joi, 4 septembrie 2008

Georgia . Scindari ale scenei politice internationale la inceput de secolului XXI



Georgienii îşi spun Kartvelebi (ქართველები), îşi numesc ţara Sakartvelo (საქართველო, Ţara kartvelilor), iar limba Kartuli (ქართული). Aceste nume sunt derivate din numele unui zeu păgân numit Kartlos, despre care se spune că este tatăl tuturor georgienilor. Numele Georgia, folosit în toată Europa, este derivat din persană گرجی Gurji, via Jurj din arabă. Deoarece scrierea a fost influenţată de greacă prin rădăcina geōrg- (γεωργ-, indicând lucrarea pământului), cuvântul a fost presupus greşit ca având ca origine cognomele Gheorghe (sfântul patron al ţării), sau γεωργία (geōrgía, agricultură).

Numele antic prin care erau denumiţi locuitorii din estul Georgiei era Iberiani, de la numele regatului caucazian Iberia — aceasta a produs confuzie printre geografii antici care aplicau acest nume doar locuitorilor din peninsula Iberică (Spania, Portugalia, Andorra, Gibraltar şi Olivença).

Gurj, numele persan al georgienilor, este de asemenea sursă pentru turcescul gürcü (pronunţat "gürdjü") şi rusescul gruzin. Numele ţării este Gurjestan în persană, Gürcüstan în turcă, şi Gruzija în rusă. Numele persan este probabil înrudit cu cuvintele armeneşti care desemnau georgienii şi Georgia, respectiv vir şi Vrastan. (Sunt alte cazuri în care prefixul persan gu- este derivat din mai vechiul wi- ori wa-). Astfel, atât cuvântul persan cât şi cel armean par să fie înrudite cu numele Iberia, cu pierderea lui i- iniţial şi substituirea lui w sau v cu b în Iberia.

De asemenea, după toate probabilităţile, există o legătură etimilogică dintre numele Iberia şi provincia istorică a Georgiei numită Imereti.
Ţinutul actual al Georgiei a fost populat încă din paleoliticul mediu. În secolul al VI-lea î.Hr. a luat fiinţă statul georgian de vest, Colchis, în secolul al IV-lea î.Hr. cel de est, Iberia. Cele doua regate georgiene din antichitatea târzie, Iberia în estul ţării şi Egrisi în vest, au fost printre primele state din lume care au adoptat creştinismul (în 337 AD şi respectiv 523 AD). Iberia a devenit curând după aceea o parte a Imperiului Persan. Egrisi a fost de multe ori un teatru de război pentru două imperii rivale: Persia şi Imperiul Bizantin, fiecare dintre ele reuşind să cucerească vestul Georgiei de câteva ori. Ca rezultat, aceste două regate au fost dezintegrate în mai multe principate feudale în epoca feudală timpurie. A fost uşor pentru arabi să ocupe Georgia în secolul al VII-lea. Principatele răzvrătite au fost eliberate şi apoi unite în Regatul Georgia la începutul secolului al XI-lea. Începând cu secolul al XII-lea, autoritatea acestui regat se extindea asupra întregului Caucaz de sud, în partea nord-estică şi aproape pe toată coasta de nord a Turciei de azi, şi de asemenea în câteva districte din Persia. Perioada de înflorire a regatului a fost curmată de invazia mongolă din secolul XIV. După o îndelungată perioadă de cuceriri otomane şi lupte împotriva turcilor, regatul est-georgian al Kartliei-Kaheţiei va accepta, în anul 1783, protecţia Rusiei. Rusia va ocupa treptat, de-a lungul secolului al XIX-lea, toate provinciile georgiene. După o scurtă perioadă de independenţă după Revoluţia din Octombrie, Georgia va fi anexată în 1921 de Uniunea Sovietică şi-şi va recâştiga independenţa în anul 1991.
Economic vorbind, economia Georgiei de astazi se bazează în mod tradiţional pe turismul de pe coasta Mării Negre, pe cultura viticolă, cea a citricelor şi a ceaiului, precum şi pe exploatarea manganului şi a cuprului. Sectorul industrial este axat azi pe producţia metalurgică, textilă şi chimică.
Trecutul economic
Georgienii erau renumiţi încă din secolul al III-lea î.Hr. ca făuritori de arme. În Munţii Caucazi se exploata aurul, argintul, cuprul şi fierul. Meşteşugarii georgieni au produs conform legendelor săbiile războinicilor ahei şi troieni care s-au înfruntat în faţa zidurilor Ilionului. Georgienii au devenit de-a lungul timpului faimoşi ca războinici, însă nu ca negustori. Comerţul georgian a fost în mare parte practicat de armeni.

