duminică, 30 mai 2010

Multivalenta adevarului

Diplomatia occidentala si Orientul Mijlociu

Emisarul special american pentru Orientul apropiat, George Mitchell
Liderii occidentali si-au reluat eforturile de relansare a negocierilor de pace in Orientul Mijlociu. Luni isi incepe turneul in regiune cancelarul Germaniei. iar emisarul american Mitchell si-a programat pentru marti consultari cu premierul israelian Netanyahu, iar pentru miercuri discutiile cu liderul de la Ramallah, abbas. ambele runde de convorbiri sunt menite sa lanseze tratativele indirecte israeliano-palestiniene.

Atat pentru SUA cat si pentru Germania, re-demararea negocierilor israeliano-palestiniene constituie o prioritate de politica externa. Berlinul are ample interese de ordin economic in regiune. iar pentru Casa alba, perpetuarea actualului blocaj israeliano-palestinian nu reprezinta o optiune viabila, intre altele, pentru ca ar periclita realegerea in functie a presedintelui Obama.
Dar una sunt interesele diplomatiilor occidentale si cu totul alta realitatea de pe teren, unde conflictul politic si propagandistic dintre diversele tabere continua sa fie in toi.

Neadecvari interne
In tabara palestiniana se perpetueaza litigiul aparent de nerezolvat dintre autoritatea autonoma palestiniana, condusa de Mahmud abbas, de OEP si de gruparea Fatah, aflate la carma in Cisiordania pe de o parte, si gruparea extremista, islamista, pro-iraniana, Hamas, care taie si spanzura la propriu, in Gaza.
in cea israeliana persista refuzul unei covarsitoare majoritati a populatiei si a clasei politice de a accepta verdictul interpretarilor curente ale dreptului international, care califica asezarile evreiesti din teritorii drept ilegale si cere sistarea oricaror activitati de constructie inclusiv la ierusalim.
acest refuz e justificat in termeni de experienta istorica, in masura in care concesiile teritoriale unilaterale facute in mai multe randuri de israelieni din anii 90 incoace n-au adus regiunii un plus de stabilitate, ci, dimpotriva, o amplificare a ciocnirilor si cateva razboaie, in sudul Libanului si Gaza.
Sentimentul israelian al insecuritatii, alimentat si sporit intens de amenintarea nucleara iraniana si de sprijinul acordat de Teheran si Damasc organizatiilor teroriste si extremiste din zona nu reprezinta decat un aspect extrem de important al ecuatiei. Problema e complicata de pretentiile maximaliste ale tuturor taberelor angrenate in conflict in privinta viitoarelor frontiere, a repatrierii refugiatilor palestinieni si mai ales a ierusalimului, iar, in acest context, de conotatiile religioase ale unui litigiu cu radacini prea adanci spre a se preta unei solutii facile.

Eforturi sortite esecului
Toate acestea nu inseamna ca diplomatii occidentali isi pierd vremea, sau intreprind eforturi sortite din capul locului esecului. Dar pentru a avea o sansa cat de marunta de succes, aceste eforturi vor trebui orientate astfel incat sa tina seama nu doar de corectitudinea politica sau de obiective politice si economice pe termen scurt.
Pacea nu se va apropia defel daca, de pilda, israelienii nu vor putea fi convinsi de utilitatea unor noi concesii. La fel de inutile sunt orice discutii daca partea araba nu-si va face si ea temele si nu va accepta in fine ideea dreptului la existenta al unui stat evreiesc, respectiv legitimitatea prezentei evreilor in Ţara Sfanta si la ierusalim.
Or, in acest scop e nevoie nu de negocieri indirecte, ci de tratative directe precum si de un set amplu de masuri adiacente, adoptate in baza unei anume ordini strategic utile. Pare bunaoara hazardat orice optimism legat de discutiile israeliano-palestiniene, indiferent de forma in care s-ar derula ele, cata vreme sabia lui Damocles, ipostaziata de actualul program nuclear iranian, va continua sa atarne asupra capului natiunilor din zona.


