vineri, 10 aprilie 2009

Vladimir Voronin: "România se află în spatele frământărilor"

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Presa internaţională analizează pe larg situaţia din Republica Moldova. FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG îl citează pe prima pagină pe Vladimir Voronin, care afirmă că România este implicată în evenimentele de la Chişinău.
 
Prestigiosul ziar aminteşte că ambasadorul României în Republica Moldova a fost declarat persona non grata, că graniţa cu România a fost temporar închisă, şi se preconizează reintroducerea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români. Postul public de televiziune, Moldova I şi Teleradio Moldova au prezentat luptele de stradă din Chişinău, în cursul cărora au fost luate cu asalt Parlamentul şi Preşedinţia, drept acţiune a unei opoziţii ghidate de la Bucureşti.  
În discursul său de miercuri, Voronin a evitat mai întâi să se refere direct la România, calificând ciocnirile drept crimă împotriva Moldovei, înfăptuită de opoziţia care nu vrea să accepte înfrângerea suferită la legislativlele de duminica trecută. Opoziţia acuză acum puterea comunistă, că ar fi profitat de absenţa din ţară a mai multe sute de mii de cetăţeni, plecaţi la muncă mai ales în Rusia şi Italia, trecându-i pe cei plecaţi în registrele electorale şi însuşindu-şi astfel fraudulos cel puţin şase la sută din voturi. Există indicii, consideră FAZ, că aceste acuzaţii sunt măcar în parte adevărate. Dar, şi dacă ar fi aşa, comuniştii tot ar fi obţinut peste 40 la sută din voturi, fiind de departe cel mai puternic partrid de pe scena politică.
Comuniştii moldoveni au primit ajutor generos din partea Rusiei pe perioada campaniei electorale, ca răsplată pentru scăderea entuziasmului pro-european al preşedintelui Voronin. Liderul moldovean s-a distanţat de UE din două motive: Mai întâi ţara nu are nicio şansă să fie admisă într-un viitor previzibil în UE, apoi că trebuie să fie obedient Rusiei.
DIE WELT scrie în pagina de politică internaţională, că valul de proteste anticomuniste nu s-a încheiat încă. Sute de navetişti din regiunea de graniţă nu au putut să intre ieri pe teritoriul Republicii Moldova, mulţi dintre aceştia fiind studenţi moldoveni la universităţi din România. Ziarul citează de asemenea replica Ministerului de Externe de la Bucureşti, care a avertizat că încercarea Republicii Moldova de a transfera dificultăţile proprii pe umerii României este iresponsabilă.
SUEDDEUTSCHE ZEITUNG aminteşte că preşedintele Voronin ar fi acuzat, potrivit agenţiilor de presă de la Chişinău, serviciile secrete româneşti, care, citez, ar fi intervenit concret în frământările din ultimele zile. O mare parte din aceaată ţară, a aparţinut din 1918 şi până în 1940 României, aminteşte importantul cotidian care apare la München. Stalin a înglobat-o însă în Uniunea Sovietică în cel de-al doile război mondial. Suveranitatea Moldovei este periclitată, de când Transnistrias-a desprins de ea.
La fel ca şi Osetia de Sud, şi Transnistria este privită ca un conflixct îngheţat, pentru care nu există soluţie. Opoziţia mai spune că Moscova ar fi implicată în aceste frământări. Iurie Roşca este citat cu afirmaţia că Moscova a vrut astfel să pedepsească Republica Moldova fiindcă a respins planul rusesc de rezolvare a conflictului transnistrian.
În fine, ziarul ungar NEPSZABADSAG, consideră că Partidul Comunist din Republica Moldova a câştigat de aceea alegerile, fiindcă este singurul care afirmă o identitate moldovenească, reuşind astfel să se adreseze întregii populaţii a ţării. "Majoritatea moldovenilor, chiar dacă vorbeşte româneşte, nu vrea să fie românească şi îşi îndreaptă privirile mai degrabă către Moscova", scrie ziarul care apare la Budapesta.
Puterea de la Chişinău acuză România de implicare în aceste frământări. Este greşit. Motivul frământărilor este mult mai simplu. Tinerii moldoveni care au participat la demonstraţii vor să fie europeni şi au îmbrăţişat iluzia că drumul cel mai scurt spre Europa duce printr-o unire cu România, ţară membră a UE, conchide cotidianul sus-citat.
DW Autor: Ioachim Alexandru

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.