În secolul al XI-lea s-a consolidat sistemul feudalist în Georgia. Ţăranii erau de obicei legaţi de glie, aparţinând coroanei, bisericii sau nobililor. Ţara era administrată de viziri şi guvernatori regionali ("eristavis"), ale căror funcţii erau de regulă ereditare. Economia georgiană a înflorit în secolul al XII-lea şi la începutul secolului al XIII-lea, când ţara devenise cea mai mare putere din Transcaucazia. Atunci s-a dezvoltat în mod deosebit comerţul cu orientul mijlociu.

În perioada sovietică Georgia s-a putut mândri cu un nivel de trai înalt în raport cu alte republici sovietice, ea era numită de observatori occidentali "Elveţia Caucazului". Clima subtropicală permitea recolte foarte bune în agricultură, în plus Georgia era aproape singura producătoare de citrice şi ceai din Uniunea Sovietică. Vinul georgian era foarte apreciat de ruşi, dar acest lucru nu a fost tocmai favorabil viticulturii georgiene. Producţia viticolă a fost forţată, ca dealtel şi în RSS Moldovenească, pentru a corespunde cererii de vin ieftin, de masă. Astfel, suprafaţa de cultivare a viţei de vie a crescut între 1950 şi 1985 de la 58.000 la 128.000 ha, producţia de vin însuma în anii '80 cam 800.000 tone. Turismul a înflorit în perioada sovietică. Industria grea şi de armament s-au dezvoltat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Colectivizarea nu a fost generală în Georgia, jumătate din producţia agricolă provenea din sectorul particular. Ţăranii georgieni erau în majoritate înstăriţi şi îşi vindeau ei înşişi produsele în oraşele Rusiei. În vestul ţării se creşteau în mod tradiţional bovine, în est ovine.

Stituatia de stabilitate.
Corupţia, instabilitatea politică în general şi mişcările secesioniste în special, precum şi o infrastructură necorespunzătoare standardelor actuale sunt principalele piedici în calea dezvoltării economice.

Miza conflictuala.

Potrivit unor surse georgiene 92 de persoane si-au pierdut viata, intre care 40 de civili, in vreme ce separatistii din Osetia si Rusia vorbesc de 1.500-2.000 de morti.

Razboiul din Osetia vine dupa o perioada tensionata in regiune, in ultima saptamana avand loc mai multe schimburi de focuri intre separatisti si autoritatile georgiene.

Separatistii din Osetia de Sud, care vorbesc o limba apropiata de cea iraniana si sunt traditional atasati de Rusia, au sustinut din 1989 separarea de Georgia.

Piata monetara a reactionat imediat ce Rusia a intervenit in conflictul dintre Georgia si Osetia de Sud, rubla depreciindu-se cu 1.3% fata de cosul euro-dolar. Rubla a atins punctul cel mai scazut din ultimii trei ani si jumatate dupa ce premierul Vladimir Putin a anuntat ca "razboiul a inceput" in Osetia de Sud.

"Disputa dintre cele doua parti a ranit sentimentele investitorilor din Rusia" si a "periclitat relatiile externe ale Rusiei, in special cu Vestul", a scris banca JP Morgan Chase investitorilor.

"Cu siguranta, un conflict nu ar beneficia de increderea investitorilor si va deschide dezbaterile cu privire la riscurile politice", se arata in comunicat. Rubla s-a depreciat cu pana la 1.3 procente fata de dolar si euro, ajungand la valoarea de 29,7004 pana la ora 18:30 vineri in Moscova, fata de 29,3585, cat era cu o zi inainte.

Compania energetica azera SOCAR a anuntat sambata suspendarea livrarilor de petrol si produse petroliere din doua porturi georgiene din cauza conflictului armat din Georgia.

Mai multe state europene, intre care Polonia, Italia si Marea Britanie, le-au cerut cetatenilor sa paraseasca Georgia, in vreme ce Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a cerut romanilor sa nu calatoreasca in zona.

