joi, 13 august 2009

Inchisorile secrete CIA – subiect tabu la Bucuresti

Cotidianul „The New York Times“ dezvaluie ca dupa 2003 a functionat la Bucuresti o inchisoare secreta a CiA, destinata teroristilor celor mai periculosi. Oficialitatile române, care au negat in trecut cu hotarire orice legatura cu inchisorile secrete ale CiA, nu ar mai putea nega la fel de usor aceste marturii.
 
Potrivit cotidianului „The New York Times“, fostul sef al unitatii CIA din Frankfurt, Germania, Kyle D. Foggo, a marturisit ca in 2003 doi inalti oficiali ai Agentiei i-au propus sa coordoneze construirea unor inchisori secrete pentru teroristii cei mai periculosi.
Kyle D. Foggo a acceptat misiunea si a construit trei inchisori, fiecare menita sa gazduiasca cel mult sase detinuti. Una dintre ele, a fost construita, utilizind structuri de otel, intr-un loc izolat din Maroc, a doua in preajma unui oras dintr-o tara ex-sovietica al carei nume nu este dezvaluit si o a treia a fost amenajata intr-o cladire renovata de pe o strada aglomerata din Bucuresti.
Kyle D. Foggo, care face aceste dezvaluiri, a ajuns el insusi la inchisoare, dar nu din cauza acestor operatiuni, ci din cauza unor acuzatii de coruptie.
Pe ce strada se afla inchisoarea CIA ?
Intrebarea care vine pe buzele tuturor este unde s-ar putea gasi aceasta inchisoare din Bucuresti, un oras, de altfel, cu foarte multe strazi aglomerate si destule cladiri renovate in ultimii ani.
Oficialitatile din România au negat de fiecare data, in mod categoric, existenta acestor inchisori si orice forma de colaborare la activitatile clandestine ale CiA.
Totusi, la solicitarea Consiliului Europei (Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden, rostea in 2006 un discurs in Parlamentul de la Bucuresti, solicitind membrilor acestuia sa nu ramina indiferenti), Senatul a constituit o comisie de ancheta condusa de senatoarea PNL Norica Nicolai.
Comisia declara la finalul lucrarilor sale ca nu are absolut nici o dovada care sa indreptateasca acuzatiile formulate impotriva României.
Dupa ce subiectul a fost tratat la Consiliul Europei, organism dedicat Drepturilor Omului, el a fost preluat si de Parlamentul European, care a constituit o sub-comisie menita la rindul ei sa investigheze implicarea unor guverne europene in activitatile clandestine ale CIA.

Rezolutia PE condamna complicitatea unor guverne europene
Ultimul act al acestei anchete a fost votarea unei rezolutii care aduce grave acuzatii guvernelor europene acuzate de complicitate cu CIA. Rezolutia a fost adoptata la Bruxelles, la 19 februarie 2009, cu 334 de voturi pentru, 247 de voturi impotriva si 86 de abtineri.
Raportorul acestei comisii de ancheta, deputatul socialist italian Giovanni Claudio Fava, a declarat atunci ca „aceasta rezolutie denunta inertia majoritatii statelor membre si a Consiliului European cu privire la punerea in aplicare a recomandarilor adoptate in 2006.
Rezolutia, a mai spus Claudio Fava, pune de asemenea in lumina ambiguitatea declaratiilor presedintelui american Obama, care a aplaudat initial decizia inchiderii inchisorii de la Guantanamo, pentru ca ulteruior sa-si manifeste ingrijorarea fata de efectele acestei masuri“.
De-a lungul anchetei sale, Claudio Fava a acuzat mai multe state din estul Europei de colaborare la actiunile clandestine ale CIA printre care Ucraina, Polonia si România.
De altfel, la un moment dat, Claudio Fava a declarat ca are marturii potrivit carora un centru de detentie ar fi fost amenajat intr-un fost depozit de munitie sovietic din preajma orasului Kiev. Descrierea corespunde perfect, la prima vedere, cu dezvalurile aparute in „The New York Times“, care evita insa sa precizeze despre ce oras ar fi vorba.
Partidele românesti sint solidare
in ciuda acestor dezvaluiri, este putin probabil ca subiectul inchisorilor CiA sa devina subiect de disputa politica interna la Bucuresti, chiar daca ne aflam in preajma alegerilor prezidentiale.
Am vazut ca dusmanii cei mai inversunati ai presedintelui Traian Basescu de la Partidul National Liberal au pus surdina pe subiect, incercind sa evite declansarea unui scandal. Senatoarea PNL, Norica Nicolai, a condus ancheta in asa fel incit sa etanseizeze complet informatiile, iar fostul ministru PNL al Apararii, Teodor Atanasiu, in ciuda reticentei sale exprimate public fata de angajamentul României in irak, nu a adus niciodata subiectul in discutie.
iar daca dezvaluirile recente sint adevarate, atunci principala raspundere pentru colaboarea cu CiA ar avea-o de fapt PSD-ul, ai carui reprezentanti ocupau in perioada respectiva functiile cele mai sensibile, cum ar fi Ministerul Apararii si serviciile secrete.
Intre 2001 si 2004 portofoliul Apararii era detinut de ioan Mircea Pascu, iar dupa alegeri presedintele Traian Basescu l-a numit in fruntea SRI pe George Maior, un alt membru PSD, care participase la negocierile pentru admiterea in NATO si detinuse in perioada critica functia de secretar de stat la Aparare.
Sursa DW
Autor: Horatiu Pepine
Redactor: Medana Weident

Un comentariu:

Anonim spunea...

Silviu Craescu - este fostul angajat special si personal al Ambasadoriilor SUA la Bucuresti prin Departamentul de Stat American in perioada 2006 -2010, care in ciuda presiunilor facute de serviciile secrete partenere, a avut curajul sa vorbeasca pentru prima data despre scandalul existentei inchisoriilor CIA din Romania in 2010 - 2011.

De ce presa din Romania nu cauta sa afle informatii direct de la sursa? Accesati:

http://www.corectnews.com/politics/apel-pentru-depolitizarea-justitie


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.