vineri, 5 iunie 2009

In Romania se anticipeaza o criza sociala


Criza economica a lovit Romania din plin. O criza economica, care netratata corespunzator poate avea efecte devastatoare.

Adevarata cauza a crizei economice este datorata acordarii de credite ieftine in conditiile nivelului mare de lichiditati de pe piata. Din cauza surplusului de bani de pe piata, bancile au inceput sa dea credite ieftine chiar si clientilor mai putin solizi din punct de vedere financiar. Bancile din SUA si Europa au intrat in competitie pentru atragerea unor astfel de clienti - cele mai raspandite credite ieftine fiind cele imobiliare. Faptul ca tot mai multi oameni s-au putut imprumuta pentru a-si lua o casa, a facut ca preturile din domeniul imobiliar sa explodeze. Casele si terenurile au ajuns sa coste mai mult decat valorau ele de fapt.

In Romania, cand constructia de locuinte a luat amploare ar fi fost firesc ca preturile acestora sa scada datorita cresterii ofertei. Dar cum peste dezvoltarea pietei imobiliare s-a suprapus o ieftinire a creditelor, preturile locuintelor n-au scazut, ci au crescut. Situatia aceasta nu putea dura la infinit. Dezastrul a pornit din SUA, cand clientii mai putin solizi financiar n-au mai putut sa-si plateasca ratele. Bancile s-au trezit cu case in loc de bani. Preturile locuintelor s-au prabusit, bancile au inceput sa piarda bani si totul a pornit la vale. Astfel criza financiara a cuprins SUA, Europa si s-a extins mai apoi in toata lumea.

De curand, Comisia Europeana si-a anuntat previziunea pesimista pentru restul anului 2009 si pentru 2010. Cei mai importanti factori care au determinat aceasta re-evaluare au fost adancirea crizei economice, scaderea masiva a volumului de comert in lume si scaderea pietei imobiliare din mai multe state.

Totusi, organismul european de guvernare considera ca, in ciuda experimentarii celei mai mari recesiuni de dupa cel de-al doilea razboi mondial, masurile de stimulare fiscala si monetara a guvernelor vor fi mai eficiente decat se credea, ajutand astfel la stabilizarea si optimizarea pietelor financiare. In 2010, rata cresterii economice va ajunge, conform estimarilor curente, la 2%.

„Economia europeana este in mijlocul celei mai adanci si mai raspandite recesiuni din era de dupa razboaie. Insa masurile ambitioase adoptate de guverne si de bancile centrale, in aceste circumstante exceptionale, vor stopa scaderea activitatii economice anul acesta, si vor furniza conditiile unei recuperari, anul viitor. Pentru ca acest lucru sa se intample trebuie sa incepem imediat curatarea ‘valorilor toxice’ de pe listele de contabilitate si sa recapitalizam bancile la momentul oportun”, a anuntat Joaquin Almunia, comisar pentru probleme economice si monetare, la o conferinta de presa din Bruxelles.

Perspectivele statelor membre UE nu sunt prea pozitive. Marea Britanie si Italia asteapta o scadere a economiei lor de 4-5% in 2009, in timp ce statul francez se asteapta la o scadere a economiei de 3%, nivel datorat protectiei guvernamentale. Si economia Spaniei va scadea, conform previzunilor, cu 3% iar economia Germaniei va scadea cu 5,4%. Letonia, Lituania si Estonia sunt amenintate de o scadere a cresterii cauzata de colapsul pietei imobiliare. Ciprul va avea, se pare, o crestere economica pozitiva.

Romania ....

“Tensiunile sociale si o accentuare a extremismului politic ar putea atinge cote alarmante daca liderii Europei nu abordeaza si nu rezolva problema somajului tot mai mare"

Vladimír Špidla, Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca.

Din nefericire, criza economica s-a transformat intr-o criza a locurilor de munca, intr-o criza sociala majora. Destinul economiei romanesti este legat de destinul celorlalte economii de pe glob.

Europa trebuie sa se concentreze asupra aspectului social al crizei economice daca doreste sa evite o accentuare a nemultumirilor. Tensiunile sociale apar in timpul crizelor economice cand multi oameni raman fara locuri de munca.

Situatia se va agrava in lunile urmatoare, cand o noua generatie de tineri va absolvi scoala si va incepe sa-si caute locuri de munca. Va avea loc o schimbare la nivelul capacitatii pietei locurilor de munca de a le oferi slujbe.

Piata de munca europeana este cea mai afectata de inrautatirea conditiilor economice. Potrivit estimarilor, somajul din cele 16 state care folosesc moneda euro, va ajunge la un nivel record de 11,5% in 2010, numarand aproximativ 8,8 milioane de locuri de munca pierdute in perioada 2009-2010.

Marea Britanie si Franta estimeaza ca vor avea in jur de 3 milioane de someri anul viitor. Franta a raportat deja o rata a somajului de 11%. In Spania, numarul de someri va reprezenta 20% din forta capabila de munca.

In anii '29 - '33, sistemul capitalist manufacturier a dat faliment. El a fost inlocuit la momentul respectiv cu un sistem capitalist financiar. Astazi, capitalismul financiar este si el in faliment si trebuie inlocuit cu un alt sistem. Care va fi acesta? Se vorbeste tot mai mult in ultima vreme de sporirea rolului statului in economie, care insa pare ca nu functioneaza in Europa. Cert este ca economistii nu au reusit inca sa gaseasca o solutie.

“In Romania, in mod categoric, va exista o crestere a somajului”

Traian Basescu

Traian Basescu a facut un apel la membrii Consiliului Investitorilor Straini: „Este clar ca se prefigureaza si o criza sociala. Venind de la acest punct, imi permit sa fac un apel la dumneavoastra, la proprietari, la investitori, la oamenii care angajati forta de munca. Acest apel este, daca vreti, un fel de rugaminte: ganditi-va de zece ori inainte de a trece la trimiteri masive in somaj.”

Actualul moment de criza economica poate evolua, asa cum s-a intamplat in unele state din UE, intr-o criza sociala. Este importanta evitarea unui derapaj economic al Romaniei care s-ar extinde imediat intr-un catastrofal derapaj social. Guvernul a cerut investitorilor straini un parteneriat in incercarea de diminuare a efectelor crizei.

Pentru Romania, in situatia actuala, este extrem de important sa constientizeze criza la adevarata ei dimensiune si sa incerce sa o tina in frau. Sa incerce sa tina pasul cu schimbarile structurale care se vor produce in tarile occidentale pentru a nu pierde trenul iesirii din criza. Este important cat de adanca va fi aceasta criza si daca Romania va iesi din ea odata cu ceilalti europeni, sau cu intarziere de cinci-sase ani. Costurile intarzierii ar fi uriase.

Criza economica globala se poate transforma intr-o catastrofa umana. „Economia mondiala s-a deteriorat considerabil” si „aceasta tendinta are consecinte grave, in special in tarile in curs de dezvoltare, unde criza economica si financiara se transforma in catastrofe umane”, a declarat Banca Mondiala si Fondul Monetar International (FMI).

Conform estimarilor FMI si ale Bancii Mondiale, criza a trimis deja mai mult de 50 de milioane de oameni in saracie extrema, in special femei si copii.

Sursa: Epoch Times

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.