duminică, 10 octombrie 2010

Teama a creat primii zei din lume-Aliati sau inamici a devenit intrebarea secolului XXI

Aliati sau inamici a devenit intrebarea secolului XXI .
Plecand de la conceptul de la inceputul secolului "Friendly fire" (http://www.youtube.com/watch?v=4I6-2NJhnf4) deosebit fata de cea ce cunosteam ca inseamna o alianta, am devenit de ingrijorat de aceasta evolutie:
Guvernele si armatele aliate isi nimicesc populatia sub diverse pretexte. Astfel existenta unor noi acorduri care sa le slujeasca drept baza juridica pentru conformitatea coalizarii sub un scop comun.aceste atacuri, sau daca aceste atacuri au loc fara nicio autorizatie. A devenit evident ca SUA extind razboiul din Afganistan si în Pakistan exercitand presiuni in zona indiana. Astfel se adevereste conceptul antic din dreptul Roman.

Primus in orbe deos fecit timor = Teama a creat primii zei din lume
Sau teroarea se vinde cel mai bine

Avioanele americane fara pilot omoara persoane civile in Pakistan
Rachete lansate de pe un avion american fara pilot au ucis 13 militanti si 7 civili in regiunea Waziristanul de Nord din Pakistan, luni 24 August , conform declaratiilor oficialilor pakistanezi, .
Acestia au afirmat ca rachetele au tintit catre o ascunzatoare a militantilor rebeli. S-a afirmat ca cei mai multi dintre militantii ucisi erau talibani afgani. Patru femei si trei copii s-au aflat printre cei morti, a declarat oficialii.
"Rachetele au lovit un complex al militantilor si o casa din apropierea acestuia.
Am confirmat rapoarte care ridica cifra mortilor la 20 de persoane", a declarat unul dintre oficialii pakistanezi.
Un alt oficial a declarat ca membrii unui grup afiliat cu Al-Qaeda - Haqqani - una dintre fortele cele mai eficiente de lupta in vestul Afganistanului - a fost folosit complexul.
Statele Unite au facut presiuni asupra Pakistanului pentru a intensifica o campanie impotriva militantilor talibani afgani care trec frontiera din si in Afganistan si care ataca fortele conduse de NATO, adapostindu-se pe teritoriul pakistanez.
Oficialii americani afirma ca avioanele fara pilot sunt o arma foarte eficace impotriva grupurilor militante. Cu toate acestea rata mare de pierderi civile in randul populatiei pakistaneze creaza probleme, tensionand relatia dintre SUA.
Printre altele la data de 4 Octombrie opt persoane, din tabara aliata, germani, au fost ucise intr-un atac cu drone în Pakistan
Opt persoane despre care se crede ca sunt cetateni germani au fost ucise intr-un atac cu drone din nord-vestul Pakistanului, au anuntat luni doi oficiali locali, citati de CNN.
Atacul a avut loc în zona Mir Ali, din Waziristanul de Nord. Rachetele au lovit o cladire în care se aflau opt persoane, despre care se crede ca ar fi fost membri ai gruparii Jihad al Islami, au spus oficialii. Atacul a avut loc a doua zi dupa ce Departamentul american pentru Securitate Interna si FBI au dat publicitatii un buletin comun în care au avertizat în legatura cu comploturi teroriste vizand tinte din Europa. Oficiali din serviciile europene de informatii au anuntat luni ca un grup de jihadisti din Germania se afla in spatele comploturilor, dar nu este clar daca avertismentul si atacul sunt legate.
Departamentul de Stat american a emis o alerta de calatorie pentru cetatenii americani din Europa, bazata pe informatii ce sugereaza ca Al-Qaida si grupari afiliate planuiesc în continuare atacuri teroriste, in special in Germania, Franta, Marea Britanie.
Americanii sunt sfatuiti sa fie prudenti si sa se protejeze cand calatoresc.
Apoi in urma unui atac cu drona in apropierea granitei afgano-pakistaneze au fost ucisi mai multi militanti islamisti, printre care se numara si cetateni germani. Numarul total al victimelor a fost confirmat la 12 persoane. In ce ii priveste pe cetatenii, scuza a fost ca informatiile tinta nu pot fi verificate, deoarece talibanii s-au indepartat imediat ridicand cu ei si ramasitele victimelor de la locul atentatului.
Datele furnizate de sursele americane privind desfasurarea militara a atacului sunt in mare parte divergente. O drona a lansat, la ordinul servicilor secrete americane CIA, doua rachete asupra casei unui sef de trib din Waziristanul de nord. Acesta din urma i-ar fi gazduit pe extremisti si ar fi avut relatii strânse cu seful talibanilor din regiune.
