duminică, 3 aprilie 2011

Agricultura ramane temelia Chinei


In cadrul consfatuirii nationale consacrate activitatilor agricole din China care a avut loc la sfârsitul lunii decembrie 2010, s-a stabilit ca sarcina prioritara pentru anul 2011 dezvoltarea stabila a productiei cerealiere. in acest interval de timp China isi va accelera si dezvoltarea hidroamelioratiilor. in editia de astazi va vorbim despre acest subiect.
In ultimii cinci ani, agricultura din China a inregistrat o mare dezvoltare. Uriasa schimbare petrecuta in mediul rural a determinat cresterea veniturilor taranilor chinezi. in anul 2010, productia totala cerealiera a tarii noastre a depasit 500 de miliarde de kg, fiind al 7-lea an consecutiv cu recolta cerealiera in crestere. in cadrul consfatuirii mentionate s-a stabilit ca mentinerea cresterii productiei cerealiere, drept sarcina prioritara a activitatilor desfasurate in mediul rural din tara pentru anul 2011. Ministrul Agriculturii din China, Han Changfu, a declarat ca asigurarea securitatii cerealelor la nivel national va fi prima tinta a activitatilor in acest domeniu.
„ In problema funciara sustinem doua limite si anume:

1. trebuie sa asiguram o suprafata arabila totala de 120 de milioane de hectare. Nu se permite nicio micsorare a suprafetei stabilite.
2. trebuie sa mentinem o suprafata semanata cu cereale de aproximativ 100 de milioane de hectare, de la care nu se permite nicio micsorare. in viitor productia totala cerealiera va creste odata cu ridicarea productiei pe unitate."
In prezent, peste jumatate din sprafata arabila din China dispune de conditii insuficiente de irigatie fundamentala. in zonele agricole irigate exista in general diferite probleme: standardul scazut de irigatie, lipsa de instalatii atasate, lucrarile de irigatie invechite si cu efect redus. Toate acestea ameninta baza securitatii cerealiere a tarii.
Ministrul chinez al apelor, Chen Lei, a spus ca frecventele inundatii continua sa reprezinte, la fel ca in trecut,o mare problema pentru China. Constructia de lucrari de hidroameliorare este insuficienta. Acestea formeaza o mare piedica pe drumul de dezvoltare stabila a agriculturii si o amenintare la adresa securitatii cerealelor nationale. in viitori 5 ani, sarcina principala a Ministerului Apelor consta in patru aspecte: intensificarea construirii lucrarilor de hidroameliorare importante, dar slab inzestrate; accelerarea rezolvarii problemelor de apa legate de viata populatiei; aplicarea sistemului managementului cel mai serios asupra resurselor de ape; promovarea multilaterala a reformei in sectorul hidroameliorarii.
La ora actuala, functionarea stabila a macroeconomiei chineze se afla intr-o situatie complexa si factorii instabili care afecteaza ridicarea productiei cerealiere sunt foarte multi. Asigurarea mentinerii suprafetei arabile stabilite si cresterea productiei cerealiere pe unitate devine in mod cert problema trebuie rezolvata cu prioritate in sectorul agricol din China pentru anul 2011. Li Guoxiang, oficial si expert in domeniu, considera ca apararea entuziasmului taranilor si cresterea productiei pe unitate ajuta la rezolvarea acestei probleme. El a spus.
„Mentinerea suprafetei semanate cu cereale se bazeaza in principal pe protejarea entuziasmului taranilor. in ultimii ani zelul taranilor de a cultiva cereale a fost mare datorita subventiei guvernamentale de cereale, preturilor minime de achizitionare a cerealelor de la tarani stabilite de guvern si mentinerii la nivel inalt a preturilor cerealiere pe piata. Daca productia totala de cereale se poate mentine la un nivel stabil, aprovizionarea cu cereale va fi asigurata. „
Bineinteles, ridicarea veniturilor taranilor si reducerea problemelor si dificultatilor acestora reprezinta cele mai urgente probleme pe care autoritatile chineze le are de solutionat in anul 2011.
Premierul chinez Wen Jiabao a subliniat in raportul sau privind activitatile guvernului, prezentat la cea de-a 4-a sesiune a celei de-a 11-cea legislaturi a Adunarii Nationale a Reprezentantilor Poporului din China ca viata populatiei trebuie sa fie imbunatatita multilateral, sa se realizeze cu mari eforturi, sincronizarea cresterii economice cu cresterea veniturilor locuitorilor precum si a ridicarii productivitatii cu majorarea retributiei, crescând treptat ponderea veniturilor populatiei din distributia veniturilor nationale. Specialisti in domeniu considera ca cele "doua sincronizari" inseamna ca procesul de crestere a veniturilor oamenilor de rand va fi accelerat.
Wang Yiming, oficial in acest domeniu, a declarat ca in ultimii ani, odata cu intarirea puterii economice a Chinei, volumul averii sociale al tarii este din ce in ce mai mare. Dar oamenii de rând simt tot o incetinire a majorarii veniturilor proprii in ciuda faptului ca veniturile lor au fost sporite si viata lor a fost imbunatatita. Domnul Wang Yiming a spus.
"Este adevarat. in ultimii ani, partile guvernamantala si cea a unitatilor economice au fost majorate, iar cea a populatiei, redusa cu toate ca volumul partii populatiei a fost in crestere. De fapt, distributia veniturilor nationale se aseamana cu impartirea unui tort. Datorita dimensiunii mari a tortului, sa zicem ca ponderea veniturilor populatiei din venitul total national a fost in ultimii ani redusa."