Potrivit MAE, aproximativ 50 de romani se aflau ieri in Georgia. Romania respecta integritatea teritoriala a Georgiei, a precizat CSAT intr-un comunicat, care s-a reunit sambata seara de urgenta. Conflictele inghetate din Caucaz (Abhazia, Osetia, Nagorno Karabah) au constituit o preocupare atenta a autoritatilor de la Bucuresti.

De ce au insa loc aceste acum? Este vorba numai de problema interetnica sau e vorba de alte interese?

Istoria a fost agitata in ceea ce priveste relatiile dintre Georgia si Osetia de Sud. Regiunea separatista si-a proclamat autonomia fata de Georgia in 1989, dinainte ca aceasta sa devina independenta fata de Uniunea Sovietica. Locuitorii regiunii separatiste vorbesc osetia farsi, o limba iraniana, diferita de limba georgiana. De asemenea, regiunea nu si-a ascuns niciodata dorinta de o apropiere de Rusia si de a fi sustinuta de aceasta.

Georgia a fost intotdeauna un teritoriu considerat esential pentru interesele Rusiei in zona Caucazului, fiind locuita de o populatie predominant ortodoxa, tampon intre Rusia si Turcia. "Tatucul" Iosif Visarionovici Stalin, fost secretar general al Partidului Comunist Rus, s-a nascut la Gori, oras aflat in inima Georgiei si care a fost atacat ieri de armata rusa.

Dupa destramarea Uniunii Sovietice, Georgia a ramas pentru o buna perioada in orbita Rusiei, fiind condusa de fostul ministru de externe al URSS, Eduard Sevarnadze. Lucrurile au luat o turnura diferita in 2003, odata cu Revolutia Trandafirilor, in urma careia proamericanul Mihail Saakasvili a primit mandatul de presedinte al Georgiei. Saakasvili a facut din apropierea sa catre Vest punctul principal al programului sau politic. Este un prieten apropiat al presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, alaturi de care isi petrece concediile.

Apropierea Georgiei de Vest si mai ales de Statele Unite ale Americii, precum si ambitiile de aderare ale Georgiei la NATO au provocat tensiuni in Rusia, care considera extinderea Aliantei Nord-Atlantice un pericol pentru securitatea granitelor sale.

In ultimii ani, Georgia a devenit unul dintre posturile cheie de energie pentru Occident, care incearca sa elimine dependenta acesteia de resursele rusesti. Una dintre cele mai importante conducte este Baku-Tbilisi-Ceyhan, care aduce petrol din Azerbaidjan catre Vest, prin Turcia, ocolind, asadar, Rusia.

De altfel, conducta a fost una din tintele armatei ruse in cadrul bombardamentelor asupra teritoriului georgian, pe care insa nu a atins-o, a anuntat Ekaterina Sarasidze, ministrul georgian al dezvoltarii economice.

Rusia a fost acuzata de-a lungul timpului ca isi foloseste resursele naturale ca mijloc de santaj. Astfel de speculatii au avut loc in 2005, dupa ce in Ucraina a fost ales presedintele Viktor Iuscenko, cu orientari proocidentale.

Relatiile dintre Georgia si Rusia s-au incins in primavara la summit-ul NATO de la Bucuresti, cand Georgiei i-a fost refuzat MAP (planul de aderare la NATO) in primul rand din cauza conflictelor inghetate cu Abhazia si Osetia. Oficialii georgieni i-au acuzat de-a lungul vremii pe rusi ca intretin acest conflict inarmandu-i pe separatisti si oferindu-le cetatenia rusa.

Rusii au insa alta viziune. Premierul rus, Vladimir Putin, care a venit de urgenta de la Beijing, unde asista la Jocurile Olimpice, in Osetia de Nord - aflata pe teritoriul rusesc - a acuzat Georgia de comiterea unor acte de genocid si a cerut Parchetului militar rus inceperea unei anchete in acest sens.

"Dupa opinia mea, acestea sunt deja elemente ale unui fel de genocid impotriva poporului oset. Cred ca ar fi corect sa ordonati Parchetului militar sa ancheteze aceste incidente, mai ales pentru ca majoritatea populatiei osete are cetatenie rusa", a declarat Putin. Presedintele rus Dmitri Medvedev a insistat ca interventia Rusiei este doar una umanitara.