UE va face Ucrainei o propunere de ridicare a vizelor
Comisarul european pentru extindere, Stefan Fuele, a dat asigurari Ucrainei ca o propunere concreta pentru ridicarea vizelor de catre UE ar trebui sa fie gata pana la summitul din toamna, relateaza DPa. Fuele, care a participat la reuniunea informala a ministrilor de externe ai tarilor din Parteneriatul Estic, a declarat ca viteza cu care vor fi eliminate vizele depinde in special de Ucraina. Kievul trebuie sa depaseasca mai intai o serie de obstacole, a precizat el. Comisarul a subliniat ca problema vizelor nu este numai o chestiune de ordin tehnic, ci si un subiect sensibil din punct de vedere politic. Ministrul spaniol de externe, Miguel angel Moratinos, a dat asigurari ca nu exista rivalitate intre politicile UE pentru Parteneriatul Estic si pentru Uniunea pentru Mediterana. Parteneriatul Estic a fost infiintat in mai 2009, la Praga, pentru a stabiliza fostele republici sovietice invecinate cu UE, apropriindu-le de blocul european si de standardele sale. Din Parteneriat fac parte armenia, azerbaidjanul, Belarusul, Georgia, Republica Moldova si Ucraina. in schimbul reformelor democratice, UE ofera acces pe piata, ajutor pentru dezvoltarea structurilor guvernamentale si finantarea proiectelor de cooperare. UE a alocat 600 de milioane de euro pentru Parteneriat pana in 2013.


Tensiunile se mentin in Peninsula Coreeana
Coreea de Nord ameninta cu un razboi iar liderul nord-coreean Kim Jong-il a plasat armata in alerta. Phenianul a precizat ca a scufundat nava sud-coreeana Cheonan pentru ca aceasta intrase in apele teritoriale nord-coreene. Seulul a avertizat dupa incidentul din 26 martie din Marea Galbena, soldat cu moartea a 46 de marinari sud-coreeni, ca vor exista repercusiuni. Coreea de Sud a anuntat intre timp ca va efectua in regiune manevre comune cu marina militara a Statelor Unite. Zona Marii Galbene dintre cele doua Corei este in mod frecvent teatrul unor incidente navale. aceasta demarcatie maritima dintre cele doua tari - care teoretic sunt inca in razboi, pentru ca nu au semnat un tratat de pace dupa conflictul din 1950-1953 - nu a fost niciodata recunoscuta de Nord. Presedintele american, Barack Obama, a anuntat intarirea colaborarii militare cu Coreea de Sud, pentru a pregati aceasta tara pentru un eventual atac din nord.

Criza in peninsula coreeana
Nava sudcoreeana Cheonan recuperata dupa atacul cu torpila
Phenianul a decis sa rupa toate relatiile cu Coreea de Sud, iar armata statului comunist e in stare de alerta. Retorica de razboi devine tot mai agresiva.
Kim Jong-il a declarat ca se pregateste pentru un "razboi sfant impotriva dusmanilor", relateaza Spiegel Online si Rheinische Post, citand informatii provenite din cercurile de disidenti nord-coreeni.
Comunistii le-au reprosat oficialilor de la Seul ca ar fi pornit o "campanie de defaimare" impotriva Coreii de Nord, din simplul motiv ca au indraznit sa declare ca vinovatii trebuie sa plateasca pentru scufundarea navei sud-coreene "Cheonan" la sfarsitul lunii martie. anchetatorii internationali au acuzat Coreea de Nord saptamana trecuta de torpilarea navei, soldata cu moartea a 46 de marinari sud-coreeni, insa Phenianul continua sa dezminta afirmatiile.
in cadrul unei vizite efectuate in Coreea de Sud, sefa diplomatiei americane, Hillary Clinton, a declarat ca e nevoie de "un raspuns ferm, dar moderat" la scufundarea navei "Cheonan" in urma atacului nord-coreean. Potrivit secretarului de stat american, Consiliul de Securitate al ONU, dar si intreaga comunitate internationala va trebui sa ia pozitie in aceasta problema. Clinton a mai adaugat ca Washingtonul "va lua in calcul optiuni suplimentare" pentru a cere Phenianului sa-si asume raspunderea pentru scufundarea vasului sud-coreean.
Ce urmareste Kim Jong-il?
De asemenea, sefa diplomatiei americane a adresat un apel regimului comunist din Coreea de Nord "sa renunte la provocari si la politica de amenintari".
Ce urmareste insa King Jong-il? Majoritatea editorialistilor occidentali considera ca batranul dictator, a carui stare de sanatate e tot mai precara, vrea sa asigure continuitatea dinastiei sale si sa-l instaleze in curand la carma tarii pe fiul sau cel mai mic, Kim Jong-un, in varsta de 28 de ani. Numele tanarului "print mostenitor" al sumbrului regim de la Phenian apare tot mai des in textele propagandistice. Pentru a-si feri fiul de intrigile din interiorul conducerii comuniste, de diversele lupte pentru putere, batranul dictator are nevoie de un scenariu de razboi care sa asigure solidaritatea interna, sunt de parere cei mai multi comentatori occidentali.
Din punct de vedere formal, Coreea de Nord si Coreea de Sud se afla in continuare in razboi, din moment ce conflictul armat din anii 1950 - 1953 nu a fost incheiat cu un tratat de pace oficial, ci doar cu un armistitiu.