In perioada anilor 1996 - 2006 acest procentaj a fost redus de la 69,3% la 57% . Datorita dezechilibrului aparut in acest domeniu, nu intreaga populatie s-a bucurat la modul general si egal de rezultatele reformei economice. Presedintele institutului de cercetare demografica si economica de pe lânga Academia Chineza a Ştiintelor Sociale, Cai Fang, a considerat.
"Aceste doua sincronizari" oglindesc conceptul nostru privind dezvoltarea stiintifica si pozitionarea omului in centrul activitatilor. Dezvoltarea economica depinde de fiecare om, care bineinteles trebuie sa se bucure de rezultatele dezvoltarii economice. Ceea ce trebuie sa se vada si in distributia veniturilor."
In prezent, in China, cresterea taxelor si impozitelor a depasit cresterea PiB-ului pe cap de locuitor. Ponderea profiturilor rezervate de unitatile economice de sine statatoare este mare. Tortul este atât. Daca guvernului, intreprinderilor si firmelor le revin parti mari, atunci partea pentru individ este mica. in perioada celui de-al 12-lea cincinal, se vor mentine cele doua sincronizari, insemnând ca indivizii vor avea cu certitudine o mai mare parte din acest tort fata de anii precedenti. Domnul Wang Yiming a subliniat.
„ In primul rand, trebuie sa se instituie un sistem al cresterii stabile a salariilor sincronizate cu cresterea productivitatii. Reglarea nivelului de percepere a impozitului pe veniturile personale va fi favorabila celor cu veniturile mici si mijlocii. Majorarea impozitelor pe venituri a celor cu venituri foarte ridicate este urmarita indeaproape de mai multi oameni. Daca intreprinderile de stat pot preda statului mai mult din profitul lor, acestea vor fi deplasate apoi de stat in fondul social. Astfel, veniturile populatiei vor fi ridicate indirect."
Un specialist in domeniu considera ca in urmatorii cinci ani, odata cu aplicarea acestor doua „sincronizari", veniturile locuitorilor vor creste cu siguranta si decalajul dintre orase si sate va fi de asemenea micsorat. Domnul Cai a aratat.

„In perioada celui de-al 12-lea cincinal, ar aparea fenomenul potrivit caruia veniturile celor din mediul rural vor fi sporite mai rapid decat ale celor din mediul urban."
Da. Tinta finala a reformei si deschiderii consta in ridicarea necontenita a nivelului de trai si a calitatii vietii populatiei si in cresterea fara intrerupere a gradului de fericire a poporului.

Dr. Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.