luni, 19 octombrie 2009

Un nou parteneriat strategic pierdut
















Relatiile bilaterale dintre Turcia şi Israel s-au înrautatit considerabil. Guvernul de la Ankara este nemultumit de politica premierului israelian Benjamin Netanjahu privind relatiile cu palestinienii.

Cu un an în urma, relatiile dintre Ankara şi Ierusalim erau inca intacte. Armatele celor doua state organizau inca manevre militare comune, iar premierul turc Recep Tayyip Erdogan incerca să medieze în negocierile dintre Ierusalim si Damasc privind restituirea Platoului Golan, ocupat de Israel in timpul Războiului de Sase Zile din iunie 1967.

Siria ar putea să profite de pe urma acestor tensiuni bilaterale.
Dupa ofensiva israeliana in Fasia Gaza, in Operatiunea "Plumb Turnat" din ianuarie 2009 impotriva asa-zisei miscarii Hamas, relaţiile bilaterale dintre Turcia si Israel s-au racit insa brusc. La Forumul Economic de la Davos, premierul turc Erdogan l-a acuzat deschis pe presedintele israelian Shimon Peres că ar fi ucis copii nevinovati in Gaza, iar in Turcia s-au organizat demonstratii in favoarea palestinienilor.

Dupa scandalul provocat de premierul Erdogan la Davos, relatiile dintre Turcia şi Israel s-au deteriorat şi mai mult. Ierusalimul a blocat negocierile cu Siria privind restituirea Platoului Golan, iar legaturile dintre cele două tări s-au redus la minimul necesar. In al doilea rand, saptamana trecuta, guvernul de la Ankara a retras invitatia inaintata Israelului de a participa la manevrele anuale ale aviatiei militare turce.

In prezent motivatia privind motivul retragerii invitaţiei poate fi :
Pe de o parte, premierul turc Tayyip Erdogan a declarat ca aceasta este "dorinţa poporului", ceea ce pare a fi o replica la criza palestiniană din iarna.
In cercurile diplomatice se speculeaza că armata turca nu doreste ca avioanele de luptă care au bombardat Fâşia Gaza sa participe la manevre pe teritoriul Turciei.
Pe de altă parte, in armata turca se vehiculeaza acuzaţia ca Israelul amana în mod inutil furnizarea unei serii de drone anti-teroriste în valoare de peste 180 de milioane de dolari.

Turcia intenţioneaza să organizeze manevre militare comune cu Siria
Un lucru ii ingrijorează insa si mai mult pe israelieni: Turcia este dispusa sa efectueze o manevra militara comuna cu Siria in luna aprilie a anului 2010 la graniţa comuna a celor doua state.

Avand in vedere că problema Platoului Golan este inca nerezolvata si ca Siria este un partener loial al Iranului, este de inteles de ce guvernul de la Ierusalim reactioneaza consternat, anuntand că relatiile de parteneriat statagic dintre Turcia si Israel sunt "grav periclitate."

Turcia este pe cale de a-şi extinde relaţiile internaţionale si dincolo de atitudinea strict pro-occidentala adoptata pana in prezent avand motive serioase privind amanarile repetate ce priveau interesele statului, iar Israelul risca sa-si piarda singurul partener din Orientul Apropiat.

Astfel dintre cei doi parteneri vor pierde. Se vor redresa gasind o noua alianta strategica. Impreuna au pierdut odata cu cel ce se stabilise ca fiind liantul principal, liantul credintei in forta ce ii sustine. SUA.

Pana si SUA poate schimba tonul fata de Iran

Noua strategie a administratiei Obama cuprinde o serie de oferte, dar si negocieri dure. Presedintele american, Barack Obama, a schimbat strategia in relaţiile SUA cu Iranul. Spre deosebire de predecesorul sau noul presedinte american doreste sa negocieze.
Administraţia Obama pledeaza in favoarea unui dialog cu toate statele lumii, oricat de problematice ar fi relaţiile cu acestea. Pentru prima data în ultimii 30 de ani, Statele Unite negociaza direct cu regimul de la Teheran.

SUA şi Iranul la masa tratativelor - pentru prima oara în ultimii 30 de ani
Preşedintele Barack Obama nu isi face insa iluzii ca negocierile cu reprezentantii Iranului vor duce rapid la rezultate concrete:
"A sosit timpul sa revenim la masa negocierilor. Va fi dificil si va dura foarte mult timp. Nu vreau să fac speculatii privind rezultatul negocierilor. Doresc doar sa atrag atentia ca problemele dificile care vor fi discutate nu pot fi solutionate in decurs de cateva luni."

Strategia administratiei de la Washington are două aspecte diferite. Pe de o parte, Statele Unite fac presiuni asupra Teheranului pentru ca Iranul să permita inspectorilor IAEA să controleze uzinele de imbogatire a uraniului, iar pe de alta parte, administraţia Obama ofera ajutoare economice în schimbul promisiunii Teheranului de a transfera procesul de imbogatire a uraniului in alte tari.

"Dorim ca Iranul sa colaboreze cu ţarile cu drept de veto din Consiliul de Securitate al ONU şi cu Germania, sa isi indeplineasca indatoririle la inspectiile vizand uzinele sale atomice si sa permita accesul la toate centralele, astfel incat sa fie foarte clar ce se petrece in tara", a spus Secretarul de Stat american, Hillary Clinton.

Iranul are dreptul sa folosească energia nucleara in scopuri pasnice - considera Hillary Clinton
In negocierile Statelor Unite cu Iranul, Rusia detine un rol central. Observatorii estimeaza ca presedintele Obama a renuntat la planurile americane de a ridica un scut antiracheta din estul Europei tocmai pentru a convinge Moscova sa adopte o pozitie mai ferma faţă de Teheran.

Totusi, administratia de la Washington pregateşte si o serie de posibile sanctiuni dure împotriva Iranului in cazul în care Teheranul blocheaza negocierile sau nu-si respecta angajamentele. In prezent insa, nici nu se pune problema recurgerii la sanctiuni, a declarat Hillary Clinton in cadrul recentei vizite efectuate la Moscova: "Iranul are dreptul să folosească energia nucleara în scopuri pasnice, dar nu îi este permis să construiasca o bomba atomica. Rusia are aceeasi pozitie ca Statele Unite în această problemă."

In ultimele decenii, Moscova a devenit cel mai important furnizor de armament al Iranului, în timp ce China este cel mai important partener economic şi furnizor de energie al Iranului. Iar administratia de la Washington stie că sanctiunile mai dure impotriva Teheranului nu pot fi impuse astazi mai mult ca oricand, fara aprobarea Moscovei si Beijingului.

Autor:Dr.Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.