joi, 11 februarie 2010

Despre pornirile razboinice si diplomatie





Despre pornirile razboinice si diplomatie - Tinerii au forta de a face razboaie, iar inteleptii ii pot invata legile naturii si ale universului

Se povesteste in legendele vechi cum, intr-o zi cand regele Vishtaspa se intorcea victorios dintr-o campanie, a intalnit un grup de oameni stand in cerc sub un copac si ascultand cu mare atentie un batran venerabil asezat in mijlocul lor. Regele, care era in acea vreme un om tanar, a fost curios sa afle cine era batranul, asa ca a trimis un servitor sa afle. Acesta s-a apropiat de cercul de oameni, care i-au facut loc si a aflat ca batranul om era marele invatator Zarathushtra, iar oamenii asezati in cerc in jurul lui erau discipolii sai.
Toate acestea i-au fost aduse la cunostinta regelui Vishtaspa care, se spune ca a cerut ca inteleptul sa fie adus in fata lui.
"Mi s-a spus ca numele tau este Zarathushtra" a spus regele cand Invatatorul s-a aflat in fata lui, "si deasemenea mi s-a spus ca esti cel mai intelept om din lume. Daca este adevarat iti cer, in calitate de rege, imediat sa ma instruiesti si sa imi explici legile naturii si ale universului. Dar te rog sa fi explicit pentru ca ma grabesc sa ma intorc la palat unde sunt multe chestiuni de stat care ma asteapta".
Zarathushtra s-a uitat ganditor pentru un moment la rege si apoi s-a aplecat si a ridicat de pe jos un bob de grau. Tinandu-l cu respect intre degetul mare si aratator s-a inclinat adanc in fata regelui si i-a oferit grauntele. Regele l-a luat in mana iar marele intelept a explicat:
"Majestatea Ta, toate legile care guverneaza Raiul si Pamantul pot fi citite in ceea ce tii tu acum in mana. Fortele binelui si raului sunt acolo si toate intrebarile tale isi gasesc raspuns discutand asupra acestui bob de grau. Iti ofer aceasta carte pe care o poti lua cu tine si citi in voie".
Dar regele Vishtaspa, vazand zambetele de pe fetele discipolilor s-a gandit ca Zarathushtra radea de el. a aruncat grauntele de grau pe jos si s-a urcat mandru in sa.
"Am venit cu respect si ti-am cerut sfatul pentru ca mi s-a spus ca esti cel mai intelept om de pe pamant. Imi dau seama acum ca nu esti nimic mai mult decat un taran care nu a invatat bunele purtari. Iti ascunzi ignoranta in spatele unor exagerari. Am fost prost ca mi-am pierdut timpul aici". asa a grait regele. apoi si-a intors armasarul si a pornit inapoi.
In timp ce regele si suita sa se indepartau Zarathushtra a ingenuncheat si a ridicat bobul de grau: "O sa pastrez eu acest bob" si-a spus "pentru o zi cand regele va avea nevoie de el si bobul ii va fi profesor".
Multi ani au trecut si faima lui Zarathushtra a crescut cu fiecare an. La fel si faima regelui Vishtaspa. Intotdeauna regele s-a intors victorios din batalii si a devenit tot mai bogat , drept urmare ,acesta isi petrecea mai toate zilele in lux si abundenta. Dar noptile i-au devenit tot mai lipsite de somn cu cresterea faimei si a averii. "Traiesc in lux" gandea el "si totusi cine imi poate garanta ca va fi intotdeauna asa? Intr-un an recolta fermierilor este bogata, iar in anul urmator furtuni cumplite distrug totul. Oare voi fi intotdeauna binecuvantat cu victorii? Caderea mea va fi mai mare pe masura ce imi sporeste faima si averea? Sigur, legile care guverneaza saracii guverneaza si pe cei bogati – si cine este El cel care face aceste legi? Cum am sa inteleg vointa lui Dumnezeu, sa imi pot aprecia faima si sa stiu numarul zilelor ce mi-au fost date?
Noapte dupa noapte intrebarile acestea si altele ocupau mintea regelui Vishtaspa si ii tulburau somnul. Pana la urma gandindu-se la intalnirea avuta cu Marele Intelept cu ani in urma, a decis sa ceara din nou sfatul acestuia. De aceasta data invitatia a fost facuta in conditii diferite de cele pe care le impusese din saua calului in vremea cand era tanar.
"Mare invatator, vin umil in fata ta" i-a scris lui Zarathushtra. "Regret profund mandria si ignoranta tineretii si vad acum cat de prostesc a fost sa cer raspunsuri la asemenea intrebari majore intr-un timp atat de scurt. Te rog accepta regretele mele si
Fa-mi onoarea unei vizite, poate as putea invata de la tine, sau macar trimite unul dintre discipoli sa ma invete". apoi a invelit scrisoarea impreuna cu o piatra pretioasa de mare valoare intr-o panza fina de in si le-a trimis invatatorului.
Dupa cateva zile mesagerul s-a intros de la Zarathushtra aducand raspunsul pentru rege: "Majestatea Ta este foarte bun, dar un gradinar nu are trebuinta de o piatra pretioasa asa ca ti-o trimit inapoi. Panza o voi pastra, va fi utila pentru a-mi proteja unele plante impotriva frigului iernii. Impreuna cu scrisoarea iti trimit invelit intr-o frunza si bobul de grau pe care de curand l-ai pierdut . Si sa mai stii marite Rege ca eu sunt prea batran pentru a pleca departe de gradina mea" isi continua inteleptul scrisoarea, "dar tu Regele meu sunteti prea nobil pentru a primi pe unul dintre discipoli in locul meu. Asa ca nu trimit un discipol ci chiar pe profesorul meu, cel care m-a invatat tot ce stiu despre univers".