Romania se indreapta intr-o directie gresita

Potrivit unui sondaj recent de opinie, 79,2% dintre cei intervievati sint de parere ca Romania se indreapta intr-o directie gresita. Din cu totul alte motive, oficialitatile sint de aceeasi parere.
Sondajul a fost realizat intre 13 si 20 mai, intr-o saptamina marcata de nelinisti sociale si de manifestatii de protest. Opiniile sint necrutatoare : dintre cei intervievati, 61% au opinii negative fata PDL, 56,5% fata PSD, 46,8% fata de PNL samd.
Procentul masiv de aproape patru cincimi de opinii negative este legat insa mai ales de inrautatirea generala a situatiei economice : 65% dintre cei chestionati s-au plins ca o duc mai rau decit anul trecut, 29% au declarat ca au aceeasi situatie si doar 5% au spus ca situatia lor materiala s-a imbunatatit.
Sondajul, realizat de catre Grupul de Studii Sociale 2000, a fost comandat de PNL si a cuprins exclusiv populatia muncipiului Bucuresti. Putem presupune insa ca un sondaj national ar fi confirmat macar proportiile mari legate de tendinte si asteptari. Merge asadar Romania intr-o directie gresita ?
Surprinzator, la prima vedere, este ca oficialii cu raspunderi inalte au exact aceeasi opinie. Romania merge intr-o directie gresita au declarat guvernatorul Bancii Nationale, presedintele Republicii si Ministrul de finante, referindu-se insa la ceva destul de diferit.
in Romania veniturile la Buget se plaseaza la nivelul a 30 - 31% din PiB, iar cheltuielile publice (salarii plus protectie sociala) ating cu regularitate 40 - 41 % din PiB, ceea ce inseamna ca restul va trebui acoperit din imprumuturi. Or, cita vreme economia nu da semne de redresare, perspectiva unei noi indatorari este tot mai apropiata.
Dar ingrijoarea este legata mai ales de dinamica faptelor, astfel spus, de directia catre care se indreapta Romania. Comparatia mereu mai imperioasa cu societatile occidentale a provocat cresterea treptata a cheltuielilor cu securitatea sociala. Romania a trait in anii din urma cu visul statului providenta, asa cum l-a perceput ea in tarile bogate ale Uniunii Europene.
Chiar daca in anul 2007, anul unor evolutii critice, cit priveste cresterea cheltuielilor sociale, Guvernul a alocat in Buget doar 10% din PiB, tendinta este ingrijoratoare. Sindicatele si partidele de stinga repeta fara incetare faptul ca Romania ar trebui sa atinga nivelul statelor din UE, care se afla intre 20 si 25% din PiB.
Asadar in ciuda evolutiilor economice nefavorabile, tendinta cresterii cheltuielor sociale tinde sa se pastreze. atita doar ca ansamblul prestatiilor sociale se mareste mult mai repede decit avutia nationala.
in plus, Romania cunoaste o tendinta demografica negativa, care creeaza o mare presiune asupra sistemului de pensii. Potrivit statisticii oficiale, la 31 decembrie 2009 existau 5.514.200 de pensionari si 4.376.700 de salariati. Or, acest lucru inseamna ca 1,26 de pensonari sint sustinuti de un salariat. iar raportul acesta se mareste pe zi ce trece.
Un raport elaborat de Ministerul Muncii arata fara dubiu care este directia evolutiilor demografice: „incepind din anul 1990, populatia totala a scazut an de an, intr-un ritm mediu anual de 0,2%. Cea mai accentuata scadere s-a inregistrat in perioada 1992 – 2002, cind populatia a scazut cu 1,1 mil. locuitori. Valorile negative ale sporului natural, combinat cu cele ale soldului migratiei externe, au facut ca populatia sa se diminueze in perioada 2002 – 2007 cu 268 mii persoane. Datele arata o scadere cu 8,3 puncte procentuale a tinerilor in perioada 1990 – 2007 (23,7% in 1990, respectiv 15,4% in 2007), precum si o crestere cu 4,6 puncte procentuale (10,3 in 1990, respectiv 14,9 in 2007) a populatiei virstnice de 65 ani si peste."
asadar scepticismul oficial se bazeaza pe date certe, care nu pot fi combatute prin declaratii politice. Populatia Romaniei imbatrineste; o parte a populatiei active, oricum tot mai reduse, migreaza constant in tarile bogate; in acelasi timp presiunea pentru sporirea chletuielilor sociale se mentine constanta. Concluzia este ca Romania merge vertiginos intr-o directie gresita si ca sensurile trebuie sa fie inversate.