Unii analisti, citati de EuObserver, invinuiesc Georgia pentru actuala criza, sustinand ca incercarea sa de a controla din nou teritoriul Osetiei de Sud a stricat imaginea sa pe plan international si i-a distrus sansele de aderare la NATO. "Presedintele Saakasvili este in mare pericol sa-si piarda tot ce a construit cat a stat de partea Vestului si prin retinerea sa la provocarile Rusiei", a declarat James Nixey, expert de la Institul Royal de Afaceri Internationale.

"Nu cred ca mai poate conta pe sprijinul Statelor Unite. Nu poti admite in NATO o tara care are asemenea probleme", a declarat pentru Bloomberg Robert Hunter, fost ambasador al SUA la NATO.

Analistul pe relatii externe al Consiliului European, Nicu Popescu, este de parere ca atacul Giorgiei asupra orasului Thinvali in aceeasi zi cu inceperea Jocurilor Olimpice de la Beijing are o semnificatie foarte mare.

"Poate fi un semnal catre rusi ca Olimpiada din 2014 de la Soci nu va avea loc asa cum vrea Rusia daca nu va exista progres si liniste in zona", a declarat acesta.

Ministrii de externe ai Uniunii Europene se vor reuni la Bruxelles in cadrul unei reuniuni de urgenta. De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a facut apel ieri la un "acord de incetare a focului imediat si neconditionat" in Caucaz in timpul unei convorbiri telefonice cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, a declarat purtatorul sau de cuvant, Thomas Steg.

Merkel a facut, de asemenea, apel la revenirea fortelor armate "in pozitiile ocupate inainte de declansarea conflictului", insistand asupra nevoii de "respectare a integritatii teritoriale a Georgiei", a mai declarat Steg.

Cronologia conflictului


noiembrie 1989 - Osetia de Sud isi proclama autonomia fata de Republica Sovietica Socialista Georgiana.


decembrie 1990 - Georgia si Osetia de Sud au declansat un conflict armat care dureaza pana in 1992.


noiembrie 1996 - Osetia de Sud isi alege primul presedinte.


decembrie 2001 - Osetia de Sud il desemneaza pe Eduard Kokoiti drept presedinte al republicii, acesta cerand Moscovei sa ii recunoasca independenta si sa accepte integrarea sa in teritoriul rus.


ianuarie 2005 - Rusia aproba planul Georgiei de acordare a unui statut de autonomie extinsa Osetiei de Sud in schimbul renuntarii la ambitiile de dobandire a independentei.


noiembrie 2006 - Populatia Osetiei de Sud sustine in cadrul unui referendum decizia de separare a teritoriului de Georgia, care a considerat acest act ca parte din planul Rusiei de provocare a unui conflict armat.


aprilie 2007 - Parlamentul georgian aproba o lege privind infiintarea unei administratii temporare in Osetia de Sud, intensificand tensiunile in relatiile cu Rusia.


iunie 2007 - Separatistii sustin ca Georgia a atacat capitala regiunii, Thinvali, prin tiruri de mortiera si focuri trase de lunetisti, acuzatii respinse de Tbilisi.


octombrie 2007 - Negocierile dintre Georgia si Osetia de Sud, mediate de OSCE, esueaza.


martie 2008 - Osetia de Sud cere comunitatii internationale sa recunoasca independenta sa, dupa declararea independentei de catre Kosovo.


martie 2008 - Parlamentul de la Moscova cere Kremlinului sa recunoasca independenta Osetiei de Sud si a Abhaziei, dupa ce NATO incurajeaza candidatura Georgiei la organizatie.


aprilie 2008 - NATO respinge la summit-ul de la Bucuresti Planul de aderare la organizatie (MAP) pentru Ucraina si Georgia.


aprilie 2008 - Osetia de Sud respinge o propunere georgiana de impartire a puterii si insista asupra obtinerii independentei.


august 2008 - Au loc lupte intre trupele georgiene si fortele separatiste osete.

Joi, 7 august

In noaptea de miercuri spre joi, Osetia de Sud anunta ca a fost atacata cu tiruri de arma lansate de pe teritoriul georgian, soldate cu cel putin 20 de raniti. Anuntul vine dupa o saptamana de schimburi de focuri in regiune intre separatisti si armata georgiana.