Iranul s-a autodeclarat stat nuclear
Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a declarat ca tara sa a devenit stat nuclear. La doua zile de la demararea procesului de imbogatire a uraniului la 20%, Iranul dispunde de prima sa cantitate de aceasta substanta, a anuntat presedintele Republicii Islamice, în fata a sute de mii de sustinatori. Acestia s-au adunat in capitala iraniana pentru manifestarile organizate cu ocazia celei de-a 31-a aniversari a revolutiei islamice.

NATO se retrage : Acordul dintre Romania si SUA privitor la scut este strict bilateral

Acordul dintre Romania si SUA pe tema desfasurarii de elemente ale scutului american antiracheta pe teritoriul romanesc este strict bilateral, a declarat purtatorul de cuvant al NATO, James Appathurai. El a declara totusi ca elemente ale scutului desfasurate în diverse state din Europa ar putea fi ulterior integrate în sistemul de aparare antiracheta al NaTO. Appathurai a mai spus ca NATO doreste sa examineze posibilitatea formarii propriului sistem antiracheta pentru Europa si sa defineasca rolul eventual al Washingtonului.
Purtatorul de cuvant al aliantei a precizat ca nu s-a luat înca nicio decizie în acest sens.


Administratia de la Casa Alba va urmari cu atentie ce se va intampla la Teheran cu ocazia aniversatii a 31 de ani de la Revolutia Islamica, considera expertii americani in domeniu

 "Comunitatea internationala este unita în protestele impotriva programului atomic al Iranului si refuzul Teheranului de a negocia un compormis", a declarat presedintele american.
In urma hotararii presedintelui Ahmadinejad de a incepe procesul de imbogatire a uraniului cu 20%, în pofida protestelor internationale, pana si guvernul de la Moscova se arata dispus sa aprobe inasprirea sanctiunilor impotriva Iranului.
Presedintele american Obama stie insa ca acceptul Rusiei nu este suficient pentru a impune în Consiliul de Securitate al ONU înasprirea sanctiunilor. Totul depinde acum de pozitia Chinei, asupra careia liderul Casei Albe nu îsi face nici cele mai mici iluzii.
"Ramane de vazut care va fi pozitia Chinei în Consiliul de Securitate al ONU", a spus Barack Obama cu diplomatie.
In cazul în care guvernul de la Beijing va bloca decizia în Consiliul de Securitate, Statele Unite iau în considerare inasprirea pe cont propriu a sanctiunilor impotriva Iranului. Atat Partidul Democrat cat si Partidul Republican sunt unanim de acord ca America trebuie sa faca totul pentru a bloca importul de petrol din Iran. Tinand cont ca Iranul nu are suficiente rafinarii, blocajul poate dauna considerabil economiei iraniene. In schimb ar trebui sa fie mentionat si cealalta parte a monedei. Iranul in momentul de fata ocupa pozitia trei si este principala sursa de export de petrol si gaze naturale cu toate economiile principale avand relatii strategice cu Rusia, China, India, Turcia, Siria, Japonia.
Odata facuta recunoasterea asupra statului declarat de "stat nuclear" pozitia controversata la care administratia de la Casa Alba a supus Orientul Mijlociu se va mai relaxa. America va tebui sa raspunda sucind Rusiei pentru indecizia privind instalarea scutului anti-racheta din Romania.
 Principalii parteneri comercial al Iranului, China si Rusia vor bloca tentativa SUA de a dispune unilateral noi sanctiuni ONU

Responsabilii de la Teheran ignora prin programul atomic toate acordurile internationale si ca urmare trebuie sa suporte acum si consecintele, a declarat presedintele american.
Pozitia liderului Casei albe arata ca administratia de la Washington nu mai este dispusa sa accepte noi negocieri. Iar noul curs politic,mai dur, al Statelor Unite împotriva Iranului, a început. america doreste sa înghete conturile mai multor firme iraniene care opereaza în Statele Unite, pentru a lovi financiar Garda Revolutionara.
Totusi, pana si expertii de la Washington au indoieli privind succesul inaspririi sanctiunilor impotriva Iranului, mai ales de cand Ayatollahul Khamenei a comentat decizia presedintelui Obama astfel: "Satana are acum o fata neagra."

Autor : Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.