marți, 20 octombrie 2009

Puterea cuvantului unui premier




Prelatului Abu Bakar Bashir invinovatit pentru sustinerea militantilor islamici in atacurile cu bomba din Bali (2002).
De indata ce a fost eliberat din inchisoarea indoneziana, liderul religios Abu Bakar Bashir a dat frau liber unui atac verbal virulent la adresa Primului Ministru australian John Howard,care isi exprimase anterior dezamagirea fata de clementa de care au dat dovada autoritatile indoneziene fata de cleric.
Dupa ce a ajuns la resedinta sa personala din vechiul oras Solo,pe insula Java, unde conduce colegiul religios privat al-Mukim din Ngruki, pe care multi il percep ca fiind o institutie de invatamant ce militeaza pentru terorism, Abu Bakar Bashir a
facut o declaratie oficiala prin care ameninta statele occidentale. El a afirmat ca Australia, Statele Unite, precum si alte entitati sau persoane, percepute ca fiind „necredincioase", nu vor reusi sa castige nimic daca vor incerca sa provoace lumea musulmana.
In ceea ce il priveste pe premierul australian John Howard, mesajul a fost si mai radical: alternativele care i-au fost oferite au fost fie sa accepte religia musulmana, sau sa arda in iad. „Daca John Howard doreste sa fie in siguranta si sa nu ajunga in iad, ii sugerez sa se converteasca la Islam". De asemenea, acesta a refuzat sa ii invinovateasca pe militantii islamici care au organizat atacurile cu bomba din Bali in 2002, declarand ca scopul lor de a sustine Islamul a fost corect, insa metoda violenta prin care au decis sa o faca a fost nefericita: „Pasul gresit pe care l-au facut a fost sa foloseasca o arma intr-o zona de pace.
Bombele se folosesc numai in zone de conflict. Pe un teritoriu unde exista pace, nu trebuie decat sa predici, iar noi nu avem nevoie de bombe de acel fel. Scopul lor a fost de a apara Islamul si popoarele musulmane, care sunt macelarite de America si de catre alti necredinciosi pe tot mapamondul".
El a adaugat ca, pe baza aceluiasi principiu,interpretarile pe care americanii, australienii si altii le-au atribuit ideologiilor lui sunt de asemenea eronate, acuzandu-i ca au inventat multe „povesti distorsionate", conform carora el ar fi un lider terorist care sprijina actele de violenta. Bashir a multumit suporterilor si avocatilor care au luptat pentru eliberarea sa si a catalogat cei patru ani pe care i-a petrecut in inchisoare ca pe o batalie „intre bine si rau, intre corectitudine si nedreptate", concluzionand ca, din aceasta lupta, Islamul va iesi invingator: "Lupta dintre bine si rau va fi vesnica. Islamul reprezinta adevarul absolut. Transmit tuturor necredinciosilor ca este inutil sa lupte impotriva Islamului, pentru ca veti fi distrusi de acesta, iar Islamul va dobandi victoria absoluta."

Totusi raspunsul pentru omul de stat, vine sa faca lumina in cea ce inseamna patriotism.

Prime Minister John Howard – Australia

Muslims who want to live under Islamic Sharia law were told on Wednesday to get out of Australia , as the government targeted radicals in a bid to head off potential terror attacks..
Separately, Howard angered some Australian Muslims on Wednesday by saying he supported spy agencies monitoring the nation’s mosques. Quote: ‘IMMIGRANTS, NOT AUSTRALIANS, MUST ADAPT. Take It Or Leave It. I am tired of this nation worrying about whether we are offending some individual or their culture. Since the terrorist attacks on Bali , we have experienced a surge in patriotism by the majority of Australians. ‘
‘This culture has been developed over two centuries of struggles, trials and victories by millions of men and women who have sought freedom’
‘We speak mainly ENGLISH, not Spanish, Lebanese, Arabic, Chinese, Japanese, Russian, or any other language. Therefore, if you wish to become part of our society . Learn the language!’
‘Most Australians believe in God. This is not some Christian, right wing, political push, but a fact, because Christian men and women, on Christian principles, founded this nation, and this is clearly documented. It is certainly appropriate to display it on the walls of our schools. If God offends you, then I suggest you consider another part of the world as your new home, because God is part of our culture.’
‘We will accept your beliefs, and will not question why. All we ask is that you accept ours, and live in harmony and peaceful enjoyment with us.’
‘This is OUR COUNTRY, OUR LAND, and OUR LIFESTYLE, and we will allow you every opportunity to enjoy all this. But once you are done complaining, whining, and griping about Our Flag, Our Pledge, Our Christian beliefs, or Our Way of Life, I highly encourage you take advantage of one other great Australian freedom, ‘THE RIGHT TO LEAVE’.’
‘If you aren’t happy here then LEAVE. We didn’t force you to come here. You asked to be here. So accept the country YOU accepted.’
Maybe if we circulate this amongst ourselves, WE will find the courage to start speaking and voicing the same truths.

Un comentariu:

acspot spunea...

Trebuie sa salut lipsa de ipocrizie a primului ministru al Australiei care are curajul sa nu se ascunda in statele atitudinii "Political Correct". Este o voce politica aparte in prezent.

De asemenea, trebuie inteles ca australienii, baieti foarte simpatici de altfel, sunt oameni carora nu le place sa fie calcati pe coada.

Mesajul este clar: Take It or Leave It.


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.