Vineri, 8 august

La ora locala 06:30 (7.30 ora Romaniei) Georgia a lansat o ofensiva militara asupra capitalei Osetiei de Sud, Thinvali. Rusia reactioneaza trimitand trei avioane, care bombardeaza satul Kareli din Georgia, situat in vecinatatea Osetiei de Sud. Presedintele georgian, Mihail Saakasvili, a sustinut ca 30 de persoane au fost ucise in timpul atacului rusesc, in timp ce armata rusa a sustinut ca 21 de soldati si-au pierdut viata. Presedintele Vladimir Putin a amenintat ca actiunile "agresive" ale Georgiei vor genera un raspuns din partea Rusiei. ONU a anuntat o reuniune de urgenta pe fondul conflictelor, iar SUA si UE decid sa trimita o misiune comuna pentru a ajuta la incetarea violentelor.

Sambata, 9 august

Parlamentul georgian decreteaza starea de razboi pentru 15 zile, in timp ce Rusia anunta ca a preluat controlul orasului Thinvali din mainile georgienilor. Avioanele rusesti au atacat tinte militare din centrul orasului georgian Gori, iar bombele au atins si zonele rezidentiale, atacul fiind soldat cu 60 de morti, dupa estimarile autoritatilor de la Tbilisi. Autoritatile ruse si separatistii din Osetia de Sud au spus ca, de la inceperea conflictului, au murit peste 1.400 de civili, pe cand Georgia a avansat cifra de 92 de morti. Delegatia Statelor Unite si a Uniunii Europene, careia i s-a adaugat si OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Uniunea Europeana), ajunge in Georgia pentru a incerca incetarea violentelor.

Duminica, 10 august

Georgia anunta ca s-a retras din Osetia si cere Rusiei sa inceteze focul. Tbilisi anunta ca fortele ruse intervin pe doua fronturi, dinspre republica separatista Abhazia, prin defileul Kodori, si prin Osetia de Sud, atacand orasul georgian Gori.

Georgia, coridor energetic spre Occident

Georgia reprezinta un coridor energetic esential spre Occident si alaturi de alte state de tranzit are obligatia de a garanta siguranta conductelor de petrol si gaze, care pornesc din zona azera a Marii Caspice. De la Tbilisi, capitala Georgiei, conductele se indreapta spre sud, in Turcia, iar de acolo spre Occident. Conductele au o mare importanta pentru Uniunea Europeana pentru ca reduc dependenta de livrarile ruse si nu traverseaza teritoriul rus. Conducta de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan a fost deschisa in 2006 si parcurge o distanta de peste 1.600 de kilometri pana in portul Ceyhan, din Turcia.

Conducta Baku-Tbilisi-Erzurum, cunoscuta de asemenea si sub numele de conducta Shakh-Deniz, transporta gaz de la zacamintele de la Shakh Deniz din Marea Caspica la Erzurum in Turcia. Constructia conductelor si a unei cai ferate care face legatura cu Turcia face parte dintr-o strategie pentru a ridica economia Georgiei, care in prezent se bazeaza pe agricultura.

Aproximativ doua milioane din cei 4,6 milioane de georgieni reprezinta forta de munca, insa rata somajului era de aproximativ 14% in 2006, potrivit CIA FactBook. Peste 30% dintre locuitori sunt sub limita minima a saraciei, in conditiile in care PIB-ul pe cap de locuitor este de 4.700 USD, aproximativ de trei ori mai mic decat cel al Romaniei. Datoria externa a Georgiei se ridica la 4,5 miliarde de dolari.

Razboiul Est-Vest revine.

Rusia acuză SUA de implicare

Şeful Comisiei de Securitate a Dumei de Stat, Vladimir Vasiliev, a acuzat Statele Unite de implicare în conflictul din Osetia de Sud.

"Georgia nu ar fi putut să facă nimic fără susţinerea Statelor Unite", a declarat Vasiliev într-o conferinţă de presă preluată de RIA Novosti.

Oficialul rus este de părere că acţiunea militară a Georgiei a fost premeditată cu meticulozitate de liderul gruzin Mihail Saakaşvili. Vasiliev a declarat că, în ultimi ani, preşedintele gruzin a crescut treptat bugetul militar al ţării.

Georgia cere ajutorul comunităţii internaţionale

Ministrul georgian de Externe, Ekaterina Tkeşelaşvili, a afirmat, pentru BBC, că ţara sa a cerut comunităţii internaţionale să pună capăt "unei agresiuni militare directe" a Rusiei pe teritoriul său.

"Vom încerca să apelăm la comunitatea internaţională, partenerii noştri, pentru a adresa un mesaj clar Federaţiei Ruse. Este ultima şansă de a obţine pacea", a precizat ministrul georgian.