Viata artificiala nu mai este doar un capitol din domeniul SF-ului
Craig Venter a creat prima celula sintetica din lume - o bacterie numita Mycoplasma mycoides. intre timp, Vaticanul a salutat aceasta veste, dar a subliniat ca oamenii de stiinta nu au creat viata, ci doar "au inlocuit unul dintre motoarele sale."

Cand isi propune ceva, omul de stiinta Craig Venter merge pana in panzele albe pentru a-si realiza obiectivele. Nu s-a sinchisit nicodata de criticile invidiosilor, sau de persoanele care i-au atacat metodele de cercetare. Daca nu ar fi avut taria sa creada doar in propriile capacitati, in stiinta, in calculele computerului sau si in echipa cu care lucreaza, nu ar fi descifrat genomul uman in anul 2000, mai rapid decat oricine.
acum i-a reusit o a doua performanta istorica. Craig Venter a creat in laborator prima celula sintetica din lume si a "trezit-o la viata". Niste bacterii minuscule de culoare albastrie cu numele Mycoplasma mycoides i-au transformat pe Venter si pe colaboratorii sai in vedete.
Venter s-a orientat dupa un exemplu din natura
initial, planul celebrului savant era putin diferit: primul organism artificial ar fi urmat sa fie mai mic si mai simplu decat orice organism creat de natura. Dar in acest caz, genomul organismului artificial nu ar fi continut caracteristicile necesare pentru a crea viata.
Ce era de facut? Venter nu s-a dat batut, ci s-a orientat dupa un exemplu din natura. a descifrat milioane de elemente din genomul bacteriei Mycoplasma mycoides, o bacterie care provoaca boli pulmonare la capre, si l-a reconstruit, pas cu pas. Craig Venter s-a gandit ca ce functioneaza in natura, nu poate sa dea gres nici la un produs artificial. astfel, cercetatorii au plantat caracteristicile genetice ale bacteriei intr-o alta bacterie "inrudita", Mycoplasma capricolum, iar restul s-a rezolvat de la sine. Tot ce-i necesar pentru functionarea unui genom a fost pus la dispozitie de acest organism din urma.
Semnatura genetica a echipei lui Venter - un balast inutil pentru celula
astfel, afirmatia ca a fost creata o "viata artificiala" nu e prea exacta. in laboratorul lui Venter a aparut, de fapt, copia foarte reusita a unei retete de succes provenite din natura.
Genomul artificial contine doar cateva informatii genetice care provin de la Craig Venter si echipa sa. Ei au inventat niste coduri prin care au tradus literele alfabetului in informatii genetice, astfel incat s-au semnat cu propriul nume in genomul bacteriei. aceste "semnaturi" genetice nu au insa niciun rost pentru celula sintetica, ci sunt preluate ca balast inutil la fiecare divizare a celulei. Un joc care oglindeste si o anumita aroganta a cercetatorilor.
Desigur, Craig Venter mai are planuri mari: vrea sa creeze in curand alge sintetice care sa produca ulei si bacterii care filtreaza gazele nocive si inlatura substantele poluante din apa. Bacteriile sintetice urmeaza sa fie folosite si pentru crearea unor noi vaccinuri. Expertii se arata sceptici: daca o simpla copie a unei bacterii a necesitat atata efort vreme de 15 ani, nu e foarte probabil sa se inregistreze progrese spectaculoase in viitorul apropiat. Dar Venter nu se lasa descurajat. Probabil ca, intr-o buna zi, va spune din nou lumii intregi: "am reusit!"

Programul nuclear iranian de la blestem la interes

Imi amintesc de mesajul exprimat in conferinta de la Durban II de catre presedinrtele Iranian , Mahmud Ahmadinedjad,care incepea discursul citand din cartea sfanta a coranului pe fundalul unui protest la adresa programului nuclear iranian.