Potrivit martorilor oculari, toate victimele erau de origine araba. Identitatea lor nu a putut fi insa stabilita cu exactitate. Cunoscatorii regiuni sustin, insa, ca pentru localnici, denominatia "arab" se refera la orice strain provenind din Peninsula Araba, Orientul Mijlociu si Turcia.
Nu s-a putut stabili carei organizatii extremiste ii apartineau victimele. Zona de nord-vest a Pakistanului este cunoscuta drept bastion al islamistilor radicali afiliati retelei Al Qaida. Tot aici activeaza însa si gruparea Hakkani, responsabila de atacuri împotriva trupelor americane si internationale stationate în Afganistan.
Serviciile americane de informatii recurg tot mai des la atacuri cu drone împotriva militantilor islamisti din zona de frontiera cu Afganistanul a Pakistanului. Numai in luna septembrie au fost lansate 26 de atacuri cu drone, mai multe ca oricand.
Pakistanul a reactionat cu indignare la repetatele încalcari ale spatiului aerian propriu, de catre trupe NATO stationate în Afganistan. Joia trecuta, elicoptere ale NATO au deschis focul asupra unor graniceri pakistanezi, ucigând trei militari. Potrivit surselor NATO, elicopterele fusesera anterior atacate dinspre teritoriul pakistanez si au trecut frontiera în scopul autoapararii.
Ministrul de Interne pakistanez, Rehman Malik a amenintat cu consecinte dintre cele mai dure. "Nu ne vom limita la o condamnare a incidentului. Vom trece la actiuni mult mai hotarâte fiindca nu putem tolera ca soldatii si granicerii nostri sa fie atacati. Trebuie sa stim noi ce suntem, suntem inamici sau aliati?"
Elicopterele sunt în context numai o parte a problemei. De mai multa vreme în interiorul NATO dar mai ales în rândul armatei americane exista nemultumirea ca talibanii afgani se pot retrage pe teritoriul pakistanez pentru a executa de acolo atacuri asupra trupelor aliate. Ceea ce nu se rezuma doar la zonele tribale de la granita comuna. Conform convingerii Washingtonului, liderii talibanilor afgani se afla de exemplu în orasul pakistanez Quetta.
Controversat este, în plus, si faptul ca trupele pakistaneze nu întreprind nimic împotriva retelei Haqquani, care colaboreaza strâns cu talibanii afgani în regiunea Waziristan. Apoi, se înmultesc rapoartele serviciilor secrete care atesta ca în unele regiuni tribale din Pakistan, membri ai retelei al Qaida, multi dintre ei din vest, pun la cale noi atentate în SUA si Europa.
Aceste nemultumiri i-au determinat pe americani sa actioneze pe cont propriu mai hotarât împotriva militantilor islamisti din Pakistan. Aproape zilnic avioane teleghidate ale serviciului american de spionaj CIA au bombardat tinte din Pakistan. Este vorba de o înmultire fara precedent a acestor raiduri iar, potrivit ziarului New York Times, se elaboreaza planuri pentru scurte operatiuni ale trupelor terestre americane în Pakistan.
Cunoscutul specialist pakistanez în chestiuni de securitate, Talat Masood s-a aratat deosebit de îngrijorat de aceasta evolutie: "Guvernul si armata noastra ar trebui sa informeze populatia cu privire la existenta sau inexistenta unui acord cu americanii, care sa le slujeasca drept baza pentru aceste atacuri, sau daca aceste atacuri au loc fara nicio autorizatie. Între timp a devenit evident ca SUA si NATO vor sa extinda razboiul din Afganistan si în Pakistan. Este ceva foarte periculos, cu urmari drastice pentru Pakistan."
Guvernul pakistanez detine un important mijloc de presiune la adresa SUA, de care face si acum uz. De joia trecuta convoaiele de aprovizionare ale NATO nu mai au voie sa traverseze importantul punct de trecere a frontierei Torkham din pasul Khyber. Trei sferturi din necesarul de munitie, alimente, carburant al trupelor NATO este transportat spre Afganistan prin porturile si drumurile pakistaneze. Atacurile asupra convoaielor NATO în Pakistan sunt frecvente, ultuimul dintre acestea având loc astazi.
De partea cealalta, Pakistanul depinde de ajutorul american si nu-si poate permite sa sara peste cal. La sfarsitul saptamanii trecute, ambasadorul pakistanez la Washington, Hussain Haqqani, a declarat ca se asteapta la o redeschidere a granitei în termen de mai putin de o saptamâna. Aparent, guvernul pakistanez depune eforturi pentru a primi în schimb de la armata americana asigurari ca astfel de atacuri asupra teritoriului pakistanez nu se vor mai repeta.

Dr. Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.