"Federaţia Rusă trebuie să pună capăt tentativelor sale de implicare directă într-o agresiune militară în Georgia", a subliniat acesta

UE condamnă conflictul

Uniunea Europeană, prin vocea unui diplomat, s-a declarat "profund îngrijorată de evoluţia dramatică" a conflictului dintre Rusia şi Georgia şi a cerut "încetarea imediată a violenţelor".

"Invităm părţile implicate în conflict să evite violenţele şi să scadă nivelul tensiunii în zonă", a fost poziţia preşedinţiei franceze a UE.

Rusia dezminte intervenţia aeriană

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe rus a declarat că forţele aeriene ruse nu au atacat Georgia, aşa cum anunţaseră autorităţile de la Tbilisi.

Comandantul forţelor de pace ruse din Osetia de Sud a anunţat că trupele pe care le conduce au fost atacate cu proiectile şi rachete. Potrivit comandantului rus, mai mulţi soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa.

Abhazia şi Osetia de Nord se implică

Georgia a avertizat regiunea separatistă Abhazia să nu intervină în conflictul cu Osetia de Sud.

"Sperăm că separatiştii din Abhazia nu vor face demersuri care să complice situaţia", a declarat ministrul georgian pentru Reintegrare, Temur Iakobaşvili, citat de agenţia rusă Interfax.

Liderului separatist abhaz Serghei Bagapş a anunţat că 1.000 de voluntari din regiunea sa se îndreaptă spre Osetia de Sud pentru a lupta împotriva Georgiei.

Mai mult, provincia rusă Osetia de Nord şi-a anunţat şi ea sprijinul pentru vecinii de la sud. Taimuraz Mamsurov, liderul provinciei, a declarat că "sute de voluntari din Osetia de Nord sunt pe drumul spre Osetia de Sud. Nu îi putem opri sau împiedica să se plece".

Ca şi Osetia de Sud, Abhazia este o provincie autonomă din Georgia. Abhazii şi-au proclamat independenţă încă din 1992, dar aceasta nu a fost recunoscută pe plan internaţional.

Flota rusă din Marea Neagră este gata de intervenţie

Peste 1.600 de persoane din Osetia de Sud, dintre care circa 1000 de copii, s-au refugiat în Osetia de Nord, anunţă cotidianul rus "Gazeta", citat de AP.

Flota rusă din Marea Neagră a anunţat că, deşi nu a primit niciun ordin de intervenţie, este pregătită să asigure securitatea ţării şi să ofere ajutor refugiaţilor oseţi.

Georgia a atacat Osetia de Sud

Georgia a lansat azi-noapte o ofensivă militară de amploare împotriva regiunii separatiste Osetia de sud, informează Reuters.

Agenţiile de presă ruse au anunţat că armata georgiană a început asaltul asupra capitalei regionale Ţinvali, iar reprezentantul Osetiei de Sud la Moscova, Dmitri Medoev, a spus că atacul a făcut "morţi şi mulţi răniţi". Un post de televiziune din Rusia a anunţat, prin intermediul unui corespondent, că cel puţin 15 oameni şi-au pierdut viaţa în timpul unui bombardament georgian.

Şeful forţelor georgiene de menţinere a păcii în Osetia de Sud, generalul Mamuka Kuraşvili, a declarat pentru postul georgian de televiziune Rustavi 2 că "guvernul georgian a decis să reinstaureze ordinea constituţională în zona de conflict".

Liderul separatiştilor din Osetia de Sud, Eduard Kokoity, a spus că asaltul armatei georgiene asupra oraşului a fost respins. "Rezistăm cu bine, iar georgienii nu au avansat nici măcar un pas", a declarat el pentru Interfax, adăugând că nu va cere ajutor din Rusia, principalul susţinător al separatiştilor. Sute de voluntari din Rusia şi Abhazia, celalată regiune separatistă a Georgiei, se îndreaptă spre zona de conflict.

De cealaltă parte, ministrul reintegrării georgian, Temur Iakobaşvili, a anunţat că oraşul Ţinvali este înconjurat de trupele georgiene.

Preşedintele georgian Mikheil Saakaşvili anunţase ieri un armistiţiu unilateral după o săptămână de confruntări violente soldate cu moartea a aproape 20 de persoane. Totuşi, la câteva ore după declararea armistiţiului, autorităţile georgiene au lansat o operaţiune militară de anvergură drept răspuns la bombardamentele efectuate de separatişti asupra câtorva sate din Georgia.