Angela Merkel aflata in turneu diplomatic in statele din Golful Persic. In Emiratele Arabe Unite, ea s-a pronuntat din nou in favoarea concertarii eforturilor internationale spre a stopa programul nuclear iranian.
"O ocupatie straina este o ocupatie straina" - declara in aprilie ministrul de Externe al Emiratelor arabe Unite, seicul Abdullah bin Zayed al-Nahyan pe marginea disputei, vechi de zeci de ani, intre Emirate si iran in jurul a trei insule din Stramtoarea Hormuz. De aproape patru decenii, armata iraniana este prezenta in cele trei insule mici dar importante din punct de vedere strategic. in opinia ministrului de Externe al Emiratelor arabe Unite, ocupatia iraniana a insulelor este la fel de ilegala ca ocupatia israeliana a teritoriilor palestiniene. Prin urmare, acest aspect este un "factor negativ" in relatiile bilaterale dintre abu Dhabi si Teheran.
Un alt aspect, inca mai alarmant pentru Emiratele arabe Unite, este programul nuclear iranian. Mustafa alani a declarat din partea think-tank-ului din Dubai Gulf Research Center: "Nu este vorba despre faptul ca iranul ne-ar putea ameninta cu o arma atomica, ci despre modificarea echilibrului de forte in regiune, in cazul in care iranul ar dispune de o optiune atomica. Noi am deveni dintr-o data un stat inferior iranului, situatie inacceptabila pentru noi".
Alani s-a incumetat sa exprime deschis ceea ce gandesc multi cetateni ai Emiratelor: "Daca am fi pusi in situatia de a opta, in regiunea noastra, intre o existenta sub amenintarea nucleara iraniana permanenta si consecintele unei interventii militare, am accepta mai degraba cea de a doua optiune".
Ministrul de Externe al Emiratelor arabe Unite l-a felicitat recent pe omologul sau iranian pentru semnarea acordului nuclear cu Brazilia si Turcia, acord in virtutea caruia iranul va exporta uraniu slab imbogatit in Turcia in schimbul focoaselor nucleare pentru rectoarele sale. Exista insa si state precum Omar sau Katar, care intretin relatii mult mai cordiale cu republica islamica. Saif al-Maskery, un fost diplomat din Oman, a declarat: "acest subiect nu ne ingrijoreaza deloc. Este mai degraba o tema politica intre SUA si iran. Grijile noastre legate de programul nuclear iranian se refera mai degraba la protectia mediului".
Maskery a argumentat in continuare ca iranul a fost dintotdeauna o superputere in regiune, si cu si fara arme nucleare. adevarata problema este alta in opinia sa: arsenalul atomic al israelului.
In orice caz, competitia nucleara a inceput demult in Orientul Mijlociu. in interval de sapte ani va fi pus in functiune primul reactor nuclear in Emiratele Arabe Unite. Spre deosebire de Teheran, guvernul de la Abu Dhabi a renuntat oficial la dreptul de a imbogati uraniul, tocmai pentru a sublinia intentiile pasnice ale programului sau nuclear.

2 comentarii:

Bogdan Marinescu spunea...

„O natiune poate supravietui nebuniilor proprii, si chiar ambitiei, dar nu poate supravietui tradarilor din interior.

Un inamic stând la poarta este mai putin formidabil, pentru ca acesta este cunoscut si îsi poarta steagul în mod deschis împotriva cetatii.

Dar tradatorul se misca liber printre cei din interiorul portilor, murmurul lui viclean susurând pe toate aleile, auzite chiar pe holurile guvernului.

Pentru ca tradatorul nu pare a fi tradator. Vorbeste cu accent similar cu cel al victimelor lui, poarta chipul si hainele lor, apelând la sentimentele profunde ale inimilor tuturor oamenilor.

Putrezeste sufletul unei natiuni; lucreaza în secret si necunoscut în noapte, sa submineze stâlpii unui oras; infecteaza corpul politic pentru ca acesta sa nu mai reziste".

— Marcus Cicero, vorbind lui Caesar, Crassus, Pompey si senatului Roman.

Bogdan Marinescu spunea...

„O natiune poate supravietui nebuniilor proprii, si chiar ambitiei, dar nu poate supravietui tradarilor din interior.

Un inamic stând la poarta este mai putin formidabil, pentru ca acesta este cunoscut si îsi poarta steagul în mod deschis împotriva cetatii.

Dar tradatorul se misca liber printre cei din interiorul portilor, murmurul lui viclean susurând pe toate aleile, auzite chiar pe holurile guvernului.

Pentru ca tradatorul nu pare a fi tradator. Vorbeste cu accent similar cu cel al victimelor lui, poarta chipul si hainele lor, apelând la sentimentele profunde ale inimilor tuturor oamenilor.

Putrezeste sufletul unei natiuni; lucreaza în secret si necunoscut în noapte, sa submineze stâlpii unui oras; infecteaza corpul politic pentru ca acesta sa nu mai reziste".

— Marcus Cicero, vorbind lui Caesar, Crassus, Pompey si senatului Roman.


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.