sâmbătă, 17 octombrie 2009

Scrisoarea care predefineste intrarea intr-o noua era geostrategica





Facem referire la scrisoarea din 06.10.2009 transmisa de ambasada Rusiei si efectele produse de aceasta. Conform acesteia statele din fostul parteneriat Estic vor interactiona doar privind inapoi la Rusia.
Aflat in China, Vladimir Putin a semnat cu partea chineza mai multe parteneriate economice. Cooperarea dintre cele doua state se va face simtita atat in dezvoltarea infrastructurii, cat si in domeniul energetic.
Una din prioritatile absolute ale premierului rus este extinderea relatiilor economice cu tara vecina. Dovada in acest sens o constituie, dincolo de declaratiile facute de Vladimir Putin, si cei aproximativ o suta de reprezentanti ai mediului de afaceri din Rusia, care il insotesc pe premierul rus pe durata celor trei zile in care acesta se afla in China.
Mai mult, contracte a caror valoare depaseste 3,5 miliarde de euro asteapta sa fie semnate de rusi si de chinezi. Colaborarea dintre cele doua parti se va face simtita in domenii precum transportul, constructiile, infrastructura, si, mai ales, in domeniul energetic.

Domeniul energetic, prioritar

Cooperarea dintre Moscova si Beijing are la baza un parteneriat strategic oficial. aflat in China, presedintele rus Dmitri Medvedev preconiza in luna mai dezvoltarea colaborarii mai ales in domeniul energetic.
"Prioritatea discutiilor noastre o constituie inalta tehnologie: energia atomica, IT-ul si nano-tehnologia. Sa nu uitam insa de dialog in chestiunile de politica externa. In acest sens, declaratiile noastre comune arata la ce nivel a ajuns cooperarea dintre noi, nu doar in organizatiile internationale, ci si in cele regionale. In acest fel, chestiuni precum sistemul de aparare anti-racheta pot fi mai usor dezbatute", declara Medvedev la Beijing.
asperitatile politice si contrele ideologice din anii 60 si 70 au fost uitate. Chiar si conflictele de la granita, multe dintre ele armate, au fost aplanate oficial prin semnarea unei intelegeri. Moscova si Beijingul se afla nu rareori pe aceasi lungime de unda in chestiuni sensibile de politica mondiala. Un exemplu este programul atomic iranian. ambele tari au criticat Statele Unite in timpul erei Bush. Mai mult, China si Rusia au solicitat extinderea fondurilor valutare in yuani, respectiv in ruble.

Comert in ascensiune

Volumul afacerilor dintre cele doua tari a crescut de sase ori in comparatie cu anul 2002 si se ridica la suma de 40 de miliarde de euro. Petrolul asigura peste 50% din valoarea totala a exporturilor Rusiei. Nu mai departe de luna iulie, concernul energetic de stat din Rusia, Rosneft si cel chinez CNPC au semnat un acord de colaborare pe 20 de ani. In schimbul petrolului, China ofera Rusiei credite in valoare de miliarde. Se asteapta ca, foarte curand, obiectul acestui troc sa fie gazul rusesc. Mai lipseste semnatura lui Vladimir Putin.
acest tip de colaborare nu este insa vazuta cu ochi buni de toti comentatorii. Exista si voci care sustin ca Moscova lasa pe mana chinezilor rezervele de materie prima din estul Siberiei.

Hillary Clinton discuta in Rusia despre dosarul iranian si despre dezarmare

Secretarul de stat american Hillary Clinton a incercat, in cursul vizitei la Moscova, sa-si asigure sustinerea Moscovei in dosarul nuclear iranian, mai ales pe tema eventualelor sanctiuni, si sa obtina progrese in negocierile ruso-americane pentru un nou acord de dezarmare nucleara. Sosita luni seara la Moscova, doamna Clinton s-a intalnit cu omologul ei rus Serghei Lavrov si cu presedintele rus Dmitri Medvedev, relateaza AFP. Potrivit unui oficial american, Clinton a intrebat "ce forme precise de presiune este Rusia dispusa sa exercite pentru a se alatura SUA si aliatilor lor, daca iranul nu isi indeplineste obligatiile". Medvedev a admis posibilitatea unor noi sanctiuni, daca Iranul nu demonstreaza caracterul pasnic al programului sau nuclear, dar Rusia nu a spus inca daca este dispusa sa aprobe masuri severe in Consiliul de Securitate al ONU.



Tratativele de integrare a Turciei in cadrul UE: asteptand o alta amanare

Comisia Europeana a prezentat raportul anual privind progresele inregistrate de cele trei state candidate pentru aderarea la UE: Turcia, Croatia si Macedonia. Partea cea mai consistenta a dosarului vizeaza Turcia.