Rusia a condamnat ofensiva şi a cerut organizarea unei sesiuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, un comunicat al Ministerului de Externe rus a anunţat că Rusia îşi va continua eforturile pentru oprirea violenţelor din Osetia de Sud şi a făcut apel la o intervenţie din partea comunităţii internaţionale.

Separatiştii, sprijiniţi de ruşi

Osetia de Sud este o regiune autonomă georgiană cu 70.000 de locuitori. Neoficial, independenţa regiunii este sprijinită de Rusia, presa internaţională speculând că intenţia Moscovei este unirea Osetiei de Sud cu cea de Nord. Osetia de Nord este o republică autonomă din cadrul Rusiei.

Putin şi Bush s-au salutat cordial la Beijing

În urmă cu puţin timp, la Beijing s-au întîlnit, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, George W. Bush şi Vladimir Putin. Înainte ca violenţele din Caucaz să se transforme într-un adevărat război, fostul lider al Rusiei îşi exprimase părerea că "eventualele acţiuni ale Georgiei nu vor rămîne fără răspuns". Georgia, stat suveran şi independent, este sprijinit de SUA. Potrivit surselor, cei doi nu au discutat despre situaţia din Caucaz.

Amenintarile schimbarii hartilor geopolitice

Conflictul ruso-georgian a dus la aparitia unei harti a aliatilor Rusiei, de pe care au disparut occidentalii, ramanand tari precum Siria, Venezuela sau Belarusul, in timp ce NATO incearca sa isi solidifice legaturile cu Georgia pe fondul deteriorarii relatiei cu Moscova.
Presedintele sirian Bashar al-Assad urmeaza sa ajunga miercuri in statiunea balneara rusa Soci, pentru a se intalni cu presedintele rus Dmitri Medvedev, la resedinta acestuia pe coasta Marii Negre, la umbra palmierilor de pe riviera Caucazului. Inainte de Assad, Medvedev s-a intalnit cu presedintele Belarusului Belarusului, Aleksandr Lukasenko, considerat de Statele Unite "ultimul dictator din Europa", si cu Hugo Chavez, seful de stat antiamerican al Venezuelei, una dintre tarile cele mai bogate in petrol din lume.

Cei trei presedinti si-au exprimat sustinerea fata de initiativa Rusiei in Georgia, considerand ca este o interventie "inteleapta si frumoasa", o "continuare a politicii americane din timpul Razboiului Rece", conform Newsin. Chavez, prieten de mult timp al lui Vladmir Putin si principalul lider socialist antiamerican din America Latina, a invitat flota militara rusa sa vina in Caraibe, intr-un moment in care statul latin si-a intensificat achizitiile de arme, avioane de vanatoare si elicoptere ruse, in conditiile in care occidentalii, cu Statele Unite in frunte, isi anulau participarea la exercitiile navale comune cu flota rusa.

NATO are nevoie de o noua strategie dupa Georgia

Alianta traverseaza dupa razboiul din Georgia, cea mai grava criza in relatia cu Rusia de la incheierea Razboiului Rece si va trebui sa isi regandeasca strategia. Scutul antiracheta american, Kosovo, promisiunea aderarii facuta Georgiei si Ucrainei sunt tot atatea teme pe marginea carora Alianta Nord-Atlantica asista in ultimele 18 luni la degradarea relatiilor sale cu Moscova.

Dupa ce a anuntat marti suspendarea reuniunilor Consiliului NATO-Rusia pana la retragerea completa a trupelor ruse de pe teritoriul georgian, membrii Aliantei au infiintat un Consiliu cu Georgia, acest pas reprezentand inceputul procesului de aderare, conform ministrului britanic de Externe.

Un alt posibil aliat pentru NATO in "coasta" Rusiei se prefigureaza a fi Ucraina, care a cerut Moscovei sa isi retraga flota de la Sevastopol, autoritatile de la Kiev cerand ca navele ruse sa paraseasca Marea Neagra pana in 2017. "Nu intelegem pozitia Rusiei, care refuza pur si simplu sa discute despre acest subiect", adauga ministrul de Externe al Ucrainei, subliniind ca este vorba despre retragerea a "10.000-12.000 de oameni, munitii si material".

Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.