vineri, 29 ianuarie 2010

Omul prin faptele sale a devenit divinitatea absoluta a zilelor de astazi


Intotdeuna am spus ca am toata increderea in fiinta suprema adica OMUL. Omul prin faptele sale a devenit divinitatea absoluta a zilelor de astazi, drept pentru care trebuie sa avem puterea de a intelege ca si binele si raul se datoreaza actiunilor sale.
Si ca totul sa fie argumentat am sa va aduc pilda din trecut prin care, omul fiind slab in comparatie cu alte animale s-a descoperit pe el gandind sa obtina arma. Si apoi avand gandirea a inceput sa creeze si unelte pe care le-a utilizat si ca arme in infrangerea rivalilor. Si nu a facut diferenta intre rivali care putea fi animal sau om ca si el.
Apoi a tot progresat si nu datorita armelor pe care le detinea in maini, ci doar datorita armei supreme - Inteligenta. Acelasi om, peste timp a dovedit in divinitatea sa provenita din inteligenta, cum s-a priceput sa incolteasca, umileasca si sa ucida cam tot din cea ce il inconjoara si mai mult pentru nimic.

Amnesty international a relansat, recent, un raport in care indeamna liderii mondiali sa adopte o „Regula de aur” in domeniul drepturilor omului, care sa prevada prevenirea din partea guvernelor diferitor state transferul de arme, atunci cand exista riscul substantial ca acestea ar putea fi folosite pentru incalcari grave ale drepturilor omului.
   Raportul a fost lansat, pe motiv ca statele membre ale ONU planifica sa se intruneasca dinnou, dupa esecul de la ATLANTA SUA 2009, pentru a examina reinceperea negocierilor legate de tratatul privind comertul cu arme.
    Potrivit reprezentantilor Amnesty International, pana la urmatoarea intrunire ONU, mai multe state precum China, Egipt, India, Pakistan, Rusia si SUA, incearca sa blocheze, sa tergiverseze si sa diminueze importanta propunerilor, fapt care ar provoca un esec privind realizarea obiectivelor tratatului si ar permite in continuare comertul necontrolat cu arme.
„Desi majoritatea comunitatii internationale a dat „unda verde” tratatului, cateva state ar vrea sa pastreze haosul existent, astfel incat sa poata inchide ochii la transferurile de armament revoltator de iresponsabil”, a declarat Brian Wood, managerul Amnesty International de control al comertului cu arme.

Guvernele statelor ignora consecintele oribile ale comertului cu arme
   
Raportul acestei organizatii internationale „Sange la rascruce de drumuri: argumente in favoarea unui Tratat mondial privind Comertul cu arme” este prima examinare detaliata a parametrilor si a domeniului de aplicare a unui asemenea tratat, care se bazeaza pe noua studii de caz detaliate ale consecintelor catastrofice, in ce priveste drepturile omului, ale comertului nerestrictionat cu arme.
Raportul demonstreaza ca, fara o prevedere efectiva in domeniul drepturilor omului, un Tratat mondial cu privire la Comertul cu arme nu ar reusi sa-i protejeze pe cei mai vulnerabili.    
Potrivit cercetatorului Helen Hughes, care a participat la elaborarea acestui raport, guvernele, fie pot continua sa ignore consecintele oribile ale transferurilor de arme internationale iresponsabile, fie isi pot respecta obligatiile in baza unui Tratat privind Comertul cu arme.
„Tratatul trebuie sa contina o „Regula de aur” referitoare la drepturile omului, fapt care ar contribui la salvarea vietilor oamenilor si la protejarea mijloacelor de trai ale acestora”, a mentionat Helen Hughes.  
    Conform raportului, China, Rusia si SUA, printre multe alte state, sunt specificate in document ca fiind tari care vand arme, in mod iresponsabil, tarilor care au savarsit incalcari bine documentate ale drepturilor omului, precum Columbia, Guatemala, Guineea, Irak, Myanmar, Somalia, Sudan etc.
Spre exemplu, China si Rusia sunt cei mai mari furnizori de arme conventionale in Sudan, arme ce sunt utilizate pentru incalcari continue, grave ale drepturilor omului.
Totodata, potrivit raportului amnesty international, incepand cu anul 2003, departamentul apararii al Statelor Unite a finantat majoritatea din furnizarile de peste un milion de arme automate, pistoale si arme pentru infanterie pentru 531.000 de membri ai fortelor de securitate irakiene, in cadrul unui proces prost administrat si iresponsabil.

Autor:Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.