Cine isi permite sa ia in deradere numele Turciei sau sa intineze memoria parintelui natiunii Mustafa Kemal Atatürk risca, pe mai departe, sa fie pasibil de pedepse penale.
Nu astfel functioneaza un stat care aspira la Uniunea Europeana, a apreciat europarlamentarul liberal german alexander Graf Lambsdorff, intr-un interviu acordat unui post de radio din Bavaria, in dimineata zilei in care, la Bruxelles, s-a discutat raportul privind stadiul pregatirilor de aderare ale Turciei, Croatiei si Macedoniei la spatiul comunitar.
Cat timp social-democratii au fost parte dominanta sau, cel putin, parteneri la guvernare, Germania a fost unul dintre pilonii aderarii Turciei; odata cu noua coalitie conservator-liberala de la Berlin, lucrurile s-au schimbat substantial. Germania a devenit, alaturi de Franta si austria, una dintre natiunile europene care gasesc in permanenta motive de prelungire a orizontului de asteptare pentru ankara.
De fapt, remarca jurnalistii germani acreditati permanent in Turcia, subiectul pare sa intereseze mai degraba Europa decat pe cetatenii turci, chiar daca la nivel oficial se manifesta multa bunavointa - dovada fiind relaxarea istorica a relatiei cu armenia. Euro-foria de pe Bosfor s-a stins, insa, incet, pe masura ce negocierile tergiversau. Si tergiversarile continua.
Conform agentiei DPa, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, solicita ankarei un plus de eficienta in derularea reformelor statului de drept si intarirea legislatiei care sa protejeze drepturile omului.
Un alt punct sensibil este situatia din Cipru, inca departe de a fi rezolvata. In replica la obiectiile Comisiei, dinspre ankara se aud, in continuare, reprosuri fata de dublul standard cu care Europa masoara - trimitere la acceptarea Romaniei si Bulgariei, tari ale caror dosare nu aratau, la momentul aderarii, neaparat mai sanatoase decat cel al Turciei.
In lectura raportului de astazi se mai regasesc si reprosuri la adresa Croatiei si Sloveniei, tari care au, inca, o portiune comuna de granita nerezolvata. Zagrebul spera intr-o aderare la Uniune inca din acest an. Tot un conflict este in dezbatere si in cazul Macedoniei - cel nesolutionat cu Grecia pe insemnele

Klaus va discuta cu Medvedev despre noua arhitectura de securitate in Europa

Presedintele ceh Vaclav Klaus, care se va afla miercuri la Moscova, va discuta cu omologul sau rus Dmitri Medvedev despre noua arhitectura de securitate in Europa, a anuntat un responsabil de la Kremlin, relateaza RIa Novosti. "Cei doi lideri vor aborda subiecte-cheie din politica internationala, printre care criza financiara internationala, noua arhitectura de securitate in Europa, relatiile Rusiei cu UE si NaTO", a precizat reprezentantul Kremlinului. De asemenea, Dmitri Medvedev si Vaclav Klaus vor discuta despre cooperarea economica si energetica dintre cele doua tari, inclusiv in domeniul nuclear civil, care ramane elementul principal al relatiilor bilaterale. Rusia manifesta un interes real fata de participarea la proiecte comune in acest domeniu in Cehia, a adaugat oficialul de la Kremlin.

Asigurari ale noii lumi bipolare

Rusia si SUA amenintarile la adresa securitatii mondiale

Rusia si Statele Unite trebuie inca sa cada de acord cu privire la natura amenintarilor la adresa securitatii lor, inainte de a putea coopera in problema protectiei anti-racheta. afirmatia apartine adjunctului ministrului de externe de la Moscova, Sergei Ryabkov, care a reprezentat Rusia la discutiile cu Statele Unite privind apararea anti-racheta, care au avut loc in capitala rusa. Rusia a salutat decizia presedintelui american, Barack Obama, de a renunta la planul predecesorului sau, George Bush, de a instala elemente ale scutului anti-racheta in Europa de Est. Noile planuri de aparare anti-racheta ale Washingtonului au fost dezbatute recent la Moscova. "Inainte de a trece la aspectele tehnice ale cooperarii, trebuie sa avem vointa politica de a raspunde la o intrebare esentiala: avem aceeasi perceptie cu privire la amenintarile la adresa securitatii mondiale?", a subliniat demnitarul rus.

Pentru Romania: CE avertizeaza asupra stabilitatii bugetare din 13 tari UE, intre care si Romania
Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin almunia, urmeaza sa prezinte miercuri un raport ce va ridica ingrijorari in legatura cu stabilitatea bugetara pe termen lung a 13 dintre statele Uniunii Europene, printre care si Romania, potrivit Financial Times Deutschland. Raportul pune problema capacitatii incasarilor la buget din aceste tari de a acoperi costurile datoriilor pe termen lung, precizeaza cotidianul. Cele 13 tari vizate sunt Romania, Spania, Olanda, Grecia, Irlanda, Slovacia, Malta, Cipru, Marea Britanie, Lituania si Letonia. Raportul subliniaza si majorarea costurilor legate de imbatranirea populatiei si recomanda reforme structurale ambitioase, precum consolidarea bugetara. Raportul analizeaza evolutia posibila a finantelor publice pana in 2060. Sistemele financiare din Finlanda si Suedia sunt considerate fara riscuri, in timp ce pentru Germania, Franta si Italia sunt atribuite riscuri medii.

Autor:Dr.Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.