luni, 17 noiembrie 2014

De iti este greu sa fii OM !

Incerc sa-mi fac o zi placuta atat cat reusesc, sau cel putin sa ii simt zambind pe cei ce imi citesc randurile.
Incerc sa raspund unei provocari pe care, voi prietenii mei, ati lansat-o. De pilda imi spunea cineva ca :
"Totul vorbeşte, numai oamenii nu ştiu să asculte......Dar dacă trebuie să asculte bârfe sau calomii, imediat îşi deschid urechile.
Nu înţeleg de ce sunt aşa stupizi: sunt atâtea lucruri fru­moase de ascultat, de privit, de înţeles, de ce se opresc tot timpul asupra a ceea ce este inutil şi meschin?"

Probabil nu odata ati auzit expresi ca : .....De iti este greu sa fii OM ! sau
De iti este greu, tu OM sa fi !
Am intalnit foarte des expresia cum "In ziua de astazi e foarte greu sa fii om"..
Va aduc in amintire cum strabunii nostri raspundeau printr-o invatatura lasata noua mostenire. Leagea Pamantului.

Iti este greu sa fii OM ? Iti este mai simpu sa fi talhar !
Iti este greu sa fi ca muntele cel semet si sa ridici a ta lumina mai presus de cele ce te inconjoara.
Iti este greu sa fii OM si atunci alegi cu usurinta calea talharilor de drum.
Alegi sa ocolesti tot greul, sa fugi de a vietii biruinta si tot ce lasi in urma ta sa fie doar un fum !
Dar, nu uita ca aceiasi pasi cei ii faci in susul muntelui sunt la fel de grei ca si in josul muntelui, ia aminte ca acelasi aer este sus, ca si jos, la fel lumineaza soarele pe creasta semeta a muntelui , ca si pe pamantul cel neted..... !

Consider eu, ca atunci cand se va intelege acest lucru vom putea si noi oamenii sa triumfam si sa spunem ca am mai evoluat cu un pas.
Altfel omenii trecutului, chiar si primitivi sau antici cum ii consideram noi, ce cunosteau acesta lege a convietuirii, putem recunoaste ca erau mai evoluati de cat adunatura actuala de talhari.
 Luati aminte caci din noianul indurarii ascultati-mi, ca- mi marturisesc nevrednicia, neputinta si saracia mea cea mare.
Pentru toate acestea sa ne rugam, sa fiti cu grija si sa fiti cu bagare de seama ca nu tot ce este de la domnul sau doamna este si de la Domnul.
Luati aminte si fiti cu bagare de seama ca diavolul nu avut nicio problema de logare pe Facebook si va poate afecta vazandu-va in adancul ID-ului si pangarindu-ti puritatea si ducandu-te spre cai numai de el stiute. ....
Sa fiti cu teama de a privi in ochii facebookului caci ei sunt poarta spre sufletul raului si nu poti stii ce ganduiri necoapte poti starnii !
Ia aminte la toate aceste semne lasate in visele tale, ca-i samanta raului prea adanca infipta .... Ia aminte si vei socoti ca ea nu razbate, doar daca vei bea multa apa.

Deci, ia aminte la invatatura, caci din pamant isi trage taria, rautatea ce te nelegiuieste intr-u viusu pe intreagul noptii, si in pamant te duce de nu dai ascultare. Si nu uita asta.
Fii tu copil cinstit si mergi, de-ti ineaca gandurile pangarite de peste noapte, la un pahar cu vin, in sfanta bucatarie......gaseste cuvinte frumoase pentru prieteni, imparte zambete celor ce-i intalnesti in drumul tau .....De iti este greu, tu OM sa fi, si iroseste-ti timpul cu masura data de peste timp !

Noi i-am chemat sa descopere o Romanie frumosa si ei iata cum au vazut-o !

Romania as a country of origin and transit for trafficking in human beings
These ilegal markets have particularly emerged in the areas affected by economic crisis, characterized by low standard of living and the lack of jobs.
The origin of human trafficking victims has suffered major changes from 2012 to 2014.
Thus, in 2014, the most cases of human trafficking were recorded in Southeast area, in the counties of Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Buzau, Vrancea, in Moldova and in the south of Wallachia, especially in Prahova, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Teleorman and Arges. The existing data were also supported by the Amnesty International report which highlighted the high number of victims trafficked for sexual exploitation originated from the poor families.
According to data provided by the National Agency against Trafficking in Persons, in the first six months of 2014, the main sources of human trafficking were the counties located in the West and North- West of Romania.
Thus, the counties of Timis, Bihor, Satu Mare, Bistrita-Nasaud and Maramures have
accounted for 158 victims, representing 42% of the trafficked persons.
In the first six months of 2014, the number of identified victims has significantly increased especially, in the South-East area of the country.
Romanian victims trafficked across borders, on top of the destinations been placed
Italy and Spain with trafficked 66 victims, followed by Czech Republic with 31 victims, as well as Germany and Greece with 24 victims.
2014 data provided by the National Agency against Trafficking in Persons, it has been recorded an upward trend.

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.