de Rezerva Federala Americana menite sasustina economia Statelor Unite.
In tranzactiile de luni dimineata, petrolul light sweet crude, cu termen de livrare in luna decembrie, s-a scumpit cu 39 de centi ai a atins valoarea de 87,24 dolari/baril.
Pretul petrolului Brent, din Marea Nordului, a crescut cu 40 de centi si a atins valoarea de 88.51 dolari/baril.

Dr.Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.